Risici ved kollagentilskud

Kollagentilskud anvendes til forebyggelse og behandling af sygdomme i forbindelse med led, knogler og hud. Men hvad er risikoen ved dem?
Risici ved kollagentilskud
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 03 januar, 2023

Kollagentilskud hjælper med at vende det naturlige tab af kollagen i kroppen som følge af tidens gang. De skal dog ordineres af en speciallæge.

Kollagen er det protein, der produceres mest af i den menneskelige krop. Kollagen har en struktur i form af fibre for at give konsistens til overhuden, hår, knogler, sener, brusk og tænder. Desuden findes det også i det væv, der omgiver og beskytter muskler og indre organer.

Kosttilskud anvendes primært til forebyggelse og behandling af lidelser relateret til led, knogler og hud. De har dog nogle risici. Vil du vide, hvilke de er?

Typer af kollagentilskud

Ifølge resultaterne af forskning offentliggjort af Journal of Drugs in Dermatology bliver fordelene ved kollagentilskud til sårheling og hudens elasticitet mere og mere overbevisende.

Med forudgående medicinsk godkendelse kan du finde dem i forskellige præsentationer:

 • Kapsler, væsker eller pulver, der kan indtages oralt.
 • Proteinbarer og mælkepulver beriget med kollagen. Dette er nogle af de nyeste kosttilskud.
 • Kollagencremer. De hjælper med at forebygge og udglatte rynker.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Sådan kan du reducere rynker naturligt

Kollagentilskud

De mest almindelige er i pulver eller kapsler, der skal indtages oralt, eller i cremer. De fås dog også som injektioner.

 • Kollageninjektioner opstrammer og forbedrer hudens generelle udseende. Desuden har det vist sig, at de holder i op til 12 uger.

Brugen af kollagentilskud

Brugen af kollagentilskud er blevet populær i de senere år. Fordelene spænder fra lindring af ledsmerter til forbedring af hudens sundhed. Ligeledes omfatter nogle af de mere kendte fordele følgende:

 • Det forsinker aldring og forhindrer fremkomsten af rynker.
 • Det forbedrer elasticiteten og spændstigheden i overhuden.
 • Kollagen styrker hår og negle.
 • Det reducerer stivhed og ubehag i leddene.
 • Det blokerer for knoglenedbrydning og mindsker risikoen for osteoporose.
 • Kollagen forhindrer tab af muskelmasse.
 • Det forbedrer den kardiovaskulære sundhed.

Hvem bør ikke tage kollagentilskud?

Generelt kan alle tage denne type kosttilskud med en forudgående recept og under overvågning.

Du bør dog være opmærksom på kontraindikationerne ved kollagen og dermed på, at der er visse risici, hvis du tager en højere dosis end anbefalet.

Hvis du tager kosttilskud eller medicin med calcium

Hvis du tager calcium, skal du forsøge at undgå indtagelse af marint kollagen.

Som det fremgår af en undersøgelse udviklet på University of Sonora og offentliggjort af Journal of Biological and Health Sciences, udvindes dette protein fra brusk og knogler, så kosttilskud indeholder allerede nok calcium. Af denne grund kan du, hvis du kombinerer det med calciumtilskud, lide af hypercalcæmi med symptomer som f.eks:

 • Knoglesmerter.
 • Træthed: Dette skyldes, at når calcium ophobes i blodet, er de røde blodlegemer længere tid om at transportere ilt til de forskellige dele af kroppen.
 • Opkastning og diarré.
 • Uregelmæssig puls: Pulsen ændrer sig, fordi hjertet skal arbejde hårdere for at pumpe blodet.

Graviditet og amning

Gravide eller ammende kvinder bør rådføre sig med deres læge om, hvorvidt det er tilrådeligt for dem at tage kosttilskud.

Det er også at foretrække, at de af kollagen (i tilfælde af at de anbefales) er rene for at undgå skadelige stoffer. Og desuden at de tilhører kvægkilder, da fisk og skaldyr har en større risiko for at producere allergier.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 10 skønhedsbehandlinger, der kan regenerere hudens kollagen

Bivirkningerne af kollagentilskud

Mens en topisk anvendelse af kollagen er relativt sikker, kan andre præsentationer give bivirkninger. Disse bivirkninger er dog sjældne og er ikke forbundet med alvorlige problemer.

Faktisk er en undersøgelse, der blev udført med et oralt kollagentilskud og offentliggjort i Journal of Medicinal Food viste, at ingen af personerne udviklede bivirkninger.

Mavetarmproblemer

Ifølge resultaterne af en undersøgelse, der blev udført i 2016 af flere forskere ved Center for Musculoskeletal Health (University of California), udviklede 14 ud af 191 frivillige personer mavetarmproblemer efter indtagelse af kollagentilskud.

Selv om denne bivirkning er sjælden, er der en mulighed for, at den kan forekomme i nogle tilfælde.

Kvinde med mavepine grundet kollagentilskud

Det er dog ikke alle personer, der har denne reaktion.

Disse symptomer omfatter diarré eller forstoppelse, halsbrand og en følelse af en fyldt mave.

Dårlig smag i munden

De fleste kollagentilskud er smagløse, men da nogle af dem stammer fra fisk og skaldyr, har de en tendens til at have en stærk eftersmag og lugt. Dette giver en dårlig smag i munden efter indtagelse.

Hudlidelser

Selv om det normalt ikke forekommer, og der ikke er tilstrækkeligt videnskabeligt bevis, kan der være personer, der ved indtagelse af kollagentilskud får hudlidelser som følge af en allergisk reaktion, som ikke tidligere er blevet diskuteret med lægen.

