Hawaiiblomst til hårpleje: Har det nogen fordele?

På grund af sin sammensætning bruges hawaiiblomst til at fugte og give liv til håret. Men virker det virkelig? Vi giver dig svaret her.
Hawaiiblomst til hårpleje: Har det nogen fordele?

Sidste ændring: 16 september, 2022

Behandlinger med hawaiiblomst til håret har været kendt i lang tid. Denne plante, hvis videnskabelige navn er Hibiscus rosa-sinensis, hører til katostfamilien og er hjemmehørende i Asien. Selvom den bruges til medicinske formål for sine smertestillende egenskaber, har den også anvendelser i kosmetik.

Faktisk er det, som en undersøgelse i tidsskriftet Plants viser, en art rig på bioaktive fenolforbindelser, hvis antioxidant virkning hjælper med at forhindre for tidlig aldring og andre negative virkninger forårsaget af frie radikaler. Vi fortæller dig mere om dens fordele i denne artikel.

Hawaiiblomstens sammensætning

Hawaiiblomsten skiller sig ud i kosmetik for sin rigelige koncentration af antioxidanter. Ifølge en undersøgelse delt i Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences indeholder ekstrakter af denne plante flavonoider samt gallinsyre og former for naturlig alkohol.

Derudover giver den små mængder mikronæringsstoffer, som f.eks:

 • Calcium.
 • Jern.
 • Fosfor.
 • Kvælstof.
 • C-vitamin.
 • B1- og B2-vitamin.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Appelsinblomstvand: Et naturligt middel til hudpleje

De mulige fordele ved hawaiiblomst for dit hår

Egenskaberne ved hawaiiblomst har længe været udnyttet i traditionel kinesisk medicin som et supplement til at fremme velvære. Bortset fra dette er den dog en værdsat ingrediens i hårpleje.

Årsagen? Dens ekstrakter er forbundet med visse fordele for hårets sundhed, såsom stimulering af sund vækst, hydrering og eliminering af overskydende olie. Så hvad siger videnskaben om det? Lad os se nærmere på det.

Kvinde med krøllet hår

Hawaiiblomster kan fugte og fjerne overskydende olie fra håret. Dette kan resultere i sundere hår.

Hawaiiblomst til hårvækst

En af de vigtigste anvendelser af hawaiiblomster har at gøre med at fremme sund hårvækst. Ekstrakterne fra disse blomster er positivt forbundet med at mindske overskydende hårtab.

Faktisk rapporterede en undersøgelse, der blev udgivet i International Journal of Current Research, at den aktive ingrediens i Hibiscus rosa-sinensis viste potentiale til at stimulere hårvækst. Det skal dog bemærkes, at denne forskning blev udført på dyr. Der er derfor stadig behov for undersøgelser, der beviser den samme effekt på mennesker.

Indtil videre taler populærlitteraturen om lovende virkninger af denne plante til at hjælpe med væksten af hårstrå. Topisk brug af den forbindes med sundere og stærkere hår.

Anti-skæl virkning

De polyfenoler, der er i hawaiiblomster, er også forbundet med en positiv effekt på bekæmpelse af skæl. Ifølge forskning, der er udgivet i International Journal of PharmTech Research, hjælper dens svampedræbende evne til at kontrollere væksten af svampen Malassezia furfur, der er ansvarlig for dette hårproblem.

Kontrol af overskydende olie

Takket være den interessante koncentration af bioaktive forbindelser har hawaiiblomster en astringerende virkning på hovedbunden. Deres topiske anvendelse hjælper med at regulere pH-værdien og minimere overdreven olieproduktion i dette område. Resultatet? Rent og sundt hår.

Fugt og glans

Polyfenoler, C-vitamin og mineraler i denne blomst har en gavnlig virkning på hydrering og genoprettelse af hårstråene. Derfor kan den anvendes til at bekæmpe overdreven tørhed, brud og spaltede spidser.

Det er vigtigt at huske på, at beviserne for fordelene ved hawaiiblomst for håret stadig er begrænsede. De fleste af dens virkninger er beskrevet i anekdotiske data. Derfor bør det bruges med forsigtighed og kun som et supplement.

Behandlinger med hawaiiblomst til håret

Lige nu er det muligt at finde hårbehandlinger med hawaiiblomst blandt sine komponenter. Der er dog personer, der foretrækker at bruge planten i sin naturlige form. I sidstnævnte tilfælde er det tilrådeligt at lave en lappetest først for at udelukke eventuelle bivirkninger.

Hvad betyder det? Jo, det er bedst at teste præparatet på et lille område af hovedbunden. Hvis der ikke er tegn på bivirkninger efter to timer, kan det uden problemer anvendes i hele håret.

1. En hårskylning med hawaiiblomst

Den traditionelle måde at bruge hawaiiblomst på i håret er ved at lave en infusion, der bruges som en skylning. Dette bruges til at styrke hårstråene og til at tilføre glans og fugt.

