Sådan kan du fryse græskar: Tips og tricks

Er det muligt at fryse græskar? Vi ved, hvordan man gør det korrekt, og hvilke anvendelsesmuligheder det kan have.
Sådan kan du fryse græskar: Tips og tricks
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 20 februar, 2023

Kan du fryse en omelet, en avocado, tomater, græskar eller endda paella ned? Nogle gange er det svært at vide, hvilke fødevarer der kan miste deres kvaliteter, når de udsættes for lave temperaturer. I denne artikel finder du ud af, om det er muligt at fryse græskar, og hvordan du gør det for at bevare dets kvaliteter maksimalt.

Værdien af frosne grøntsager afhænger i høj grad af et valg af kvalitetsråvarer. Det afhænger også af, at man følger de rigtige trin for at forberede, håndtere og konservere fødevarerne sikkert.

Græskar: En lækker og næringsrig efterårsgrønsag

Græskar eller squash er bærfrugten fra zucchini-planten. Den kan have meget varierede former (aflang, kugleformet, fladtrykt osv.). Dens frugtkød har normalt en mere eller mindre intens orange farve og er fyldt med kerner i den centrale del.

På ernæringsniveau er det muligt at fremhæve, at det er en meget let fødevare med et stort indhold af vand og fibre. Den indeholder også C-vitamin, forskellige typer carotenoider samt nogle mineraler (magnesium, kalium og mangan).

Ud over alle sine ernæringsmæssige egenskaber er græskar alsidigt anvendeligt i køkkenet. Smagen er mild og sød, så det er ideelt til alle slags opskrifter, hvad enten de er salte eller søde.

Når det er sagt, er det værd at indføre det i din daglige kost for at øge variationen af grøntsager, du spiser. For at gøre dette vil det være en stor hjælp at vide, hvordan man konserverer den. En af de muligheder, du har, er at fryse den ned. Vi fortæller dig alt om, hvordan du gør det i denne artikel.

Hvorfor fryse græskar?

Denne efterårs- og vintergrønsag holder sig længe, hvis du holder den intakt og i god stand. Det er nødvendigt at opbevare den på et køligt og tørt sted og beskytte den mod intens kulde og varme. På denne måde kan den holde sig ca. 6 måneder. I nogle situationer er det dog at foretrække at fryse den.

Det er altid tilrådeligt at gøre det, når maden er ved at blive fordærvet, så man undgår at smide den ud. Dette gælder også for græskar. De fleste eksemplarer er normalt ret store, så det er let at ende med at have et stykke tilovers.

Hvis du fryser det ned udskåret, kan du have det klar til andre opskrifter uden at skulle bruge hele stykket på én gang. Faktisk kan alle de mennesker, der er rigtige græskarfans, finde det interessant at fryse en mængde ned, inden sæsonen er slut!

En masse græskar

Sådan fryser du græskar

For at få en korrekt nedfrysning af enhver fødevare anbefales det at gøre det uden vand eller luft. På denne måde bevares egenskaberne intakte og bliver ikke vandige eller lider af oxidation. For at gøre dette er det vigtigt at bruge de rigtige beholdere med hermetiske forseglinger.

Det er også tilrådeligt ikke at opbevare det hele sammen i en enkelt pakke. Det er bedre at opdele det i mindre portioner. Når det er tid til at bruge det igen, tages kun de nødvendige mængder op. Det er vigtigt at huske på dette, for når det er optøet, skal det bruges og kan ikke fryses ned igen.

Det er tilrådeligt at mærke datoen på pakken for at holde styr på holdbarheden. Når den opbevares under gode forhold, i fryseren, holder den op til 2 måneder uden at miste sine kvaliteter.

Der er to grundlæggende måder at fryse græskar på. Det kan gøres råt eller tilberedt. Valget af metoden afhænger af formålet og den tilsigtede anvendelse i køkkenet. Begge er ens, og vi fortæller dig nedenstående, hvordan du gør.