Nogle personer har rapporteret, at de har fået alvorlige episoder af akne, når de er begyndt at indtage visse kollagentilskud. Der er dog ingen videnskabelige beviser, der forbinder kollagen selv med sådanne episoder. Det skyldes, at produkterne normalt indeholder andre elementer som biotin, valle eller hyaluronsyre, som kan være ansvarlige.

Kollagentilskud er også forbundet med forekomsten af sklerodermi. Dette er en sygdom, hvor kroppen producerer kollagen i overdreven grad, hvilket forårsager flere symptomer som f.eks. ledstivhed og smerter. Der er dog ikke noget videnskabeligt grundlag for denne sammenhæng, da kroppen effektivt regulerer overskuddet af dette protein.

Allergiske reaktioner

Afhængigt af udvindingskilden kan der være en større risiko for at få en allergisk reaktion.

Som det fremgår af en artikel i Nutrition and Health Magazine, er fisk, skaldyr og æg de fødevarer, der oftest anvendes som udvindingskilder. I dette tilfælde er allergier ikke i sig selv kontraindikationer for kollagen, men for dets oprindelse.

Hvilke kollagentilskud skal man vælge?

Når man tager kollagentilskud, skal man vælge hydrolyseret kollagen. Hydrolyseret kollagen gennemgår en behandling for at bryde proteinet op i mindre partikler og dermed forbedre dets absorption.

Dette er et egnet supplement til indtagelse på lang sigt, der er indiceret til at forebygge og behandle kroniske degenerative sygdomme (slidgigt og osteoporose) samt til at forebygge og reducere hudens aldring.

-Teresa Figueres Juher & Esther Basés Pérez (2015)-

Sørg desuden altid for at vælge rene versioner, da nogle indeholder kemikalier og andre ingredienser for at forbedre deres tekstur og lette deres optagelse uden at ty til hydrolyseprocessen. Disse tilsatte ekstra stoffer kan have deres egne kontraindikationer.

Du bør også tage hensyn til udvindingskilden, især hvis du har en fødevareallergi eller har mistanke om, at du kan have en sådan.

Når du er i tvivl om, hvorvidt du skal tage kollagen eller ej, er det altid bedst at konsultere en specialist

Med årene mister kroppen evnen til at producere kollagen. Så man tyer til kosttilskud for at bremse hudens aldring og styrke knogler og led.

Men som du har set i denne artikel, er der tilfælde, hvor der opstår bivirkninger. Derfor er det altid bedst at konsultere en professionel først. Han eller hun vil udføre de nødvendige tests, for at du kan tage dem sikkert.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Basés Pérez, E. (2015). REVISIÓN DE LOS EFECTOS BENEFICIOSOS DE LA INGESTA DE COLÁGENO [JB]. NUTRICION HOSPITALARIA, 1, 62–66. https://doi.org/10.3305/nh.2015.32.sup1.9482
 • Bolke, L., Schlippe, G., Gerß, J. y Voss, W. (2019). Un suplemento de colágeno mejora la hidratación, elasticidad, aspereza y densidad de la piel: resultados de un estudio ciego, controlado con placebo y aleatorizado. Nutrientes, 11 (10), 2494. https://doi.org/10.3390/nu11102494
 • Choi, F. D., Sung, C. T., Juhasz, M. L. W., & Mesinkovsk, N. A. (2019). Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. Journal of Drugs in Dermatology : JDD18(1), 9–16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30681787/
 • Czajka, A., Kania, E. M., Genovese, L., Corbo, A., Merone, G., Luci, C., & Sibilla, S. (2018). Daily oral supplementation with collagen peptides combined with vitamins and other bioactive compounds improves skin elasticity and has a beneficial effect on joint and general wellbeing. Nutrition Research57, 97–108. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2018.06.001
 • García-Coronado, J. M., Martínez-Olvera, L., Elizondo-Omaña, R. E., Acosta-Olivo, C. A., Vilchez-Cavazos, F., Simental-Mendía, L. E., & Simental-Mendía, M. (2019, March 14). Effect of collagen supplementation on osteoarthritis symptoms: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. International Orthopaedics. Springer Verlag. https://doi.org/10.1007/s00264-018-4211-5
 • Ito, N., Seki, S. y Ueda, F. (2018). Efectos del suplemento compuesto que contiene péptido de colágeno y ornitina sobre las afecciones de la piel y los niveles de IGF-1 en plasma: un ensayo aleatorizado, doble ciego y controlado con placebo. Drogas marinas, 16 (12), 482. https://doi.org/10.3390/md16120482
 • Kim DU, Chung HC, Choi J, Sakai Y, Lee BY. (2018). Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients. 2018;10(7):826. Published 2018 Jun 26. doi:10.3390/nu10070826
 • Ramírez-Guerra, H., Ramírez-Suárez, J. y Mazorra-Manzano, M. (2013). PROPIEDADES BIOLÓGICAS DE PÉPTIDOS DERIVADOS DEL COLÁGENO DE ORGANISMOS MARINOS. BIOtecnia, 15 (3), 34. https://doi.org/10.18633/bt.v15i3.156
 • Silva, T. F. da, & Penna, A. L. B. (2012). Colágeno: Características químicas e propriedades funcionais. Revista Do Instituto Adolfo Lutz.
 • Straub, DA (2007). La suplementación de calcio en la práctica clínica: una revisión de formas, dosis e indicaciones. Nutrición en la práctica clínica, 22 (3), 286-296. https://doi.org/10.1177/0115426507022003286

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.