Sådan genkender du et begavet barn

For at kunne opdage et begavet barn eller om et barn har en høj intellektuel kapacitet kræver det en specialist. Det er dog muligt for forældre at opdage nogle vigtige tegn, der kan hjælpe dem med at genkende dem og støtte barnets fulde potentiale.
Sådan genkender du et begavet barn
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Et begavet barn forstår og behandler virkeligheden anderledes end andre jævnaldrende. Desværre kan deres høje intellektuelle evner medvirke til, at de bliver misforstået af verden omkring dem.

Nogle kan overveje, om et barn med høj akademisk præstation eller en, der er i stand til at erhverve flere og forskellige videnområder tidligt i livet, er et begavet barn. Dette er dog ikke altid tilfældet.

Nogle gange omfatter begavede børns evner gaver og talenter, der kræver en ordentlig uddannelse, så de kan opnå deres fulde potentiale til fordel for dem selv og for samfundet.

Men det er også  vigtigt for dem at være glade. I den henseende, spiller forældrene en vigtig rolle i at anerkende, hvis de har et begavet barn.

Hvad betyder det at være et begavet barn?

Når det kommer til høj intellektuel kapacitet, bliver det mere og mere almindeligt at kalde børn for “begavede”. Dette begreb omfatter visse evner, talenter og former for intelligens.

For at forenkle konceptet og gøre det mere forståeligt, er det dog ofte fastslået, at et begavet barn har en IQ lig med eller højere end 130.

At være et begavet barn betyder at have en overlegen høj intelligens. Et barn med en god akademisk præstation, som er meget talentfuld inden for kunst, sport eller hvis de lærer at tale i en tidlig alder, er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at de er begavet.

Læs også denne artikel:  Forskning fastslår at intelligens er nedarvet fra moderen

Sådan vurderes det, om dit barn er begavet

klaver og begavet pige

Mange forældre har svært ved, at deres barn adskiller sig fra andre børn. Uanset hvor meget du kan prøve, er det udfordrende at forstå, at et barn ikke reagerer eller opfører sig ligesom de andre jævnaldrende.

Faktisk kan et begavet barn også have en meget vanskelig barndom, fordi de ser mere information og stimuli, end de kan klare. Verden, der omgiver dem, kan virke uforståelig og endog fjendtlig i forhold til deres evner.

Forældre spiller en nøglerolle i at sikre udviklingen og lykken hos et barn, der er begavet. For at gøre det er det muligt at opdage nogle nøglefunktioner hos begavede børn tidligt i hjemmet.

Intellektuel nøjagtighed

Et begavet barn vil erhverve tidlige intellektuelle eller psykomotoriske milepæle. Som babyer kan de være meget krævende, fordi de nemt kan overstimuleres.

De kan løfte deres hoved inden for den første måned af livet, udtrykke to forskellige lyde i en alder af 45 dage, eller måske endda sige deres første ord, før de er et år. De kan også tale, før de er fyldt to år eller skrive før resten af ​​deres jævnaldrende.

Disse børn har et præcist ordforråd, der er rigt og meget bredt for deres alder. De har ofte en forbløffende langsigtet hukommelse. De lærer meget hurtigt, og de er nysgerrige efter at lære mere .

Emotionel og sensorisk overfølsomhed

Et begavet barn er meget følelsesmæssigt og sensitiv.  Således kan deres følelsesmæssige intensitet forvirre deres forældre, fordi de ikke ved, hvordan man forstår deres overdrevne følelser udtrykt igennem deres reaktioner.

De kan være børn, der har en lav frustrationstolerance, der ofte eksploderer med et enormt temperament. Disse børn kan endda overreagere, når man ser en trist eller skræmmende film .

Mange begavede børn har en høj og intens evne til at være empatisk med andre væsener. Det er ikke ualmindeligt, at de lider af depression og angst.

Desværre er der stadig meget lidt kendt om deres sensoriske overfølsomhed, og det forstås ikke rigtig. De kan blive generet af mærket af deres tøj, høje lyde, lys osv.

Høj kreativitet

Et højt begavet barn er ofte utrolig kreativ, fordi de opfatter virkeligheden forskelligt. De er meget fantasifulde.  Fordi  deres sanselige opfattelse er mere intens end hos mange andre, kan de komme med mange løsninger, når det kommer til at håndtere problemer.

Disse typer af børn kan stille spørgsmåltegn ved autoriteter og regler, hvis de ikke forklares godt, og når de ikke giver mening for dem. Begavede børn er meget dygtige til at finde på en løsning, men endnu bedre til at stille spørgsmål til deres forældre, som har problemer med at svare på dem.

I en meget tidlig alder kan de blive bekymrede over eksistentielle forhold som liv, død, eksistensen af ​​Gud eller kærlighed.

De nyder normalt kognitive spil som puslespil eller andre intelektuelle udfordringer.  De kan også vælge brætspil, der giver endnu større og komplekse udfordringer.

Psykomotorisk hypersensitivitet

Højt begavede børn kan konstant være på farten. De har et overskud af energi, de har svært ved at bruge. De er entusiastiske og skal være fysisk eller kognitivt aktive.

Det er meget almindeligt fejlagtigt at give dem en diagnose af ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder),bedre kendt som dampbørn, fordi deres kedsomhed fører dem til at sætte deres overskydende energi i konstant bevægelse.

Men de er meget langt fra at have opmærksomhedsproblemer. Tværtimod har de en høj koncentrationsevne, når de udfører en opgave, som interesserer dem. På den anden side kan de blive meget distraheret, hvis de ikke er interesserede i det de foretager sig.

Tjek også denne artikel: Hvad stiller man op med ulydige børn?

Ujævn udvikling

fantasi og begavet barn

Børn med høj kapacitet kan være bekymrede for eksistentielle forhold, og igen kan de reagere med et enormt udbrud, hvis de for eksempel taber i et brætspil.

Det sker også, at begavede børn tit laver aktiviteter, der kræver, at de bruger både deres tanker og fantasi. Men de kan ikke udføre dem, fordi deres alder og motoriske færdigheder ikke tillader det.

Således kan du have et barn, der har en intellektuel udvikling, der ikke svarer til deres udvikling på andre niveauer , såsom deres følelsesmæssige eller motoriske færdigheder. Dette kan give dem stor frustration.

Hvordan uddanner du et begavet barn?

Uddannelsessystemet har ikke altid evne til at imødekomme disse børns krav, som måske endda kan ses som en byrde eller noget problematisk. Dette kan føre til skuffelse, både personligt og akademisk.

At hæve et begavet barn er ikke let, fordi de kan have et komplekst temperament. De er let distraherede, selvkritiske, perfektionister og konkurrencedygtige, med en stor følelse af uafhængighed. Derfor har de brug for, at deres familie og skolegang ikke er for stive og være åbne over for at stimulere deres udvikling.

For at finde ud af om dit barn har en høj intelligens, skal du have en omfattende vurdering foretaget af en ekspert. Dette bør omfatte intelligens kvotienten (IQ), kreativitet, livshistorie og følelsesmæssig tilstand.

Ud over resultatet af evalueringen værdsætter og uddanner dit barn, idet man husker det enorme potentiale, et begavet barn har. Det er langt fra at være et problem. Det er en velsignelse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.