Sådan kan personale skifte mavesonde (PEG)

Mavesonde bruges til at sende mad direkte ned i maven på patienter, der ikke selv kan fordøje ordentligt.
Sådan kan personale skifte mavesonde (PEG)

Sidste ændring: 18 januar, 2021

En perkutan endoskopisk gastrostomi (PEG/ mavesonde) er en kirurgisk procedure, hvor et madrør anbringes i maven. Det indebærer, at der bliver skabt en kunstig udvendig åbning i maven, enten til at give ernæring eller gastrisk dekomprimering. Det kræver en ikke-invasiv kirurgi, der udføres med endoskopiteknikker. Man kan skifte mavesonde.

Indførelsen af ​​et rør i maven giver mulighed for at give næring til mennesker, der ikke selv kan fordøje mad på grund af forskellige sundhedsmæssige problemer.

Det er meget almindeligt at bruge hos mennesker med dysfagi (typisk for amyotrofisk lateral sklerose). Disse mennesker får nemlig svært ved at sluge bolusen (en blanding af mad og spyt, der dannes i munden når man tygger). Det er også almindeligt at bruge hos folk, der har fået et slagtilfælde eller en anden form for neurologisk skade.

Hvis vi sammenligner en mavesonde med et nasogastrisk rør (det, der går fra næsen til maven), er der mange fordele ved en PEG. For det første reduceres de mulige komplikationer betydeligt.

Derudover er det mere sikkert for patienten, da man undgår det meste af fordøjelseskanalen. Det forbedrer også en patients psykologiske velvære, da en PEG er meget mere diskret. Dette gælder især for unge patienter, der normalt er mere bekymrede over et nasogastrisk rørs udseende.

Sådan kan man placere mavesonde

Hvordan placerer de den?

Læge er ved at skifte mavesonde

Som vi nævnte før, er denne procedure virkelig enkel:

  • Først får patienten et bedøvende middel intravenøst, mens de er i endoskopirummet. Derefter finder lægerne et passende sted på maven, baseret på resultaterne af endoskopien, og desinficerer det omhyggeligt.
  • Dernæst lokalbedøves området, og der skabes et snit i mavevæggen. Dette er et lille snit, cirka 1 cm. Det gør, at patienten kan komme sig hurtigt med minimale bivirkninger.
  • Derefter indsættes en kanyle i maven med en endoskoptråd som guide.
  • Som det sidste fjerner de endoskopet ved at trække tråden til patientens mund. Der placerer de røret, der vil komme ud gennem såret i maven. For øget sikkerhed inkluderer producenterne en oppustelig ballon for at forhindre, at sonden bevæger sig. Således kan de let fastgøres og dækkes.

Læs også: Slankekur eller sund kost? Hvad er bedst?

Hvornår skal man skifte mavesonde?

Perkutan endoskopisk gastrostomi er en ret sikker procedure. Der kan dog være komplikationer, så man bliver nødt til at fjerne den fra patienter, der har brug for langvarig sondering.

Den mest almindelige komplikation er en infektion. Der kan komme en infektion fra hullet i bugvæggen eller fra selve sonden. I disse tilfælde er det obligatorisk at fjerne den og begynde på antibiotika for at udrydde infektionen. Ellers er der risiko for septisk chok.

Læs også: Hvad er akut indledning?

Sådan kan man skifte mavesonde

Patient får mad gennem mavesonde

Infektion er den mest almindelige grund til at skifte mavesonde.

  • Først skal du sterilisere og desinficere det område, du skal arbejde i. Frakobl derefter fodringsmekanismen, så sonden er ren.
  • Dernæst skal du sørge for, at sondeballonen sidder korrekt, og at den fungerer. For at gøre dette skal du introducere steriliseret vand i ventilen, så den oppustes. Hvis den opsvulmer korrekt, og der ikke er lækager, betyder det, at den er funktionel.
  • Derefter renses området omkring hullet omhyggeligt. Husk at tømme luftballonen, der holder gastrostomien. Så snart sonden ikke længere fungerer, og du har koblet den fra, kan du fjerne den ved at trække med den ene hånd, mens du holder maven nede med den anden.
  • Derefter introduceres den nye sonde gennem det samme gastrostomihul. Ideelt set vil røret danne en ret vinkel på maven for at gøre det lettere at placere den.
  • Til sidst blæses ballonen op, indtil den nye sonde er på plads. Træk den forsigtigt, indtil den stopper mod mavevæggen.
  • Desinficér altid efter ​​denne proces for at forhindre fremtidige infektioner i den nye sonde.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.