Fordelene ved og betydningen af at vælge sæsonbestemte fødevarer

I dag vil vi gerne diskutere vigtigheden og fordelene ved at spise sæsonbestemte fødevarer og nogle af de mest karakteristiske fødevarer for hver sæson. Læs videre for at få mere at vide!
Fordelene ved og betydningen af at vælge sæsonbestemte fødevarer
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Sæsonbestemte fødevarer er fødevarer, som naturligt er tilgængelige på markedet i en bestemt periode. Dette falder sammen med deres naturlige biologiske cyklus og indebærer normalt frugt, grøntsager, fisk og skaldyr.

Det er dog ikke den mest almindelige praksis i dag at spise efter, hvad naturen har at byde på i hver sæson. Man behøver blot at se sig omkring i de fleste butikker og supermarkedsvogne for at indse, at vi har de samme fødevarer lige ved hånden hver dag året rundt.

Problemet er, at vi ikke er opmærksomme på de negative virkninger af denne bekvemmelighed. Eller sagt på en anden måde: Vi tænker ikke på fordelene ved at spise sæsonbestemte fødevarer.

Kost er et effektivt redskab til at forbedre vores og planetens sundhed. At spise efter sæson er et springbræt til at opnå dette.

Få mere at vide om, hvad det er, og hvilke fordele det har, nedenfor!

Sæsonvarer og hvornår du kan finde dem

Mexicansk mad

De fleste af os ved, at ærter er et sommerprodukt, eller at appelsiner kommer om vinteren. Men ved vi, hvilke frugter og grøntsager der er forårsfrugter og -grøntsager? Er de jordbær, vi køber om efteråret, fra drivhuset? Er du interesseret i at vide, hvorfor tomater ikke smager lige så godt som for år tilbage?

Den store tilgængelighed af fødevarer på alle tider af året har gjort det svært for os at vide, hvilken sæson der er den rigtige for hver enkelt af dem. Selv om det ændrer sig alt efter, hvor vi befinder os, er disse som reference de bedste tidspunkter til at spise nogle af de mest almindelige frugter og grøntsager:

  • Efterår: Det er tiden for kakifrugter, figner, granatæbler, æbler, druer og de sidste meloner og ferskner. Hvad angår grøntsager, har vi de sidste tomater og begyndelsen til rødbede, græskar, spinat, porrer, søde kartofler og broccoli.
  • Vinter: På dette tidspunkt er tilstedeværelsen af frugt begrænset til avocadoer, citroner, appelsiner og kiwier. De foretrukne grøntsager er rødbede, kål, endivie, spinat og blomkål.
  • Forår: Ikke flere avocadoer og appelsiner! I stedet kan du finde jordbær, kirsebær og abrikoser. Vandmeloner har også en tendens til at ankomme sidst på sæsonen. Hvad angår grøntsager, er det det ideelle tidspunkt til at spise artiskokker, ærter, asparges, spinat eller gulerødder.
  • Sommer: Både hvad angår frugt og grøntsager, er sommeren tiden for de røde, orange og lilla farver. Hindbær, jordbær, ferskner, vandmeloner, pærer, tomater, peberfrugter, auberginer, rødbeder, agurker, grønne bønner eller courgetter vokser alle i denne periode.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Disse fødevarer bliver aldrig forældede

Årsager til at vælge sæsonbestemte fødevarer

Vores nuværende fødevaresystem lægger et betydeligt pres på klodens ressourcer. Det har at gøre med så forskellige aspekter som produktion, transport, madspild og genereret affald.

Derfor er det vigtigt at forbruge mad bevidst og vælge ikke kun de sundeste, men også de mest bæredygtige og bedste fødevarer. Og vigtigst af alt er det at huske på, at vores små daglige handlinger kan yde et positivt bidrag.

Nogle af de grunde, der kan ligge bag valget af sæsonbestemte fødevarer, er reduktionen af forurening i forbindelse med transport og selve produktionen. Der er også det faktum, at maden er friskere og bevarer sine oprindelige kvaliteter bedre.

Hvis disse fødevarer dyrkes i nærheden (hvilket er ønskeligt), bidrager det desuden til lokal udvikling af landdistrikterne og en god forbindelse mellem land- og byområder.

