Samsovende børn: Er de mere selvsikre, når de vokser op?

Samsovende børn kan frigøre sig fra frygt og føle sig betydningsfulde. Som følge heraf er de mere trygge og selvsikre.
Samsovende børn: Er de mere selvsikre, når de vokser op?
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 07 maj, 2023

Når børn kommer til verden, sørger mange forældre for, at de sover med dem i samme rum i den første tid. Det gør de for at sikre sig, at de har det godt, og for at kunne give dem mad, hver gang de vågner. Men når de bliver ældre, lader mange familier dem ikke sove i samme seng. D er er nemlig en udbredt tro på, at denne vane vil skade børnene. Men hvad er sandheden om samsovende børn?

Forskere har været interesseret i at analysere dette spørgsmål og har konkluderet, at ovenstående udsagn ikke er helt sandt. Sandheden er, at det faktisk kan have flere fordele at sove ved siden af sine børn. I denne artikel vil vi dele nogle af dem med dig.

Sikkerhed: En positiv faktor hos samsovende børn

Mange forældre har sagt, at de ikke lader deres børn sove hos dem, fordi de er bange for, at de ikke lærer at være uafhængige. Men James McKenna, leder af Mother-Baby Behavioral Laboratory på University of Notre Dame, har forklaret, at de mest trygge børn er dem, der sover sammen med deres forældre.

I løbet af tiden i sengen føler de sig beskyttede, og derfor kan de slippe af med frygt og angst.

På den måde bliver de fyldt med ro og ser livet på en mere positiv måde. På grund af dette nægter de ikke sig selv mulighederne for at møde nye udfordringer på egen hånd og afprøve deres evner.

Samme specialist har fundet ud af, at børn, der nægtes denne mulighed, har en tendens til at være mere bange. Da de føler sig alene i nogle vigtige perioder, er det sværere for dem at kontrollere deres følelser.

Selvkærlighed

Lois Janda og Robert Lewis er to andre anerkendte forskere. De besluttede også at finde ud af konsekvenserne af, at børn sover sammen med deres forældre. I 1988 undersøgte de 133 kvinder og 77 mænd, som havde sovet i deres forældres seng i barndommen.

I analysefasen fandt de ud af, at denne vane forbedrer selvværdet. Samsovende børn føler sig elsket og værdsætter sig selv, som de virkelig er.

Det er derfor lettere for dem at forholde sig til andre, fordi de ikke længere tænker, at de vil blive dømt. Også fordi de mener, at de kan interagere med ro og oprigtighed.

Forældre med samsovende børn

Familiebåndet styrkes også, når børn sover sammen med deres forældre

Undersøgelser har vist, at samsovning giver børn mulighed for at få et bedre affektivt forhold til deres forældre. I øjeblikket før de falder i søvn, er der mange kys og meget latter og hud-mod-hud-kontakt.

Ifølge denne situation føler børnene, at alle deres følelsesmæssige behov bliver dækket. Desuden kan de altid regne med deres forældre uanset omstændighederne.

For forældre, der har en meget kompleks arbejdsplan, er det en glimrende mulighed for at lægge sig ned et øjeblik sammen med deres børn. Denne kvalitetstid er nøglen til at skabe kontakt og minde børnene om, hvor vigtige de er i deres forældres liv.

Derudover er det afgørende for børn at åbne deres hjerter og fortælle deres inderste tanker. De føler sig lyttet til og er omgivet af den bedste omsorg.

En familie samsover

Du er måske interesseret i: Forældre bør skabe disse vaner hos børn

Aspekter at overveje hos samsovende børn

På trods af hver af de nævnte fordele ved samsovende børn siger mange specialister, at det først anbefales at sove med forældrene i samme seng, når børnene er over 6 måneder gamle. Voksne kan komme til at lukke for barnets luftveje. I lyset heraf foreslår de, at de små sover i egen seng, der har sikkerhedsgitter og er fri for bamser, dyner og puder.

Det er dog vigtigt, at denne seng er så tæt som muligt på forældrenes seng. På den måde kan de nemlig reagere straks, hvis de hører en mærkelig lyd. Ligeledes er det muligt at overvåge, at barnet ikke er for tæt på kanten, eller om babyen har lagt sig om på maven.

Desuden er det vigtigt at huske på, at selv om samsovning giver meget positive fordele, har hver familie frihed til at vælge den løsning, der passer bedst til deres behov.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Lewis, R. J., & Janda, L. H. (1988). The relationship between adult sexual adjustment and childhood experiences regarding exposure to nudity, sleeping in the parental bed, and parental attitudes toward sexuality. Archives of Sexual Behavior, 17(4), 349–362. https://doi.org/10.1007/BF01541812
  • Revista sanitaria de investigación. Riesgos y beneficios del colecho para el recién nacido. (s.f). Revista sanitaria de investigación; 2021. [citado 08 de septiembre de 2022].

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.