Sådan kan du bekæmpe væskeophobning

Ens kost er den hovedsaglige kontrollør af væskeophobning. Man bliver nødt til at vælge ingredienser, som har vanddrivende egenskaber. Og på samme tid bliver man nødt til at være sikker på, at man får fysisk aktivitet for at fremme kroppens naturlige udrensning.
Sådan kan du bekæmpe væskeophobning

Sidste ændring: 27 maj, 2022

Én ting, vi ved om væskeophobning, er, at det normalt er forårsaget af en samling af vand i kroppens væv. Men i denne artikel vil vi fortælle dig hvordan du kan bekæmpe væskeophobning og mindske hævelser.

Hvad forårsager dette? Normalt er der en ubalance mellem strømmen af væsker fra et område til et andet.

Ens krop tilpasser konstant dets væskeniveau for at bevare det i korrekte forhold.

Når man drikker mere vand, end man plejer, bliver det overskydende fjernet gennem ens nyrer i form af urin. Eller også bliver det svedt ud gennem ens hud.

Problemet opstår, når ens krop ikke er i stand til at komme af med overskydende væsker. Balancen bliver ustabil og fører til det såkaldte væskeophobning.

Hydrering og ødem

Du kan bekæmpe væskeophobning med få, nemme tiltag

At være godt hydreret og have ødem er ikke det samme. Ødem, eller hævelse, er et tydeligt tegn på vand, der er opbevaret inde i kroppen (det ses oftest på benene).

Ens ben kræver et stærkt blodomløb for at kunne fjerne blod ordentligt. Og det er her ubalancen normalt opstår (for eksempel hvis man tilbringer for meget tid stående eller siddende).

Ødem er normalt udløst af en hormonel situation, der er domineret af østrogen. Det kan også være på grund af for meget natrium i ens kost eller langsomt blodomløb forårsaget af et stillesiddende liv.

Hvis væskeophobning opstår i den øverste del af kroppen (for eksempel i armene, hænderne eller endda ansigtet), kan det være på grund af nyrere, der ikke fungerer ordentligt.

Ved kvinder er det meget almindeligt at opleve væskeophobning i løbet af en menstruation.

Funktionen af venerne

Ens vener er ikke lukkede kanaler, som man måske ellers ville tro. Indersiden af ens vener lader også væsker trænge ind og ud.

Af flere årsager virker den mekanisme, som regulerer strømmen af væsker ikke altid ordentligt. Og det kan samle sig i bestemte dele af kroppen.

Hvorfor sker dette? Det kan være på grund af flere årsager:

 • Det er typisk, fordi ens vener ikke har den konsistens, som de skal bruge for at bevare væsker. Det sker, når åreknuder opstår.
 • Det kan også finde sted, fordi man har stået op for længe. Så opbygger der sig et tryk inde i venerne.

Tegn på væskeophobning

Et klart tegn på væskeophobning er, når man trykker mod huden på ens ben, og man bemærker, at der er en tydelig bule, hvor man har trykket.

Man vil kunne se en form for fordybning, og det vil tage et sekund, før huden glatter sig ud igen.

Hvis ens væskeophobning opstår regelmæssigt, og man kan se synlige hævelser eller irritation, så er det en god idé at tale med en læge.

De kan hjælpe en til at undgå komplikationer, som kan være forbundet med dårligt blodomløb.

Nogle råd til at bekæmpe væskeophobning og mindske hævelser

 • Fysisk motion er vigtigt, når det kommer til at undgå væskeophobning. Det vigtigste er, at man vælger træningsformer, som ikke kræver stor modstandskraft eller har stor indvirkning på ens muskler.
  Fysisk aktivitet aktiverer blodomløbet i hele kroppen, især i benene. Det sker gennem kompressionen af musklerne mod venerne.

Ønsker du at vide mere? Læs:

5 naturlige måder at bekæmpe åreknuder

Bedre blodomløb hjælper med at bekæmpe væskeophobning gennem urinen.

 • Støttestrømper kan også hjælpe med at forebygge og bekæmpe væskeophobning. Det gælder især for personer, som fører et stillesiddende liv – enten stående eller siddende.
 • Man kan tage strømperne på, før man begynder sin daglige aktivitet.
 • At spise masser af frugter og grøntsager er altid en god ting for ens krop. Det samme gælder med hensyn til væskeophobning. Blandt andet har nogle af disse frugter – såsom vindruer for eksempel – virkningen af at fjerne overskydende væsker.
 • Ananas, papaya og andre frugter, som er rige på jod, såsom bananer, melon og vandmelon, er meget nyttige valg til ens kost, hvis man har en tendens til væskeophobning.
 • For at forbedre udseendet af hævede ankler, kan man prøve at tage sine ben op. Det kan være meget nyttigt at gøre på forskellige tidspunkter i løbet af dagen.
  Tag dine fødder op over knæene, og hold knæene hævet over dine hofter.
 • Det tøj, som man har på, bør være behageligt. Meget stramt tøj kan gør bevægelser mere besværlige og fremmer væskeophobning.
 • Man bliver nødt til at vænne sig til at indtage mindre salt. Selvom ens krop har brug for en bestemt mængde jod, så kan det i større mængder forværre væskeophobning.
 • Det er en god idé af tilsætte urter og planter, som fungerer som vanddrivende ingredienser til sin kost. Nogle gode eksempler kan være padderokke, grøn te, te af morgenfrue og lignende.

Er du klar til at bekæmpe væskeophobning?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.