Renseservietter vs. micellar water

Renseservietter og micellar water er praktiske til at rense huden. Vi foreslår den bedste løsning for hudens sundhed.
Renseservietter vs. micellar water
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 08 april, 2023

En så følsom hud som i ansigtet har brug for mere end kosmetisk pleje. Det handler om at passe på hudens sundhed. For at gøre dette er det vigtigt at bruge ingredienser, der virker effektivt og ikke er giftige. Så når det gælder renseservietter og micellar water, så lad os se på, hvad der er den bedste og sundeste løsning til at pleje din hud.

Kan du lide denne artikel? Vi tror, du måske også gerne vil læse: Nude makeup: Hvordan man anvender det uden at fejle i forsøget

Myten om renseservietter

Renseservietter er fremstillet af ikke-vævede tekstiler, der forinden er fugtet med rensemidler, emulgatorer og opløsningsmidler. Desuden består disse vådservietter af overfladeaktive stoffer, der desinficerer huden, hvilket giver en formodet total renhed.

Virkeligheden er dog, at renseservietterne ikke helt fjerner snavset. Teknikken med at trække på epidermis’ overfladiske kappe gør huden klar, men er ikke omhyggelig med at opsamle urenheder.

Den umiddelbare konsekvens er ophobning af rester, tilstoppede porer og skader på din hud.

Desuden fjerner renseservietterne faktisk en del af makeuppen uden at give et plus til dit skønhedsritual. Der kan derfor sættes spørgsmålstegn ved deres praktiske anvendelighed, da de indebærer et ekstra skridt i ansigtshygiejnen: At vaske huden efter brug af dem.

Det er nyttigt at fjerne makeup med klude i nødstilfælde, men at gøre det til en regelmæssig vane er kontraproduktivt af følgende grunde:

  • De fremmer udbrud af bumser: Personer med en tendens til akne og hudorme er mere tilbøjelige til at lide af forværring som følge af ufuldstændig rensning.
  • Renseservietter kan beskadige følsomme hudområder: Det er almindeligt, at emballagen instruerer om at rense hele ansigtet med servietten, men det er muligt, at rensemidlet kan trække dine øjenvipper ud. For at fjerne makeup fra øjenområdet er det derfor bedst at bruge specifikke rensemidler, der er alkoholfrie og med en pH-værdi, der er kompatibel med øjets surhedsgrad, som magasinet Offarm forklarer.
  • De indeholder ofte aggressive ingredienser: Nogle mærker indeholder kemikalier, hvilket øger marginen for bivirkninger. En af disse følgesygdomme er dermatitis. Actas Dermo-Sifilográficas nævner iodopropynylbutylcarbamat som et konserveringsmiddel, der findes i renseservietter, og identificerer det som en hovedkilde til irritation.
Genbrugelige vatrondeller

Hvorfor skal du fjerne din makeup med micellar water?

Micellar water består af renset vand kombineret med overfladeaktive, fugtgivende, astringerende og antiinflammatoriske elementer, som er ideelle til dybderensning af ansigtet.

Stjerneingrediensen er i miceller med en lipofil og en vandopløselig hydrofil pol. Disse molekyler opsamler fedtpartikler, hvilket i hudens tilfælde betyder opsamling af snavs og andre hudforureninger.

På grund af den lave koncentration af magnesium- og calciumioner er micellar water et af de kosmetikprodukter, der af dermatologer anbefales mest til at fjerne snavs fra huden. Virkningerne er skånsomme, fugtgivende og forfriskende.

De skylles ikke af. Der findes micellar water, der er beregnet til forskellige hudtyper. Derudover er der ekstra grunde til at anbefale dem:

  • De er ideelle til følsom hud: Journal of Cosmetic Dermatology fremhæver en kontrolundersøgelse om effektiviteten og sikkerheden af micellar water på hud med rosacea. Resultaterne af undersøgelsen viste forbedret klinisk udseende og reducerede symptomer på følsom hud.
  • Micellar water beskytter mod forurening: Dermatological Therapy støtter et forsøg om kombinationen af micellar water med beskyttende cremer og antioxidanter som komponenter, der holder hudtilstande på afstand mod partikulær forurening.
  • Det virker på alle typer makeup: Micellar water giver ikke slip på langtidsholdbar makeup.Således kvalificerer den colombianske sammenslutning for dermatologi og dermatologisk kirurgi produktets fortræffelighed til daglig rensning takket være magneter, der tiltrækker talg og makeuprester.

Micellar water øger dets effektivitet og supplerer hydrering med fugtgivende stoffer, serum og vitaminer.

Hvad skal man vælge: Renseservietter eller micellar water?

Det er rigtigt, at der findes en micellær løsning til hver hudtype, men det er værd at konsultere en dermatolog om konsistensen og de passende ingredienser i forhold til din hud. Under alle omstændigheder anbefales altid micellære produkter, fordi de ikke ændrer hudens sundhed og er mere effektive end renseservietter.

I den forbindelse har Journal of the American Academy of Dermatology i en artikel fremhævet, at micellar water er et anbefalet renseprodukt til følsom hud, da det ikke irriterer, men fremmer hydrering.

Der er også den økologiske fordel ved renset vand. Dette skyldes, at det reducerer den miljømæssige påvirkning forårsaget af det affald, der genereres af ikke-bionedbrydelige vådservietter. Til fordel for micellære stoffer er anvendelsen ved at fugte ansigtet gennem bløde berøringer med vatrondeller, helst genanvendelige.

Vi tror, at du måske også vil kunne lide at læse denne artikel: Rejnfanolie: Anvendelse i hudpleje

Man kan bruge micellar water i stedet for renseservietter

Micellar water ville være det foretrukne produkt til dyb og sund fjernelse af makeup.

Hvad du bør huske på om micellar water og renseservietter

Micellar water og renseservietter har markante forskelle i deres effektivitet. Det vil dog ikke have nogen alvorlige konsekvenser, hvis du tørrer dit ansigt med for-fugtede servietter i nødstilfælde. Det vigtige er ikke at gøre det til en vane.

Micellære opløsninger vil altid være den bedste løsning. Men hvis du køber renseservietter til akutte situationer, skal du sørge for at lytte til en advarsel fra den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) om sikker brug af kosmetik.

Det vil sige, at advarslen beder dig om at læse etiketterne for at finde ud af sammensætningen. Her fremgår det også, om den er allergivenlig, samt hvordan den skal bruges.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.