7 fødevarer du ikke bør spise efter sidste salgsdato

Vidste du, at nogle fødevarer er særlig farlige at spise efter sidste salgsdag? Lær om dem i denne artikel!
7 fødevarer du ikke bør spise efter sidste salgsdato
Eliana Delgado Villanueva

Bedømt og godkendt af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 26 august, 2022

For at forsøge at reducere madaffald anbefaler mange eksperter at udnytte nogle produkter, der på trods af sidste salgsdato stadig er gode at spise.

Dette gælder dog ikke for alle fødevaregrupper. Faktisk kan nogle fødevarer være skadelige, når de forbruges efter salgsdatoen.

Problemet er, at disse fødevarer nedbrydes lettere. På grund af dette har de tendens til at blive forurenet med forskellige typer bakterier og toksiner, der påvirker vores helbred.

Derfor er det meget vigtigt at begynde at se på fødevareetiketterne, inden du forbruger visse produkter. Det er også nødvendigt at vide, hvilke typer fødevarer der ikke skal indtages, når de allerede har passeret deres salgsdato.

I denne artikel ønsker vi at dele de 7 hovedtyper af mad, du ikke skal spise efter at de er udløbet, så du kan være forsigtig, næste gang du forbereder dem.

Opdag dem nedenfor!

1. Spis ikke flødeost efter sidste salgsdato

Flødeost

I modsætning til hårde oste, som kan opbevares i lang tid, selv når de er forældede, gør sammensætningen af ​​flødeoste dem usikre, når de er over sidste salgsdato.

Denne variant er tilbøjelig til væksten af ​​skadelige bakterier som Listeria Monocytogenes, som kan føre til fordøjelsesproblemer og uønskede reaktioner i immunsystemet.

Se også: Boldo, en fremragende te til at bekæmpe urinvejsinfektioner

2. Hakket kød

Du skal huske på strenge hygiejne- og sikkerhedsnormer når det kommer til at spise kød. Det er dog meget vigtigt at tage højde for, at hakket kød er meget mere modtageligt for kontaminering af skadelige bakterier som E. Coli.

Dette skyldes, at de giver et mere egnet miljø for væksten af ​​disse mikroorganismer og derfor letter deres udvikling.

Når din kød er over sidste salgsdag, er der stor sandsynlighed for, at det bliver smittet af:

 • E coli,
 • Salmonella,
 • Listeria monocytogenes,
 • Staphylococcus aureus.

Disse bakterier frigiver farlige toksiner i tarmkanalen. Som dagene går, påvirker det, hvordan den fungerer i fordøjelsesprocessen.

3. Friske bær

Friske bær

En årsag til, at det anbefales at fryse bær, inden de modnes, er fordi et bakterie kaldet Cyclospora vokser på deres overflade, når de begynder at blive nedbrudt. Når du bliver smittet af denne type bakterier, oplever du meget ubehagelige symptomer, herunder kvalme, oppustethed og kramper.

4. Pølser og pålæg

Pålæg indeholder kemikalier, der får dem til at se friske ud på trods af deres alder.

Men når de udløber, begynder deres struktur at blive nedbrudt. Dette gør sandsynligheden for forurening af bakterier som Listeria og E. coli stor.

Som regel anbefaler vi at forbruge disse fødevarer inden for den første uge efter åbningen af produktet.

Se også: Alt hvad du bør vide om leverdetox

5. Rå æg

Æg

Millioner af tilfælde af madforgiftning og infektioner gennem mange årtier er på grund af misbrug af rå eller udløbne æg.

Æg er lækkert og nødvendigt i alle kostvaner. Det er dog vigtigt at håndtere dem korrekt og tilberede dem sikkert, altid før deres udløbsdato.

Det er også vigtigt at være forsigtig med fødevarer, der bruger denne ingrediens såsom:

Blandt de vigtigste problemer forårsaget af forbrug af forældede æg er tarminfektioner forårsaget af salmonella.

6. Rejer

Rejer ændres i sammensætning efter sidste salgsdato. Men som dagene går, har det også tendens til at blive et fokuspunkt for væksten af skadelige bakterier.

Du bør forbruge denne næringsrige mad så hurtigt som muligt efter at have købt den.

Derudover skal du forberede det på hygiejniske overflader, væk fra andre fødevarer, der kan forårsage krydskontaminering.

7. Kylling

Fisk

Kylling er en af de magre kødtyper, der er mest anbefalet til at give aminosyrer og komplekse kulhydrater til kroppen.

Men når det er rå, skal du håndtere det meget omhyggeligt på hygiejniske overflader, der er fri for bakterier.

Forkert optøning af det eller spisning af det efter udløbsdatoen kan føre til alvorlige tarminfektioner forårsaget af E. coli eller Salmonella.

Nu hvor du ved, hvilke fødevarer der skal kasseres, når de passerer deres udløbsdatoen, så prøv at købe den mængde, du har brug for, og spis fødevarerne, inden de udløber.

På samme måde så forsøg at håndtere og opbevare dem under optimale forhold for at forhindre dem i at blive forurenet med skadelige patogener.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN). ¿Sabes la diferencia entre la fecha de consumo preferente y la fecha de caducidad? Febrero 2022.
 • Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN). Las fechas de consumo preferente y de caducidad en los envases de alimentos.
 • Centers for Disease Control and Prevention. Foods than can cause food poisoning. Febrero 2022.
 • European Food Safety Authority (EFSA). Scientific opinion on the public health risks of table eggs due to deterioration and development of pathogens. Julio 2014.
 • Food Standard Agency. Best before and use-by dates. Marzo 2021. United Kingdom Government.
 • García-Hernández, Ana Ma, et al. “Bacteriemias por Escherichia coli productor de betalactamasas de espectro extendido (BLEE): significación clínica y perspectivas actuales.” Revista española de quimioterapia 24.2 (2011).
 • Gravely M. Before you toss food, wait. Check it out! U. S. Department of Agriculture. Octubre 2022.
 • Mayo Clinic. Infección por listeria. Febrero 2022.
 • Parra, Miguel, Johny Durango, and Salim Máttar. “Microbiología, patogénesis, epidemiología, clínica y diagnóstico de las infecciones producidas por Salmonella.” Revista MVZ Córdoba7.2 (2002): 187-200.
 • Rivero, Mariana A., et al. “Escherichia coli enterohemorrágica y síndrome urémico hemolítico en Argentina.” Medicina (Buenos Aires) 64.4 (2004): 352-356.
 • U. S. Department of Agriculture. Before you toss food, wait. Check it out!

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.