Sådan reagerer kroppen når man skærer sukker væk

Sukker kan forårsage forstoppelse og andre problemer, så ved at fjerne det fra kosten kan man forbedre sundheden i sit fordøjelsessystem samtidig med at man fastholder en sund vægt.
Sådan reagerer kroppen når man skærer sukker væk

Sidste ændring: 05 oktober, 2018

Sukker er et af de mest spiste produkter i verden. Samtidig repræsenterer det desværre også en af de største helbredsrisici. Selv om vores længsel efter søde sager har eksisteret lige så længe som vi mennesker har, kan indtagelsen af sukker nedsætte livskvaliteten på langt sigt og det kan blive roden til mange helbredsproblemer. Find ud af hvordan det gavner din krop, når du skærer sukker væk. Læs med her!

Dog bør man huske på, at ikke alle sukkerarter er ens. Det er vigtigt at understrege, at det er det raffinerede hvide sukker, som udgør den største risiko i forhold til at påvirke helbredet. Desværre er det netop den type sukker, der er det mest solgte i dagligvarebutikkerne og som desuden findes i brød, forarbejdede fødevarer, småkager, kager og mange andre snacks.

Den kommercielle madindustri har hjulpet med at “træne” mennesker til at foretrække smagen af sukker og endda længes efter det. Faktisk er det ekstremt svært totalt at undgå at indtage hvidt sukker, da det stort set er til stede i al den mad, man spiser i hverdagen. Derfor er det vigtigt at kende til farerne ved jævnligt at spise det og forstå, at det har en negativ indflydelse på kroppen. Først derefter kan man begynde at fjerne det fra sin kost eller reducere sit indtag. Ved du, hvad der sker med kroppen, når man holder op med at spise sukker?

Energiniveauet øges når du skærer sukker væk

Når du skærer sukker væk, vil din krop trives

Mange mennesker har en vane med at drikke sukkerholdige sodavand, energidrikke eller andre drikkevarer fyldt med sukker, når de føler, de har behov for et energiboost. Men undersøgelser har vist, at for meget sukker i kroppen faktisk kan føre til, at man kan opleve perioder, hvor man føler, man ikke har noget energi, hvilket kan forstyrre de daglige aktiviteter.

Overdrevet indtag af sukker blokerer kroppen evne til at holde sine energilagre så fyldte som muligt. Ved at minimere sit indtag, vil man lægge mærke til, at disse perioder med lav energi hurtigt vil blive fortid.

Sundere hjerte

Ifølge et studie udgivet i Journal og the American Heart Associationkan man ved  at reducere sit sukkerindtag også reducere risikoen for at få et hjerteanfald. Denne undersøgelse afdækkede desuden de mange farer, som sukker udgør i forhold til hjertets sundhed.

Mindre risiko for kræft

3-cancer

Flere studier verden over har vist, at sukker giver næring til kræftceller. En reduktion i indtaget af sukker kan altså også hjælpe med at forebygge forskellige former for kræft, ligesom det kan stoppe spredningen og kopieringen af ondartede celler i kroppen.

Beskyt leveren

Fruktose og glukose i for store mængder kan føre til oplagringen af giftstoffer i leveren, noget lignende det, der sker, når man drikker for meget alkohol. Eksperter anbefaler at man jævnligt laver en lever detox for at reducere risikoen for at udvikle leverproblemer grundet sukkerindtag.

Sov bedre

4-sleep

Det kan give et fald i energiniveauet at spise sukker, men på samme tid kan det også forstyrre søvnen. De, der vælger at skære størstedelen af deres sukkerindtag fra, vil hurtigt lægge mærke til, hvor meget bedre deres søvn bliver. Nogle vil endda opleve, at det at fjerne sukker fra kosten, kan hjælpe på søvnløshed.

Ungdommelig hud

Et stort indtag af sukker kan forstyrre kroppens produktion af elastin og kollagen, to af hudens store proteinkilder. På langt sigt kan et stort sukkerindtag resultere i tidlig aldring og andre hudtilstande. Derfor vil du opleve en forbedring i din hud, når du skærer sukker væk fra din kort.

Mere balanceret vægt

5-lose-weight
Sukkerholdige fødevarer har tendens til også at have et højt indhold af fedt, kulhydrater og kalorier, som alle tre kan være årsagen til vægtforøgelse. Ved at fjerne sukker fra den daglige kost, begrænser man også automatisk sit indtag af disse stoffer. Dette gør det nemmere at opnå en sund, balanceret kropsvægt.

Bedre fordøjelse

Ved at reducere sit indtag af sukker, giver man også fordøjelsessystemet et skub i den rigtige retning til at forbedre dets evne til at fordøje maden. Dette hjælper til at undgå forstoppelse og andre problemer, der forbindes med tarmsystemet. Når du skærer sukker væk, vil dit tarmflora blomstre.

Mere mæt uden sukker

Forskellige undersøgelser har vist at et overdrevet indtag af sukker skaber resistens over for leptin. Leptin er det hormon, der er ansvarligt for at signalere til hjernen, at man er mæt.

Bedre tandhygiejne

Bakterierne i munden blomstrer, når man fodrer dem med sukker. Mange sukkerholdige fødevarer højner risikoen for at få huller i tænderne og andre tandproblemer. Når man skærer sukker væk, vil det forbedre tændernes og gummernes helbred.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.