Symptomer på og behandling af perimenopause

Perimenopause behøver ikke at være en problematisk fase i en kvindes liv. Det refererer til overgangsperioden mellem fertilitet og den endelige afslutning på menstruationscyklussen. I denne artikel fortæller vi dig om symptomer på og behandling af perimenopause.
Symptomer på og behandling af perimenopause

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Perimenopause er et ord, der betyder “omkring overgangsalderen”. Det har at gøre med den overgangsperiode, der fører op til overgangsalderen, som markerer afslutningen på en kvindes reproduktive liv. Men da den alder, hvor en kvinde går ind i denne fase, varierer meget, er det vigtigt at kende til symptomer og behandling af perimenopause.

Som vi lige nævnte, finder perimenopausen sted i forskellige aldre. Mens nogle kvinder begynder at opleve deres første symptomer omkring 30-års alderen, oplever andre dem i løbet af 40’erne. Faktisk viser nogle kvinder først tegn på perimenopause, når de er i 50’erne.

Nogle gange forveksler mennesker perimenopause med præmenopause. Disse er dog to forskellige begreber. Præmenopause henviser teknisk set til hele perioden af ​​en kvindes liv før overgangsalderen. Perimenopause refererer derimod til perioden lige før overgangsalderen.

Forståelse af symptomer på og behandling af perimenopause er afgørende. På den måde kan kvinder genkende, når de er i denne fase, samt hvordan de håndterer deres symptomer.

Læs også: Hvad er tidlig overgangsalder?

Hvad er perimenopause?

Før vi diskuterer symptomerne på og behandlingen af ​​overgangsalderen, bør vi bruge et øjeblik på klart at definere, hvad det helt præcis er. Generelt henviser udtrykket perimenopause til den reproduktive fase, der er tættest på overgangsalderen.

Den starter, når en kvindes hormonniveau begynder at falde, og den slutter, når en kvindes menstruation ophører i mere end 12 måneder i streg.

I løbet af denne fase bliver østrogen- og progesteronniveauerne ustabile. De falder og stiger konstant. Dette producerer en række symptomer, der er både fysiske og psykiske.

En sådan ustabilitet fortsætter, indtil menstruationen endelig ophører. En kvindes menstruationscyklus betragtes dog ikke som færdig, før en kvinde går et helt år uden sin menstruation.

Nogle faktorer kan udløse forekomsten af perimenopause. Eksperter vurderer, at kvinder, der ryger, går ind i perimenopausen et eller to år før gennemsnittet. På samme tid kan familiehistorik, visse kræftbehandlinger og hysterektomi få kvinder til at opleve præmenopause tidligere end normalt.

Hedeture annoncerer et fald i østrogenniveauer og er et tegn på perimenopause

Symptomerne på perimenopause

Det vigtigste symptom på perimenopause er uregelmæssigheder i en kvindes menstruationscyklus. Menstruationerne kan være kortere eller længere eller de udebliver simpelthen i en måned eller mere. På samme måde kan nogle menstruationer være kraftigere, og andre kan være mildere.

Andre symptomer på dette stadium er følgende:

 • Hedeture: Pludselige temperaturstigninger, der starter i brystet og bevæger sig op til hovedet.
 • Nattesved.
 • Vanskeligheder med at sove.
 • Tørre slimhinder: Især vaginal tørhed.
 • Dyspareunia: Smerter under samleje.
 • Humørsvingninger.
 • Urinvejsproblemer eller infektioner.
 • En stigning i kropsfedt især omkring taljen.
 • Manglende seksuel interesse.
 • Osteoporose: Tab af knoglemasse.

Forskere er ikke helt sikre på, hvad der forårsager hedeture, men der er visse faktorer, der øger deres frekvens. For eksempel varmt vand, varme eller krydret mad, alkohol og koffein.

Læs også: 5 hjemmemidler mod hedeture

Humørsvingninger er et resultat af hormonel ustabilitet. Imidlertid har de også at gøre med den ubevidste bevidsthed om, at en person bliver ældre og nærmer sig slutningen af ​​hendes fertilitet. De kan også være mere alvorlige på grund af stress.

Kvinde snakker med læge om behandling af perimenopause

Behandling af perimenopause

Perimenopause kræver ikke behandling, hvis symptomerne er tålelige. Men hvis det ikke er tilfældet, er det normalt for kvinder at ty til en eller flere af følgende behandlinger:

 • Hormonerstatningsterapi (HRT): Grundlæggende består denne behandling af perimenopause af administration af systemisk østrogen. En professionel skal altid guide denne terapi og evaluere de risici og fordele, der er forbundet dermed.
 • Vaginal østrogen: I dette tilfælde bruger kvinder en variant af østrogen lokalt. Det kan være i form af en creme, en ring eller en pille. Målet med denne behandling er at gendanne vaginal sundhed. Det hjælper med at lindre ubehag under samleje såvel som moderate urinvejssymptomer.
 • Gabapentin: Selvom den primære anvendelse af denne medicin er til behandling af kramper, er det også bevist, at det hjælper med at reducere hedeture.
 • Antidepressiva: Disse lægemidler hjælper med at reducere hedeture og stabilisere en kvindes humør.

Andre råd til behandling af perimenopause

Mange kvinder kan håndtere symptomerne på perimenopause gennem foranstaltninger, der ikke involverer farmaceutiske behandlinger. En sund livsstil hjælper betydeligt, når det kommer til at reducere ubehag og stabilisere humøret.

Dybest set betyder det at spise sundt og træne regelmæssigt. Det er også en god idé at indarbejde en vane med at meditere. Visse åndedrætsøvelser er meget effektive til at kontrollere hedeture uden at skulle ty til farmaceutiske lægemidler.

Akupunktur såvel som indtagelse af visse urteinfusioner har også vist sig effektivite i disse tilfælde. Derudover findes der naturlige produkter, der også kan være nyttige i behandlingen af perimenopause. Uanset hvad, bør kvinder konsultere en læge, inden de anvender nogen af disse procedurer eller alternative behandlinger.

Det kan interessere dig ...
Hedeture i overgangsalderen: Dette kan du gøre
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hedeture i overgangsalderen: Dette kan du gøre

Mange oplever hedeture i overgangsalderen. Det er typisk på grund af hormonelle forandringer. I de fleste tilfælde mindskes det med alderen. • Alvarado-García, A., Hernández-Quijano, T., Hernández-Valencia, M., Negrín-Pérez, M. C., Ríos-Castillo, B., Valencia-Pérez, G. U., … & Sánchez-Aguirre, F. (2015). Guía de práctica clínica Diagnóstico y tratamiento de la perimenopausia y la posmenopausia. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social, 53(2), 214-225.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.