Sådan undgår du underernæring hos ældre

Underernæring hos ældre er et alvorligt sundhedsproblem. Derfor er det vigtigt at vide, hvad de bør spise for at undgå dette problem.
Sådan undgår du underernæring hos ældre
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Underernæring hos ældre kan defineres som en tilstand, der skyldes mangel på næringsstoffer i kroppen. Denne tilstand forårsager en række bivirkninger, der forværrer den berørte persons helbred betydeligt.

Det er meget vigtigt at undgå underernæring. For at gøre det skal ældre voksne sikre sig, at de spiser en tilstrækkelig mængde kvalitetsnæringsstoffer. Det første skridt er at foreslå en sund og afbalanceret kost.

Årsager til underernæring hos ældre

Underernæring kan dukke op i voksenalderen som følge af nogle omstændigheder eller situationer, der kan opstå i løbet af ens liv.

Underernæring er ikke en uundgåelig konsekvens af aldring. Derfor er det vigtigt at være forsigtig, så du kan undgå, at det opstår.

Konsekvenser af underernæring hos ældre

Når din krop er underernæret, vil den gennemgå en række ændringer, og du kan opleve forskellige symptomer. Hvis du ikke tager fat på problemet i tide, kan det føre til alvorlige helbredsproblemer, som f.eks:

 • Træthed.
 • Ufrivilligt vægttab.
 • Muskelsvaghed.
 • Hukommelsestab.
 • Svagt immunsystem.
 • Helbredsproblemer.

Det er vigtigt at forebygge underernæring hos ældre for at sikre en bedre livskvalitet. Det kan også mindske risikoen for dødelighed og morbiditet. I de seneste år har undersøgelser vist, at mikronæringsstoffer spiller en vigtig rolle for at forbedre sundheden og forebygge ikke-smitsomme sygdomme.

Dette skyldes den beskyttende rolle, som vitaminer, mineraler og andre plantenæringsstoffer spiller i kampen mod hjerte-kar-problemer, forhøjet blodtryk, visse kræftformer og kognitiv degeneration.

Risikoen for at blive ramt af disse problemer stiger med alderen. Derfor er det vigtigt at bidrage til denne beskyttende rolle ved at få tilstrækkeligt med næringsstoffer fra kosten.

Mand med rygsmerter støttes af kvinde

Hvilke næringsstoffer er i fare?

Som vi allerede har set, kan nogle fysiologiske ændringer, der sker med årene, påvirke assimileringen af visse næringsstoffer. Hos ældre mennesker falder det samlede energibehov, og der indtages færre kalorier. Dette skyldes et fald i stofskiftet og den fysiske aktivitet.

Dette fald i kalorieindtaget kan medføre mangel på næringsstoffer. Det er også vigtigt at bemærke, at mæthedsfornemmelsen øges betydeligt, når vi bliver ældre. Dette kan give endnu flere problemer med hensyn til næringsmangel. Videnskabelige beviser fremhæver vigtigheden af næringsstoffer som f.eks:

Kostanbefalinger til at undgå underernæring hos ældre

For at forebygge underernæring hos ældre bør deres kost være baseret på følgende:

Protein i hvert måltid

Fordeling af proteinindtaget over hele dagen er lige så vigtig som det samlede indtag. Dette er nødvendigt for at undgå tab af muskelvæv, som skyldes nedsat fysisk aktivitet.

 • De bedste proteinkilder er fisk, æg eller hvidt kød. Glem heller ikke bælgfrugter, som er en fantastisk kilde til vegetabilsk protein.

Frisk frugt og grøntsager

Vi har brug for frugt og grøntsager, fordi de er en kilde til vitaminer og mineraler. Det er vigtigt, at ældre voksne spiser dem hver dag til måltider og til dessert. Citrusfrugter, melon, papaya og kiwi er gode kilder til C-vitamin. Du kan også tilpasse frugt og grøntsagers teksturer, hvis du har svært ved at tygge. Derudover kan du vælge modne og bløde frugter.

Friske grøntsager kan bruges til at undgå underernæring hos ældre

Nødder hver dag

Nødder er en fremragende fødevare, da de giver os en god række næringsstoffer, såsom E-vitamin, sunde fedtstoffer og mineraler.

 • Tilsæt en håndfuld til grøntsagssupper, salater, yoghurt eller som en snack midt på formiddagen eller eftermiddagen.

Sund morgenmad kan forebygge underernæring hos ældre

Folk har en tendens til at springe morgenmaden over, selv om den kan være med til at forebygge underernæring hos ældre. Du bør undgå småkager, croissanter og andre typer kager så vidt muligt.

I stedet kan du lave fuldkornstoastbrød med olivenolie, tomat, frisk ost og lidt tun eller med nøddesmør. Vi anbefaler også müsli med frø, dadler eller tørrede abrikoser.

Varieret madlavning og velsmagende retter

Det er vigtigt ikke at glemme vigtigheden af at variere dine måltider. Vi ved alle, at vi også spiser med øjnene, og at vi er mere tilbøjelige til at nyde en ret, der både er appetitlig og æstetisk tiltalende.

Det er også vigtigt at nævne, at vores smags- og lugtesans har en tendens til at ændre sig, når vi bliver ældre, hvilket kan påvirke vores lyst til at spise.

Du kan prøve en række forskellige tilberedningsmetoder til hvert måltid (ovnbagte, supper, sauterede, stegte, dampede osv.). Prøv desuden at krydre retterne med en god olivenolie, krydderier og friske urter.

Fisk på tallerken

Hold dig hydreret med vand

Som nævnt kan voksne miste appetitten, når de bliver ældre, men de kan også miste følelsen af at være tørstige. Det giver en risiko for dehydrering.

Derfor er det vigtigt at sikre, at ældre  drikker tilstrækkelige mængder vand om dagen. Husk også på, at selv om sukkerholdige drikkevarer, juice eller alkoholholdige drikkevarer kan være forfriskende, holder de os ikke hydreret.

Sådan håndterer du manglende appetit

Nogle ældre mennesker har problemer med appetitten, eller de bliver for hurtigt mætte. For at forebygge underernæring hos ældre er det vigtigt at holde øje med, hvad de spiser, og hvordan det præsenteres for dem.

Det er vigtigt at tilbyde ældre attraktive og velsmagende retter, der lokker deres maver til at spise, og som får dem til at få lyst til at spise. Nogle retter kan også beriges med fødevarer, der kan hjælpe med at give de nødvendige proteiner, vitaminer og mineraler.

Du kan tilføje:

 • Pulveriseret mælk til naturlig yoghurt.
 • Nødder eller tørrede frugter til yoghurt, salater eller grøntsagssupper.
 • Hårdkogte æg til grøntsagssupper.
 • Lidt revet ost til grøntsagssupper, salater og pastaretter.

Ældre kan også have gavn af mellemmåltider midt på formiddagen og eftermiddagen, f.eks. hytteost, friskost, tørret frugt eller fuldkornsbrød med olivenolie. Husk det!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Deer R, Volpi E.  Protein intake and muscle fonction in older adults. Current Opinion Clinical Nutrition Metabolic Care. Mayo 2015. 18(3): 248-253.
 • Hossein-nezhad A, Holick M.F. Vitamin D for health: A global perspective. Mayo Clinical Proceedings. Junio 2013. 88(7): 720-755.
 • Wu B., Du Y., Feng Y., Wang Q., et al., Oral administration of vitamin D and importance in prevention of cerebral malaria. Int Immunopharmacol, 2018. 64: 356-363.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.