Sådan kan du blege tænder naturligt

Ved du ikke, hvordan du kan blege dine tænder naturligt? Vi giver dig nogle tips, som vil være til stor hjælp.
Sådan kan du blege tænder naturligt

Last update: 09 august, 2022

Tandfarve er et problem for millioner af mennesker rundt om i verden. De fleste mennesker længes efter at få helt hvide tænder, og det kan få dem til at vælge behandlinger, der er skadelige for tænderne i det lange løb. I dag vil vi vise dig, hvilke forventninger du bør have, sammen med 5 tips til at blege tænder naturligt.

Som eksperter påpeger, kan ønsket om perfekte tænder føre til overdrevet brug af tandblegningsbehandlinger. Selv om disse kosmetiske tandbehandlinger isoleret set ikke er skadelige, kan de have uønskede effekter, hvis de bruges for meget. Det er derfor, at de tips til naturlig tandblegning, som vi har valgt, kun inkluderer naturlige alternativer.

Kan man blege tænder naturligt?

Ja, det er muligt at blege sine tænder naturligt. Selv om vi ved tandblegning generelt tænker på kemiske behandlinger, er naturlig tandblegning faktisk mere effektiv i forhold til at bevare tænderne og opnå en mere realistisk farve.

I denne sammenhæng bør vi nævne et par ting vedrørende farven på dine tænder. Hver tand er beklædt med en belægning, der kaldes emalje. Emaljen er hvid, men dentinlaget nedenunder har en gullig farve. Fordi emaljen er delvist gennemsigtig, er noget af dette gullige lag synligt hos næsten alle.

Når tandemaljen er slidt, vil dine tænder se mere gule ud, fordi det underliggende dentinlag vil være tættere på overfladen. Heldigvis kan tandemaljen komme sig godt igen ved hjælp af specialiseret behandling, tandpasta med højt fluorindhold og selvfølgelig ved hjælp af ændrede spisevaner.

Husk under alle omstændigheder, at tænder med et let gulligt skær ikke er et tegn på dårlig mundhygiejne. Tænder, der varierer fra hvidt til gult, er ikke et tegn på karies eller mundhygiejne. Det er meget vigtigt at huske dette, da besættelsen af hvide tænder kan få dig til at glemme denne vigtige detalje.

Som eksperter påpeger, indeholder de fleste kunstige tandblegningsbehandlinger hydrogenperoxid og carbamidperoxid. I høje koncentrationer forårsager disse stoffer deproteinisering og demineralisering af tænderne. Det er derfor bedre at vælge de tips til naturlig tandblegning, som vi vil beskrive her.

5 tips til at blege tænder naturligt

Nu hvor vi har forklaret, at du skal omdefinere din idé om “hvide tænder”, og at kunstige behandlinger er skadelige for tændernes sundhed (i hvert fald når de bruges i overdreven grad), vil vi give dig 5 tips til at blege tænderne naturligt.

Til sidst vil vi efterlade dig med nogle livsstilsanbefalinger, som vil være nyttige for at bevare den hvide farve på dine tænder i længere tid.

1. Naturlige mundskyl med olie

Kokosolie

Disse mundskyl omfatter kokos-, solsikke-, sesam- eller olivenolie. Der er beviser for, at kokosolie indeholder tandblegende egenskaber. Disse olier kan have antibakterielle egenskaber, der kan kontrollere væksten af bakterier i munden.

Måden at bruge disse olier på til din fordel er at skylle i 20 minutter med dem. Du bør gøre dette efter tandbørstning og tandtråd, ikke som en erstatning for disse vaner. Dette er noget, der også gælder for de andre tips til naturlig tandblegning, da daglig tandbørstning og tandtråd er uerstattelig.

2. Børstning med natron

Undersøgelser og forskning støtter brugen af natron som en naturlig tandblegningsmetode. Det er en sikker og minimalt invasiv løsning, som du kan bruge som et supplement til dine daglige tandplejevaner.

Ideelt set bør du købe natronbaseret tandpasta, men du kan også lave en hjemmelavet pasta med vand og bruge den sammen med din tandbørste. Da denne ingrediens også kontrollerer spredningen af bakterier, er det en fremragende mulighed for at forebygge karies.

3. Spis frugt

Dette er et af de tips til at blege tænderne naturligt, som ikke er så kendt, og det er også et af de mest kontroversielle blandt eksperter. Undersøgelser og forskning viser, at det at spise frugt som ananas, papaya, jordbær og citron kan give en moderat tandblegning. Du kan så øge forbruget af disse frugter i din daglige kost.

