Sadomasochistisk anoreksi: En stadig mere gængs spiseforstyrrelse

Har du hørt om sadomasochistisk anoreksi? Her vil vi fortælle dig alt om denne stadig mere almindelige spiseforstyrrelse blandt voksne, som skader deres helbred.
Sadomasochistisk anoreksi: En stadig mere gængs spiseforstyrrelse
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Sadomasochistisk anoreksi er en stadig mere gængs spiseforstyrrelse, som kombinerer to lidelser: Anoreksi og en række voldelige seksuelle handlinger. Der er stadig ikke nok forskning i dette emne, så den viden, vi har om lidelsen i dag, er begrænset.

Det er dog vigtigt at bemærke, at spiseforstyrrelser og problemer af en psykologisk natur er tæt relateret. Eksperter anser faktisk ofte spiseforstyrrelser som værende et psykologisk problem i sig selv. Det er gængs for patienter at vise bestemte typer anderledes eller skadelig adfærd, som kræver opsyn og i nogle tilfælde også behandling.

Sadomasochistisk anoreksi: En stadig mere gængs spiseforstyrrelse

Som vi nævnte, kombinerer sadomasochistisk anoreksi en voldsom begrænsning af indtaget af fødevarer med en hang til sadomasochisme. 

Med andre ord er det voldelige seksuelle handlinger, som involverer smerte. Ifølge forskning udgivet i tidsskriftet Endocrine, Metabolic & Immune Disorders Drug Targets er anoreksi en besættelse af ekstrem tyndhed, som driver personen til at reducere sit indtag af fødevarer drastisk.

Personer med sadomasochistisk anoreksi har dermed ofte en hang til bestemte typer adfærd, som involverer smerte og fysisk misbrug. De oplever seksuel nydelse ved selv-induceret opkast eller flagellering, som fører til selvskade.

Ifølge nylige studier kan denne type adfærd have noget at gøre med niveauerne af kønshormoner eller nogle specifikke neurologiske mønstre.

Slank kvinde ser sig selv som overvægtig i spejl grundet sadomasochistisk anoreksi

Et forvrænget kropsbillede forstærker sadomasochismen i denne lidelse.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Tanoreksi: Når det bliver en besættelse at være brun

Årsagerne og opdagelsen af sadomasochistisk anoreksi

Årsagerne til sadomasochistisk anoreksi er meget alsidige og de er ikke alle nemme at identificere. Der er stor bekymring om fysisk udseende, som sammen med socialt pres skubber personen til at stile efter en usund tyndhed.

Der er videnskabelige studier, som forsikrer, at spiseforstyrrelser reagerer på et grundlag af genetiske ændringer. Med den viden kan miljømæssige faktorer simpelthen være den tændstik, som tænder gnisten i dette problem.

Det, der er tydeligt, er, at den sociale sammenhæng og personens uddannelse betinger risikoen for at udvikle denne form for problem. Traumatiske hændelser oplevet i løbet af livet giver også et muligt grundlag for forekomsten af en spiseforstyrrelse af en form.

Når det kommer til opdagelse af det, er der screening og psykologiske tests, som faciliterer diagnose. Uanset hvad kan kun en kvalificeret professionel udføre disse tests.

Med disse værktøjer er det muligt at genkende risikoen for adfærden typisk for sadomasochistisk anoreksi. Det er værd at bemærke, at jo tidligere det bliver opdaget, jo højere er succesraten for efterfølgende indgriben.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Diabulimi: Diabetes og bulimi

Behandlingen

Når man taler om behandlingen af sadomasochistisk anoreksi, er det vigtigt at være særligt opmærksom på behovet for et multidisciplinært team. Dette team skal bestå af en ernæringsekspert, en psykolog og en psykiater. Kun ved at arbejde sammen er det muligt at forbedre denne tilstand.

I de mest alvorlige tilfælde, når patienten viser underernæring, kan det være nødvendigt med en hospitalsindlæggelse, som vi ser i en udgivelse i Chilean Medical JournalNår underernæring opstår, vil læger være nødt til at give en intravenøs serum beriget med næringsstoffer for at forebygge alvorlige metaboliske problemer.

I tilfælde af behandling uden indlæggelse er ernæringsmæssig uddannelse essentiel. Til at starte med kan det være bedst at foreslå en kostplan baseret på minimum portioner, som dækker de grundlæggende behov. Derefter er det vigtigt at afmysticifere koncepter og gradvist inkludere forskellige produkter i personens kost.

Det er derudover vigtigt at ledsage denne indgriben med psykologisk støtte baseret på adfærdsmæssige ændringer. Det er livsnødvendigt at etablere farmakologiske vejledninger for at forbedre mental stabilitet og forhindre for mange risikable handlinger eller selvmordsforsøg.

Kvinde i terapi

Behandlingen af denne stadig mere gængse spiseforstyrrelse skal være multidisciplinær, eftersom det påvirker adskillige områder.

Sadomasochistisk anoreksi: En nylig opdaget lidelse

Som vi nævnte, er sadomasochistisk anoreksi en lidelse, der er blevet opdaget for relativt kort tid siden, med hensyn til dets klassificering. Det er dog en stadig mere gængs spiseforstyrrelse, når det kommer til psykologisk og ernæringsmæssig konsultation. Behandlingen minder meget om den for enhver anden spiseforstyrrelse.

Et multidisciplinært team skal samles for at behandle denne lidelse fra forskellige synspunkter, hvilket producerer synergi. De mest alvorlige tilfælde kan kræve indlæggelse, eftersom det er vigtigt at undgå langvarig skade så vidt muligt.

Adfærdsterapi og psykologisk terapi vil i stor grad hjælpe med at minimere risikable handlinger, som kan være skadelige for helbredet. Hvis du mistænker, at en person i dine omgivelser måske lider af dette problem, skal du tale med en professionel så hurtigt som muligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gravina G., Milano W., Nebbiai G., Piccione C., et al., Medical complications in anorexia and bulimia nervosa. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets, 2018. 18 (5): 477-488.
  • Neef ND., Coppens V., Huys W., Morrens M., Bondage discipline, dominance submission and sadomasochism (BDSM) from an integrative biopsychosocial perspective: a systematic review. Sex Med, 2019. 7 (2): 129-144.
  • Himmerich H., Bentley J., Kan C., Treasure J., Genetic risk factors for eating disorders: an update and insights into pathopysiology. Ther Adv Psychopharmacol, 2019.
  • Vásquez N., Urrejola P., Vogel M., An update on inpatient treatment of anorexia nervosa: practical recommendations. Rev Med Chil, 2017. 145 (5): 650-656.
  • Jáuregui-Lobera, Ignacio, and Patricia Bolaños-Ríos. “Revisión del tratamiento dietético-nutricional de la anorexia nerviosa.” Revista médica de Chile 140.1 (2012): 98-107.
  • Appolinario, Jose C., and Josue Bacaltchuk. “Tratamento farmacológico dos transtornos alimentares.” Brazilian Journal of Psychiatry 24 (2002): 54-59.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.