Rita Simons og hendes hysterektomi: Hvornår er denne operation nødvendig?

Den britiske skuespillerinde Rita Simons fik foretaget en radikal hysterektomi på grund af hyppige smertefulde og kraftig menstruation.
Rita Simons og hendes hysterektomi: Hvornår er denne operation nødvendig?
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 01 februar, 2023

Rita Simons, 45, valgte en radikal hysterektomi for at få bugt med sine problemer med menstruation. Skuespillerinden fra en af de længst kørende sæbeoperaer på britisk tv, EastEnders, var ærlig og åben omkring sine helbredsproblemer. Klik her for at finde ud af mere om hende.

Ifølge hendes udtalelser tillod gentagelsen af smertefuld og kraftig menstruation hende ikke at leve et normalt liv. Ikke engang i den professionelle sfære. Hun måtte ofte aflyse forpligtelser, aftaler og interviews, fordi hun ikke havde det godt.

Selv om hun prøvede mere konservative behandlinger baseret på hormonmedicin, slog de fejl. Derfor besluttede hun i dialog med hendes familielæge, at fjernelse af livmoderen og æggestokkene var den eneste vej frem.

Rita Simons’ radikale hysterektomi har præcise indikationer og er forbeholdt visse patienter. Vi analyserer, hvornår en sådan operation giver mening og hvorfor.

Hvad er en hysterektomi?

En hysterektomi er en større operation, hvor livmoderen fjernes fra kvindens krop. Det er en irreversibel procedure, der fungerer som en endelig behandling af en række forskellige tilstande.

Kirurgen kan fjerne kun livmodermunden og lade livmoderhalsen være tilbage eller også fjerne livmoderhalsen. Ligeledes kan man vælge at fjerne æggelederne og æggestokkene i samme procedure.

Rita Simons valgte en radikal hysterektomi med salpingo-ooforektomi, men alle de tilgængelige typer af denne operation er ifølge Cleveland Clinic følgende:

 • Supracervikal: Livmoderen fjernes, mens livmoderhalsen efterlades inde i kvinden.
 • Total: Hele livmoderen fjernes sammen med livmoderhalsen.
 • Salpingo-ooforektomi: Æggelederne og æggestokkene tilføjes til fjernelsen af livmoderen. Nogle gange er det unilateralt – hvis de anatomiske strukturer kun er tilbage på den ene side – eller bilateralt, hvis alt fjernes.
 • Radikal: Den mest totale form for denne operation er en operation, hvor livmoderen, livmoderhalsen, æggelederne, æggestokkene, en del af skeden og lymfeknuderne i området fjernes. Selv om den primære indikation er lokalt fremskreden gynækologisk kræft, kan den også udføres i kliniske tilfælde, der er knyttet til menstruationscyklus, forudsat at patienten ikke længere ønsker at få en graviditet i fremtiden.
Kvinde med underlivssmerter

Hysterektomi i forbindelse med kraftig menstruation

Nogle kvinder har smertefuld menstruation med kraftige blødninger. Dette er ofte kendt som kraftig menstruationsblødning. Der er forskellige situationer, der forklarer det, og præsentationsformen er også variabel.

Nogle gange identificeres en specifik årsag, f.eks. ovariecyster eller endometriose, men der er også patienter uden en specifik diagnose.

Det anslås, at 27,2 % af de europæiske kvinder har symptomer, der er forenelige med kraftig menstruationsblødning. Blandt dem lider mere end halvdelen af anæmi i forbindelse med voldsomt jerntab på grund af blødning i løbet af deres cyklus. På trods af den høje prævalens er det dog stadig en underdiagnosticeret klinisk tilstand.

Der er en tendens til at undervurdere den i konsultationer, og der ordineres behandlinger, som ikke giver gode resultater. Dette forlænger kvindernes lidelser, som ser deres daglige livskvalitet blive påvirket.

