Prøv disse tips til at undgå væskeophobning

Vanddrivende te er den bedste løsning for at fjerne overskydende væske fra din krop. Det hjælper med at fjerne giftstoffer og mindsker hævelse.
Prøv disse tips til at undgå væskeophobning

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Der er mange grunde til, at du måske oplever hævede hænder eller ben: en lang arbejdsdag, fordi du er overvægtig, når du er gravid, et stort saltindtag… I denne artikle vil vi give dig nogle tips til at undgå væskeophobning.

Hvis du døjer med dette problem, så skal du dog vide, at der er en løsning på det problemet, der har udløst væskeophobningen.

Læs videre for at lære nogle tips til at undgå væskeophobning i din krop.

Hvorfor døjer man med væskeophobning?

Nedenunder er der nogle forskellige årsager til væskeophobning:

 • Højt blodtryk
 • Hjertesygdom
 • Dårlige spisevaner
 • At være overvægtig
 • At indtage for meget salt
 • Hormonelle ændringer
 • Overgangsalderen
 • Stress
 • Kredsløbsproblemer
 • At drikke for lidt vand

Når din krop opdager, at du ikke får nok vand, begynder dens forsvarsmekanismer at tilbageholde væsken der er tilstede. Det er næsten ligesom at lukke dæmningen for at forhindre vandet i at løbe ud.

Ingen tivl om du er klar over, at din krop har brug for vand for at kunne udføre alle sine vitale funktioner. Derfor skal du indtage nok vand.

Dette er grunden til, at vi en million gange har sagt “drik to liter vand om dagen”. Måske synes du to liter lyder en smule overdrevent, men det er det ikke. Absolut ikke!

Hævede ankler er ubehageligt og bare én af grundene til at undgå væskeophobning

Når du ophober væske, så er der højt sandsynligt et bagvedliggende problem, som kræver opmærksomhed. Sørg for at kontakte dine læge og prøv at fjerne de usunde vaner.

Den bedste måde til at undgå væskeophobning

Det første skridt er at forstå, hvorfor du lider af væskeophobning og være klar over, at det påvirker din krop. I de fleste tilfælde, vil du opleve hævelse i:

 • Hænder
 • Ben
 • Ankler
 • Fødder
stocking

For at undgå dette problem, der er mere end bare et spørgsmål om udseende, men også et sundhedsproblem, skal du føre en sundere livsstil.

Check de følgende råd ud:

Øg dit indtag af fødevarer med højt vandindhold

Tilfør frugter til din kost, såsom appelsin, æbler, pærer, blommer og blåbær, der er rige på vitaminer og antioxidanter.

Dyrk motion for at forbedre blodcirkulationen

For at forbedre blodgennemstrømningen i dine nedre ekstremiteter prøv at cykle, danse eller hike. 

Drik otte glas vand om dagen

Du ved allerede at din krop som minimum har brug for to liter vand for at kunne fungere ordentligt.

Reducer dit saltindtag

Hvis det er for meget for dig at skulle droppe saltet helt, så sigt i stedet efter at bruge Himlaya salt (lyserødt salt). Du kan også bruge urter, citronsaft og eddike som erstatning for salt.

Desto mindre salt du spiser, jo mindre har du lyst til det. Prøv at fjerne saltet fra middagsbordet, så du ikke bliver fristet.

Drop forarbejdede fødevarer

Du bør også undgå at spise færdigpakket mad, fordi de ofte er fyldt med natrium, gemt bland de mange andre ingredienser. Det omfatter også paneret fisk, pølser og generelt junk food.

Tilfør masser af protein til din daglige kost

Glem ikke at hvis din kost ikke indeholder nok protein, så vil din albumin produktion reduceres, hvilket gør at væske ophobes i vævet.

Sov imellem syv og otte timer om dagen

Prøv at tage pauser når det er muligt og sid ikke i den samme position i flere timer. Hvad enten du står op eller sidder ned på arbejdet, så skift din holdning, så ofte du kan.

Søvn og hvile er essentielt for at forhindre væskeophobning i benene, anklerne og fødderne.

Drik urte og vandrivende te

Der er mange urter, der kan være nyttige, hvis du ikke kan lide smagen af vand eller ikke er vant til at drikke meget af det. Naturlig te vil give din krop den nødvendige væske, uden at det er kedeligt at drikke.

Brug ikke tætsiddende tøj

Dette er især vigtigt, hvis du sidder meget ned. Hvis du skal ud og flyve, kan du vælge at bruge kompressions-sokker til rejsen. Eller du har måske lyst til at bruge dem på dagligt basis på arbejdet, for at mindske trykket på dine ankler.

Disse sokker er fremragende til at forhindre væskeophobning forårsaget af kredsløbsproblemer.

Undgå forarbejdet og raffineret fødevarer som hvidt mel og sukker

Dette gælder også sodavand og for meget kaffe. De fjerner “ekstra” vand og det ophober sig i muskelfibrene.

Varier din kost

Prøv altid at købe produkter, der passer til årstiden (frugt og grøntsager). Sørg for at få fem retter om dagen. Tilsæt nogle fødevarer med få kulhydrater og natrium og som er rigt på animalsk eller vegetabilsk protein (kartofler, havregryn, sojabønner).

Disse fødevarer hjælper din lever med at producere et stof, der forhindrer væske i at ophobe sig langs dine cellemembraner.

Vi anbefaler at du læser:

Kan salat virkelig være en hovedret?

Planter der hjælper mod væskeophobning

mælkebøttete

Vandrivende urter kan bruges til at behandle dit problem. Du spekulerer måske over, hvilke der er det bedste valg for dig. Her er et par planter, der er på toppen af listen.

Mælkebøtte til at undgå væskeophobning

Ingen urt er bedre mod væskeophobning. Du bør drikke en te af mælkebøtter inden frokost og aftensmad. Det hjælper dig også med at fjerne giftstoffer, forbedrer fordøjelsen og afhjælper selvfølgelig det “ekstra” væske.

Padderokkegræs

Dette er en anden plante, du bør have rundt om huset. Det hjælper med at fremme fjernelsen af overskydende væske igennem din urin, reducerer hævelse, letter fjernelsen af fedt og giftstoffer, fjerner appelsinhud og virker som et naturligt afføringsmiddel. Drik op til to kopper om dagen.

Grøn te

Du er bestemt allerede klar over, hvilke fordele grøn te kan have for dit helbred. Det forbrænder fedt som ingen anden, øger dit stofskifte og hjælper dig med at fjerne giftstoffer. Det bekæmper også væskeophobning!

Desuden anbefales grøn te ofte til mennesker, der prøver at tabe sig. Er du klar til at prøve nogle af disse tips til at undgå væskeophobning?

https://bedrelivsstil.dk/undgaa-vaeskeophobning-blodomloeb/


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Choi, U. K., Lee, O. H., Yim, J. H., Cho, C. W., Rhee, Y. K., Lim, S. Il, & Kim, Y. C. (2010). Hypolipidemic and antioxidant effects of dandelion (Taraxacum officinale) root and leaf on cholesterol-fed rabbits. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms11010067

 • Paller, M. S., & Schrier, R. W. (1982). Pathogenesis of Sodium and Water Retention in Edematous Disorders. American Journal of Kidney Diseases. https://doi.org/10.1016/S0272-6386(82)80070-X

 • Bekheirnia, M. R., & Schrier, R. W. (2006). Pathophysiology of water and sodium retention: Edematous states with normal kidney function. Current Opinion in Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.coph.2005.09.008


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.