Hvad er antimikrobielle stoffer?

I dag prøver forskere at opdage andre antiparasitiske stoffer med færre bivirkninger og dermed bekæmpe udviklingen af parasitters modstand mod kommerciel medicin. Læs med for at lære mere om antimikrobielle stoffer!
Hvad er antimikrobielle stoffer?

Sidste ændring: 21 december, 2022

Antimikrobielle stoffer er medicin, som har evnen til at stoppe væksten af forskellige mikroorganismer. Et bestemt antimikrobielt stof vil typisk være effektivt afhængigt af typen af mikroorganismer. I denne henseende er der forskellige effektive mikrobielle stoffer, som kæmper mod bakterier, svamp og parasitter.

I denne artikel vil vi se på de forskellige typer af antimikrobielle stoffer, anvendelsen af dem og deres primære karaktertræk.

Typer af antimikrobielle stoffer

Mikroskop ser på bakterier

Overordnet kan disse former for medicin blive klassificeret baseret på to aspekter:

Klassifikation af antimikrobielle stoffer ifølge deres handlingsmekanisme

Ifølge denne klassificering kan vi skelne mellem de følgende antimikrobielle stoffer:

Lad os se på dem alle tre.

Steriliserende midler

Steriliserende midler er i stand til at dræbe en hver type af mikroorganismer. To af de bedst kendte steriliserende midler er glutaraldehyd og ethylenoxid.

Fysiske metoder såsom varme, filtrering og ioniserende stråling bliver også brugt til dette formål.

Desinficerende midler

Læger bruger desinficerende midler til at dræbe mikroorganismer på upåvirket materiale. Dette er på grund af de giftige effekter, de som regel forårsager på levende væv. Overordnet er nogle af de mest brugte desinficerende midler alkohol og jodforbindelser såsom betadine.

Det er vigtigt at differentiere mellem desinficerende og steriliserende. Ulig steriliserende midler er desinficerende midler ikke i stand til at slå mikroorganismer fuldstændig ihjel.

Antiseptiske eller kemoterapeutiske stoffer

Begge af disse har lignende anvendelsesmuligheder. En forskel mellem dem er dog, at antiseptiske midler bliver anvendt direkte på det beskadigede væv for at forebygge væksten af mikroorganismer. På den anden side gives kemoterapeutiske stoffer intravenøst.

Klassificering af antimikrobielle stoffer ud fra typen af mikroorganisme

Nedenfor vil vi klassificere antimikrobielle stoffer ud fra den mikroorganisme, som de kæmper mod.

Antibiotika

Mikroorganismer bekæmpes af antibiotika

Begrebet, antibiotika, refererer til et kemikalie, der dræber eller hæmmer væksten af bestemte typer af sensitive mikroorganismer.

Som deres navn antyder, bruger læger antibiotika til at behandle bakterielle infektioner. Professionelle indenfor medicin bruger disse stoffer både indenfor veterinær og menneskelig medicin.

De gør det også sammen med midler mod parasitter og andre antimikrobielle stoffer. Overordnet er målet med behandlingen med antibiotika at dræbe mikroorganismen.

Som det sidste er det vigtigt at nævne, at selvmedicinering med antibiotika er et seriøst sundhedsproblem. Årsagen til dette er, at bakterier er i stand til at udvikle modstandsmekanismer for forskellige typer antibiotika. Den ellers effektive behandling formår derfor ikke at virke og antibiotika bliver ineffektivt.

Svampedræbende midler

Disse kaldes også antimykotika. Overordnet er de stoffer, som stopper væksten af eller dræber bestemte typer svamp.

Ligesom med antibiotika selvmedicinerer mange menensker og misbruger denne type medicin. Dette får desværre mikroorganismer til at udvikle modstand overfor bestemte typer medicin.

Her er nogle af de bedst kendte svampedræbende midler:

 • Itraconazole.
 • Posaconazole.
 • Fluconazole.
 • Voriconazole.
 • Caspofungin.

Midler mod parasitter

Antimikrobielle stoffer på plade

Disse antimikrobielle stoffer bliver brugt både indenfor veterinær og menneskelig medicin. De bekæmper infektioner forårsaget af bakterier og parasitter. Derudover bruges de også i behandlingen af nogle typer af kræft.

Overordnet er de bedst kendte midler mod parasitter ormemidler, såsom:

 • Albendazole.
 • Mebendazole.
 • Trimethoprim.
 • Paromomycin.
 • Metronidazole.
 • Ivermectin.

I dag prøver forskere at opdage andre midler mod parasitter med færre bivirkninger. Derudover prøver de også at bekæmpe udviklingen af parasitters modstand mod kommercielt medicin.

Antivirale midler

Professionelle indenfor medicin bruger disse midler til at behandle virale infektioner. De er desværre ikke i stand til at helbrede sygdommen. De kan dog lindre symptomerne.

De er dermed i stand til at mindske graden af symptomerne og risikoen for at lide af komplikationer. Overordnet eksisterer der antivirale midler for hver type af virus. Læger skal dog give dem til deres patienter.

Konklusion om antimikrobielle stoffer

Mikrobielle stoffer er overordnet set i stand til at hæmme væksten af eller dræbe forskellige mikroorganismer. Læger bruge den ene eller den anden type alt afhængig af den bestemte infektion eller situation.

Mikrobielle stoffer (antibakterielle, svampedræbende, antiparasitiske og antivirale) er ikke tilgængelige uden en recept fra lægen. Selvmedicinering med disse typer af medicin fremmer altså udviklingen af mikroorganismers modstandskraft. Det kan dermed gøre behandlingen mindre effektiv for alle.

Det kan interessere dig ...
Pas på disse 9 farlige bakterier du bør undgå
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Pas på disse 9 farlige bakterier du bør undgå

Der findes en hel del ganske farlige bakterier, næsten uanset hvor vi befinder os. I denne artikel kan du læse lidt om dem du især på holde øje med...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Melo. (2012). Guia de Antimicrobianos. Hospital Das Clinicas Da Universidade Federal de Goias HC-UFG. https://doi.org/10.1109/CGO.2007.32
 • Arias, M. V. B., & De Maio Carrilho, C. M. D. (2012). Resistência antimicrobiana nos animais e no ser humano. Há motivo para preocupação? Semina:Ciencias Agrarias. https://doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n2p775
 • Melo, V. V., Duarte, I. D. P., & Soares, A. Q. (2012). Guia Antimicrobianos. Coordenaçao de Farmacia – Hospital das Clinicas da Universidade Federal de Goiás (HC – UFG).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.