4. Mundskyl med æblecider

Eksperter antyder, at æblecider indeholder antimikrobielle og svampedræbende stoffer, selv om den ikke har de mirakuløse egenskaber, som populært tilskrives den. Du kan skylle efter den daglige tandbørstning hver dag i mindst 20 sekunder. Husk på, at resultaterne er beskedne, så det vil tage flere uger, før der kan ses resultater.

5. Gurkemejepasta til at blege tænder naturligt

Gurkemeje er en ingrediens, der har været brugt i årtusinder for sine antibakterielle, antioxidante og astringerende egenskaber. Nogle eksperter har foreslået at drage fordel af disse egenskaber i tandplejen, især for at kontrollere den bakterieflora, der kan forårsage pletter på tænderne og dårlig ånde.

For at bruge det skal du lave en pasta med lidt vand og børste dine tænder i mindst to minutter. Derefter skal du skylle munden grundigt for at fjerne alle rester af ingrediensen og forhindre, at den misfarver andre dele af munden. Som med andre naturlige midler til tandblegning skal du undgå at sluge ingrediensen i processen.

Anbefalinger til naturligt hvide tænder

En person afviser kaffe

Sideløbende med det, vi allerede har vist dig, bør du gennemføre en række ændringer i din livsstil, hvis du ønsker at bevare den hvide farve på tænderne. Husk dem og tænk på, at de ud over at give fordele ud fra et æstetisk synspunkt også vil gavne din generelle mundhygiejne:

 • Reducér dit forbrug af tobak og alkohol.
 • Undgå store mængder koffein.
 • Reducér forbruget af produkter, der er tilberedt med raffineret sukker.
 • Reducér indtaget af sukkerholdige drikkevarer af enhver art.
 • Brug altid tandtråd.
 • Aftal en tid hos din tandlæge mindst en gang om året.
 • Skift din tandbørste regelmæssigt.

Hvis du holder disse grundlæggende råd i tankerne, sikrer du, at din emalje ikke forringes, hvilket igen vil bevare den hvide farve på dine tænder. Hvis du tror, at du måske har en emaljemangel, skal du kontakte en tandlæge for at få udarbejdet en plan for at genoprette den.

It might interest you...
Naturlige produkter til at blege tænder
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
Naturlige produkter til at blege tænder

Der findes visse produkter til at blege tænder naturligt. Samtidig skal du også undgå visse vaner, som at ryge tobak eller drikke kaffe. • Benahmed AG, Gasmi A, Menzel A, Hrynovets I, Chirumbolo S, Shanaida M, Lysiuk R, Shanaida Y, Dadar M, Bjørklund G. A review on natural teeth whitening. J Oral Biosci. 2021 Dec 13:S1349-0079(21)00178-X.
 • Chaturvedi TP. Uses of turmeric in dentistry: an update. Indian J Dent Res. 2009 Jan-Mar;20(1):107-9.
 • Gopal, J., Anthonydhason, V., Muthu, M., Gansukh, E., Jung, S., Chul, S., & Iyyakkannu, S. Authenticating apple cider vinegar’s home remedy claims: antibacterial, antifungal, antiviral properties and cytotoxicity aspect. Natural product research. 2019, 33(6): 906-910.
 • Gong, M. J., Kim, S. W., Kim, S. J., Ahn, H. J., Chae, W. R., Hong, S. J., & Nam, S. H. Whitening effect with fruit and whitening toothpaste. Journal of the Korea Convergence Society. 2017; 8(9): 127-133.
 • Joiner A, Luo W. Tooth colour and whiteness: A review. J Dent. 2017 Dec;67S:S3-S10.
 • Lee, J., & Bae, S. (2016). A study on the whitening effect of fruit extracts and the changes in the components of the teeth. Indian J Sci Technol, 9, 1-7.
 • Li Y. Stain removal and whitening by baking soda dentifrice: A review of literature. J Am Dent Assoc. 2017 Nov;148(11S):S20-S26.
 • Putt, M. S., Milleman, K. R., Ghassemi, A., Vorwerk, L. M., Hooper, W. J., Soparkar, P. M., … & Proskin, H. M. Enhancement of plaque removal efficacy by tooth brushing with baking soda dentifrices: results of five clinical studies. Journal of Clinical Dentistry. 2008; 19(4): 111.
 • Rajab, S. H., Al-Hindi, L. K., & Elmarsafy, S. M. Evaluation of Coconut Oil Pulling vs. Whitening Mouthwash as Home Teeth Whitening Methods. Al-Azhar Dental Journal for Girls, 8(1 January-Restorative Dentistry issue (Removable Prosthodontics, Fixed Prosthodontics, Endodontics, Dental Biomaterials, Operative Dentistry)). 2021; 35-44.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.