Tilgængelige behandlinger

Den internationale sammenslutning af gynækologi og obstetrik (FIGO) har udviklet en klassifikation af årsagerne til kraftig menstruationsblødning for bedre at tilrettelægge behandlingsprotokoller. Der foreslås således en fremgangsmåde for hver patient i henhold til den underliggende diagnose. Hver årsag behandles på følgende måde:

 • Polypper: Polypper i livmoderen berettiger fjernelse med minimalt invasive teknikker. En hysterektomi er normalt ikke nødvendig.
 • Adenomyose og leiomyomer: I henhold til størrelsen af disse godartede tumorer og patientens symptomer kan hysterektomi, som i Rita Simons tilfælde, vælges. Det er ikke altid nok at tage medicin for at reducere mængden af det ekstra væv, der er vokset i organet.
 • Ondartede tumorer: Dette er den vigtigste indikation for hysterektomi, når kræft er fremskredet lokalt, fra livmoderhalsen, og har overtaget andre væv, hvilket kan omfatte lymfeknuderne i regionen.
 • Koagulopati: Kvinder med koagulationsforstyrrelser medicineres af hæmatologer, som forsøger at løse det problem, der fører til kraftige blødninger.
 • Ovulatorisk dysfunktion: En hormonel forstyrrelse er i stand til at ændre menstruationsblødningens mængde og rytme. Hvis stoffet, der findes i unormale proportioner, påvises, ordinerer lægen terapi med syntetiske hormoner.
 • Problemer med endometrium: For endometriose og andre relaterede lidelser er anbefalingen at individualisere sagen. Nogle kvinder reagerer godt på en medicinbehandling uden kirurgisk indgreb, mens andre ikke finder en løsning, før livmoderen er fjernet.

Tilfælde af udiagnosticeret kraftig menstruationsblødning er de mest komplicerede.

I mangel af ændrede hormonelle resultater eller ændringer i livmoderens eller æggestokkenes anatomi er situationen kompleks. Kvinder kan drøfte muligheden for radikal hysterektomi med deres læge, hvis de opfylder visse kriterier, f.eks. at de er over 40 år, har prøvet konservative tilgange og ikke ønsker graviditet.

Så hvem bør vurdere muligheden for hysterektomi?

Ifølge eksperter på området foreslås hysterektomi til kvinder, der har kraftige menstruationsblødninger, uden diagnosticeret ondartet patologi, og som allerede har prøvet konservative behandlinger med ringe succes. Som en prioritet skal de også opfylde kravet om ikke at ønske en fremtidig graviditet.

Rita Simons og hendes radikale hysterektomi blev, så vidt vides, indrammet i denne sammenhæng. Som 45-årig og med en lang historie af problemer på grund af kraftig menstruation var hun kandidat til operation.

Operationen er ganske effektiv i sine resultater. Et år efter operationen registrerer de fleste kvinder en forbedring i opfattelsen af deres livskvalitet.

Kvinde med kraftige menstruationssmerter kan have gavn af en hysterektomi

Hvornår skal man søge læge?

Hvis du oplever kraftige og smertefulde menstruationsblødninger, bør du søge læge. Det første, man skal gøre, er at lede efter årsagen til de unormale cyklusser.

Hvis der identificeres en sådan, vil specialisten foreslå behandlinger. Hysterektomi er ikke den første mulighed, da medicin og andre mindre invasive behandlinger foretrækkes i første omgang.

Men hvis der ikke er gode resultater, og du opfylder visse kriterier, vil radikal kirurgi være en mulighed. I den forbindelse skal du drøfte fordele og ulemper med din læge for at træffe en informeret beslutning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Chen, Y. J., Li, Y. T., Huang, B. S., Yen, M. S., Sheu, B. C., Chow, S. N., … & Taiwan Association of Gynecology Systematic Review Group. (2015). Medical treatment for heavy menstrual bleeding. Taiwanese Journal of Obstetrics and Gynecology54(5), 483-488.
 • Davies, J., & Kadir, R. A. (2017). Heavy menstrual bleeding: an update on management. Thrombosis research151, S70-S77.
 • Fraser, I. S., Mansour, D., Breymann, C., Hoffman, C., Mezzacasa, A., & Petraglia, F. (2015). Prevalence of heavy menstrual bleeding and experiences of affected women in a European patient survey. International Journal of Gynecology & Obstetrics128(3), 196-200.
 • Mora, E., Gallego, P. A., & Fuentes, J. S. (2018). Histerectomía radical por cáncer de cuello uterino. Revista Repertorio de Medicina y Cirugía27(1), 2-6.
 • Rolla, E. (2019). Endometriosis: advances and controversies in classification, pathogenesis, diagnosis, and treatment. F1000Research8.
 • Selvanathan, S., Acharya, N., & Singhal, S. (2019). Quality of life after hysterectomy and uterus-sparing hysteroscopic management of abnormal uterine bleeding or heavy menstrual bleeding. Journal of Mid-life Health10(2), 63.
 • van der Meij, E., & Emanuel, M. H. (2016). Hysterectomy for heavy menstrual bleeding. Women’s Health12(1), 63-69.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.