Ingredienser

 • 7 hawaiiblomster
 • 1 kop vand (250 milliliter)

Fremgangsmåde

 1. Kom blomsterne i en gryde med en kop vand.
 2. Bring dem derefter i kog ved middellav varme.
 3. Når væsken får en mørk nuance og en tyk konsistens, slukker du for varmen og lader den stå i 10 minutter.
 4. Derefter sies drikken, og væsken bruges til at skylle håret med.
 5. Når den er påført, skal du lade den sidde i 30 minutter og derefter vaske håret som sædvanligt.
Infusion af hawaiiblomst

Tilberedningen af en infusion med blomsten svarer til det, du ville gøre for at drikke den. Derefter kan den påføres håret.

2. Reparerende behandling med hawaiiblomst

Kombinationen af hawaiiblomst med andre sunde ingredienser giver mulighed for at opnå mere effektive hårbehandlinger. I dette tilfælde er den tilberedt med aloe vera, en ingrediens, der er meget anvendt i kosmetik på grund af dens nærende og reparerende egenskaber.

Ingredienser

Fremgangsmåde

 1. Skyl blomsterne. Skær aloe veraen op, og udvind frugtkødet.
 2. Kom derefter begge ingredienser plus vegetabilsk olie i en blender.
 3. Når du har fået en glat blanding, kombineres den med den neutrale shampoo.
 4. Påfør nu behandlingen og lad den sidde i 10 minutter, før du skyller den ud.

Vi tror, at du måske også vil kunne lide at læse denne artikel:Noni til hår: Hjælper det med at stoppe overdrevent hårtab?

3. Behandling med hawaiiblomst, yoghurt og rosmarinolie

Ingredienserne i denne behandling er ideelle til at fremme sund hårvækst. Det er også en god mulighed for at bekæmpe tørhed og brud på hårstråene.

Ingredienser

 • 10 hawaiiblomster
 • 5 spiseskefulde naturlig yoghurt
 • 8 dråber æterisk rosmarinolie
 • 1 spiseskefuld honning (15 gram, valgfrit)

Fremgangsmåde

 1. Vask blomsterne godt, og kom dem i foodprocessoren sammen med resten af ingredienserne.
 2. Blend, indtil du får en glat, ensartet pasta.
 3. Påfør den i fugtigt hår, og lad den virke i 15-20 minutter.
 4. Skyl som sædvanligt. Du kan gentage behandlingen to eller tre gange om ugen.

Hvad skal man huske om hawaiiblomst til hårpleje?

Anvendelsen af behandlinger med hawaiiblomst er blevet et alternativ til hårsundhed. Anekdotiske beviser peger på, at det fremmer vækst, hydrering og lindring af skæl. Der mangler dog stadig kvalitetsundersøgelser, der kan bevise dette.

Indtil videre anvendes behandlinger, der indeholder denne blomst, som et supplement til at øge hårets glans og hydrering. Og selv om dette middel normalt er sikkert, er det bedst at lave en lille lappetest på forhånd for at udelukke eventuelle bivirkninger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Dos Santos Nascimento LB, Gori A, Raffaelli A, Ferrini F, Brunetti C. Phenolic Compounds from Leaves and Flowers of Hibiscus roseus: Potential Skin Cosmetic Applications of an Under-Investigated Species. Plants (Basel). 2021 Mar 10;10(3):522. doi: 10.3390/plants10030522. PMID: 33802222; PMCID: PMC8000889.
 • Khan ZA, Naqvi SA, Mukhtar A, Hussain Z, Shahzad SA, Mansha A, Ahmad M, Zahoor AF, Bukhari IH, Ashraf-Janjua MR, Mahmood N, Yar M. Antioxidant and antibacterial activities of Hibiscus Rosa-sinensis Linn flower extracts. Pak J Pharm Sci. 2014 May;27(3):469-74. PMID: 24811803.
 • Adhirajan N, Ravi Kumar T, Shanmugasundaram N, Babu M. In vivo and in vitro evaluation of hair growth potential of Hibiscus rosa-sinensis Linn. J Ethnopharmacol. 2003 Oct;88(2-3):235-9. doi: 10.1016/s0378-8741(03)00231-9. PMID: 12963149.
 • Deviha, Meena & Sivaraja, Pavithra. (2015). Antifungal activity by ethanolic extracts of medicinal plants against Malassezia furfur: A potential application in the treatment of Dandruff. International Journal of PharmTech Research. 8. 974-4304.
 • Arif, & Fatema, Samreen & Basa’ar, Ola & Farooqui, Mazahar & Pathan, Mohd Arif Ali Khan. (2018). PHYTOCHEMICAL AND PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES OF HIBISCUS ROSA SINENSIS LEAVES EXTRACT: A COMPARISON BETWEEN CONVENTIONAL AND MICROWAVE ASSISTED EXTRACTION.
 • Surjushe A, Vasani R, Saple DG. Aloe vera: a short review. Indian J Dermatol. 2008;53(4):163-6. doi: 10.4103/0019-5154.44785. PMID: 19882025; PMCID: PMC2763764.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.