Sådan overvinder du modstand mod forandring

Det kan være svært at håndtere forandringer, især hvis de sker pludseligt. Derfor er det vigtigt at lære at overvinde modstand mod forandringer.
Sådan overvinder du modstand mod forandring
Isbelia Esther Farías López

Skrevet og kontrolleret af filosof Isbelia Esther Farías López.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Når livet præsenterer dig for nye scenarier, spørger du måske dig selv, hvordan du kan overvinde modstand mod forandring. Heldigvis er der visse nøgler til at opnå det. En før-sokratisk filosof ved navn Heraklit sagde engang: “Ingen bader to gange i den samme flod.” Hvad forsøgte han at fortælle os med denne gådefulde sætning?

Betydningen af den sætning, vi lige har nævnt, er, at livet er under konstant forandring. Intet forbliver nogensinde det samme, og det må vi se i øjnene. Det er umuligt at undslippe forandringerne i vores liv.

Det er dog ikke alle af os, der har værktøjerne til rådighed til at overvinde modstand mod forandring. Normalt bemærker vi denne modstand, når en ændring truer vores faste rutine.

Sådan overvinder du modstand mod forandring

I denne artikel vil vi gerne dele nogle nøgler med dig, så du kan gøre brug af dine egne ressourcer og møde forandringer i dit liv på en positiv måde. Du skal dog huske på, at der er forskellige former for forandringer, som vi kan stå over for. For eksempel forventer vi, at nogle vil komme, mens andre opstår drastisk og uventet.

Nogle forandringer kan også skræmme os, især når de bringer usikkerhed. Andre forandringer kan bringe glæde eller smerte.

Under alle omstændigheder er det eneste, vi er sikre på, at den nuværende måde, vi lever på, nødvendigvis vil ændre sig ofte. Vi vil heller ikke være i stand til at forudsige, hvornår mange af ændringerne vil ske.

Bekymret kvinde ved skrivebord

Hvorfor er det svært for os at acceptere forandringer?

Der er en form for frygt, som er normal, og som gør det muligt for folk at være forsigtige. Der er imidlertid en anden type frygt, som kan være lammende, og som kan fungere som en slags bremse, der kan stoppe vores personlige vækst.

Visse undersøgelser understreger imidlertid, at frygt for forandring hænger sammen med vores trossystem. Dette kan være en positiv ting, da vi ved at ændre vores tanker også kan overvinde denne frygt.

Når der sker ændringer på et hvilket som helst område af vores liv, introducerer de os til et nyt scenario, hvor der ikke er nogen sikkerhed, og som vi ikke har nogen kontrol over. Derfor har vi en tendens til at gå i panik.

En lang række undersøgelser har f.eks. konkluderet, at når der sker ændringer på arbejdspladsen, har de en tendens til at skabe angst. Dette gælder især, fordi folk føler sig knyttet til det, de kender, og det ukendte kan skræmme dem.

Det er dog vigtigt at vide, at vi kan skade vores følelsesmæssige velbefindende ved ikke at styre vores følelser og tanker ordentligt. Derfor har vi besluttet at dele en række forslag med dig, så du kan anvende dem i dit liv og kan hjælpe dig med at overvinde modstand mod forandring.

Tips til håndtering af modstand mod forandring

 • Indse, at du ikke kan stoppe forandringer. Det er den første kendsgerning, som du må acceptere. Glem alt om at forsøge at forhindre forandringer, for den kamp vinder du aldrig. Ting ændrer sig i livet, og det kan vi ikke forhindre.
 • Tænk på fordelene. Du har måske mere at vinde og mindre at tabe. Det er dog muligt, at du ikke har indset det, fordi du ikke har set objektivt på situationen.
 • Se på fremtiden. Uanset hvad du gennemgår lige nu, positivt eller ej, vil det også ændre sig. Din nuværende situation er også midlertidig, og den vil snart være anderledes.
Afslappet kvinde har overvundet modstand mod forandring

Flere tips

 • Bliv ved med at lære. Forandringer giver læringsmuligheder, og det er på tide, at du internaliserer dette: “Uanset hvor vanskelige omstændighederne er, er der altid noget nyt at lære.”
 • Identificér din frygt. Og sammenlign den med virkeligheden. De forandringer, du står over for, er sandsynligvis ikke så skræmmende, som du forestiller dig.
 • Søg støtte. Hvis du føler, at du har brug for selskab, så søg støtte hos venner og familie.
 • Gå en tur. Prøv at rense dine tanker. Med et roligt sind vil du kunne tænke tingene klarere igennem og træffe bedre beslutninger.
 • Se på dit trossystem. Det er muligt, at du har en meget stiv måde at se verden på, og at du bare har brug for at ændre nogle af dine tanker og være mere fleksibel.
 • Vær ikke bange for at bryde rutiner. Når vi forlader rutinerne, lærer vi også nye ting. Vi kan se på tingene fra et andet perspektiv, hvilket vil hjælpe os til at udvikle os som mennesker.

Følg disse retningslinjer, så du kan få det bedre og bekymre dig mindre. Se på, hvordan andre mennesker omkring dig har været nødt til at stå over for forandringer, hvordan de har håndteret deres situation for at overvinde modstand mod forandring, og hvordan de har tilpasset sig deres nye virkelighed.

Det kan interessere dig ...
Livets hjul: Et redskab til forandring
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Livets hjul: Et redskab til forandring

Livets hjul er et værktøj, der kan hjælpe dig med at forstå, hvordan det går i dit liv, og hvad du skal ændre. Læs alt om det her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Béjar, H. (1991). La sociología de Norbert Elias: Las cadenas del miedo. Reis. https://doi.org/10.2307/40199494
 • Canals, C. (2016). Automatización : el miedo del trabajador. Informe Mensual – La Caixa.
 • Lopez Bravo, M. D. (2012). Repaso a nuestros miedos. Crítica.
 • Yankovic, B. (2011). Emociones, sentimientos, afecto. El desarrollo emocional. Psicología, Conocimiento y Sociedad.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.