Hvilke fordele er der ved at spise sæsonbestemte fødevarer?

En kasse med sæsonbestemte fødevarer

Sæsonbestemte fødevarer er mere næringsrige

Alle frugter og grøntsager har en højere koncentration af vitaminer, mineraler, antioxidanter og plantenæringsstoffer, når de er plukket ved optimal modenhed.

Uden for sæsonen er de normale modningscyklusser brudt, og det påvirker deres sammensætning. Desuden påvirker opbevarings- og transporttidspunktet de næringsstoffer, der begynder at gå tabt fra indsamlingstidspunktet.

Vi tror, at du vil kunne lide denne artikel: 7 tips til at sikre god ernæring til børn om sommeren

Sæsonbestemte fødevarer er mere velsmagende

Dette er en af de egenskaber, der er mest indlysende, fordi det kan opfattes fra første bid.

Fødevarer, der høstes på det rigtige tidspunkt, er friskere, sødere og mere aromatiske end dem, der er blevet kunstigt modnet og har tilbragt lange perioder på et kølelager.

Uden for sæsonen og høstet i forvejen, gennemgår fødevarer normalt køling, opbevaring og efterfølgende opvarmning i et drivhus for at få dem til at modne. Alle disse processer reducerer i høj grad smagen og ændrer også frugt og grøntsagers konsistens og saftighed.

De er billigere fødevarer

Når det er sæson, er der mere rigeligt med fødevarer. Det har en indvirkning på deres pris, som normalt er lavere, end når de købes på et mindre optimalt tidspunkt.

De giver variation i kosten

På trods af hvad det umiddelbart kan se ud til, giver det at spise sæsonbestemte fødevarer mulighed for at få en mere varieret kost i løbet af året. Faktisk kan det være en perfekt mulighed for at opdage ukendte fødevarer og eksperimentere med opskrifter, som du ikke har prøvet før!

Desuden vil alt det, der er vundet i smag og friskhed, få dig til at sætte mere pris på nogle fødevarer, som du måske er holdt op med at spise for at mærke et tab af smag og kvalitet.

Der er vigtige miljømæssige fordele ved at vælge sæsonbestemte fødevarer

Kombinationen af sæsonbestemte fødevarer og nærhed giver store fordele med hensyn til økologi og bæredygtighed.

På den ene side reducerer det klimaaftryk og energiforbruget fra transport over lange afstande og brugen af opvarmning og kunstig belysning til produktion af afgrøder uden for sæsonen.

På den anden side bidrager det også til at respektere den naturlige produktionscyklus og fremmer udviklingen af lokal handel ved at skabe velstand i det nære miljø.

Forbrug af sæsonbestemte fødevarer: Et skridt i retning af en mere bæredygtig og sund kost

Som vi har forklaret igennem artiklen, er det at spise sæsonbestemte fødevarer et meget positivt skridt i spisevanerne. De er mere velsmagende, mere næringsrige og billigere. Desuden er de mere miljøvenlige.

Tidsrummet for at nyde en bestemt fødevare er faktisk kortere. Men sæsonen for nogle produkter kan forlænges ved at konservere både frugt og grøntsager derhjemme. På den måde kan de nydes i længere tid.

Dette vigtige skridt suppleres imidlertid af andre interessante tiltag, der forbedrer kostens kvalitet og dens indvirkning på miljøet.

Når det er muligt, er det bedst at købe lokalt, ikke-intensivt landbrug, reducere indtaget af fødevarer af animalsk oprindelse og undgå madspild så vidt muligt. Det er alle små tiltag, som på en enkel måde kan bidrage til at skabe en sundere og mere bæredygtig verden og til at leve i harmoni med naturen og dens livscyklus.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Agencia de Salud Publica de Cataluña. Pequeños cambios para comer mejor. 2019.
  • Macdiarmid J. I. Seasonality and dietary requirements: will eating seasonal food contribute to health and environmental sustainability? The Proceedings of the Nutrition Society. Agosto 2014. 73 (3): 368-75.
  • Soy de temporada. Calendario de alimentos de temporada.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.