Vi tror, at du måske også vil kunne lide at læse denne artikel: 9 fødevarer man ikke bør opbevare i sin fryser

Måder at fryse rå græskar på

At bruge denne konserveringsmetode uden at udsætte maden for nogen forudgående tilberedning er meget nyttig, når du ikke ved, hvad du skal bruge den til. Også når du har en stor mængde, og du ønsker at bruge den i forskellige typer tilberedninger.

Dette er metoden:

 • Før du fryser det rå græskar ned, er det nødvendigt at skrælle og vaske det godt.
 • Når det er renset, skæres det i tern på 2 eller 3 centimeter. Derefter lægges det i en særlig frysepose eller en anden egnet beholder. Som påpeget af American Academy of Nutrition and Dietetics forhindrer en god beholder fugttab.
 • Et trick til at gøre det lettere er at placere græskarternene på en bakke og dække den med husholdningsfilm. Læg dem i fryseren i et par timer. Efter denne tid kan du opbevare dem i poser eller glasbeholdere. På denne måde hænger stykkerne ikke sammen, og du kan tage de nødvendige mængder ad gangen.

Sådan fryser du kogt, stegt eller bagt græskar

På andre tidspunkter er det en god idé at tilberede græskaret først, før du fryser det ned, især hvis problemet er mangel på tid og behovet for at organisere en madplan. I dette tilfælde kan du, hvis du koger, steger eller bager det, opbevare det i fryseren bagefter.

 • For at bge græskaret er det nødvendigt at skrælle og vaske det først. Derefter skæres det i 2-3 centimeter store tern eller skiver. Metoden til udskæring ligner den for ananas eller vandmelon, afhængigt af græskarets form.
 • Beklæd en bageplade med bagepapir, læg skiverne ovenpå, og drys med salt og olie. Bag ved 160 °C, indtil de er bløde.
 • Lad det køle af og frys det ned på samme måde som det rå græskar.
 • Samme metode kan bruges, hvis det skal koges eller steges.

Sådan bruger du frosset græskar i dine opskrifter

Når de trin, der skal følges for at fryse græskar, er fastlagt, er det tid til at lære, hvordan du bruger det, når det er tid til at spise det. Det er vigtigt at vide, hvordan man kan tø det op på den rigtige måde, da det også afhænger af det for at holde det i perfekt stand med hensyn til tekstur og smag.

Tø rå græskar op i køleskabet. Du kan tø det op i små mængder. Husk, at hvis du fryser det skåret i tern, er det nemmere at skille det ad. Derefter kan du bruge det til at koge, sautere eller purere det. Græskar er en meget interessant og næringsrig ingrediens med store muligheder i køkkenet.

Det samme gælder kogt, ristet eller stegt græskar. Når du vil spise det, skal du lægge det i køleskabet og lade det tø helt op. På denne måde er det klar til at spise. Det er dog tilrådeligt at krydre med urter eller krydderier og smage til igen med et drys olivenolie.

Nogle af de mest grundlæggende tilberedninger er følgende:

 • Moses alene eller sammen med andre ingredienser (løg, porrer) for at tilberede en fløde eller grøntsagspuré.
 • Serveres som tilbehør til en anden ret med kød eller fisk.
 • Som en ingrediens i salater sammen med kartofler, bønner, ærter eller blomkål.
 • Sauteret med ris eller quinoa.
Græskarsuppe

Vi tror, du måske også gerne vil læse denne artikel: Tips og anbefalinger til at at fryse broccoli

De vigtigste anbefalinger til at fryse græskar

Konservering af frosne fødevarer er en meget praktisk mulighed. Det forlænger holdbarheden af de produkter, der er letfordærvelige, forhindrer madspild og er en mulighed for at spare tid i køkkenet.

Du kan fryse græskar, enten råt eller tilberedt. Selv om du kan fryse det helt (efter skrælning), anbefaler vi, at du gør det i mindre portioner for at have de nødvendige mængder klar. Det er vigtigt at fjerne overskydende vand og lade det køle af, hvis du vil fryse kogt græskar.

Af hensyn til fødevaresikkerheden skal du tø græskar op i køleskabet og aldrig ved stuetemperatur. Du kan derefter bruge det rå græskar til dine valgte opskrifter og have det kogte græskar klar til smagsgivning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.