Seks teknikker til bedre selvkontrol

Vidste du, at motion er godt til at frigøre spændinger og forbedre din selvkontrol? Hvis du er typen, der giver efter for fristelser, når du føler dig stresset, så kan de her seks teknikker hjælpe dig.
Seks teknikker til bedre selvkontrol

Sidste ændring: 22 maj, 2019

Måske forsøger du at holde op med at ryge. Måske prøver du at kontrollere din søde tand. Eller måske er du på jagt efter den bedste metode til at tøjle din shoppetrang. I denne artikel giver vi dig Seks teknikker til bedre selvkontrol.

At være i stand til at kontrollere dine følelser er afgørende, når du står overfor fristelser, hvor det er alt for let at give efter for dine impulser.

Det er tid til at tage kontrol over dit liv igen. Her er de seks bedste teknikker til at få bedre selvkontrol.

Lær dig selv at kende: Grundlaget til bedre selvkontrol

Det er vigtigt at kunne kontrollere følelser, fristelser og grundlæggende instinkter.

Selvkontrol er en evne, der kan læres. Du kan øve dig på det dagligt for at undgå negative følelser såsom vrede, grådighed og misundelse.

Selvdisciplin kan hjælpe i alle dele af livet. Du har brug for det, når du siger nej til smøgerne eller hvis du gerne vil undgå gæld.

For at opnå god selvkontrol er det første, du skal gøre at lære dig selv at kende. Kend dine styrker og dine svagheder. Arbejd på at forbedre dine svagheder.

Vi har alle ting, vi gerne vil opnå, lige meget om det er at spise sundt, stoppe med at ryge eller styre vredesudbrud i trafikken. Alle de her ting er godt for både din mentale og fysiske sundhed. Men for at gøre disse ting er det vigtigt, at du arbejder på at forstå dig selv.

Impulsivitet, der står i modsætning til selvkontrol, er noget, vi skal være bevidste om, især når vi skal træffe en beslutning, eller vi er i en situation, hvor vi skal opføre os på en bestemt måde.

Anbefalet læsning efter “Seks teknikker til bedre selvkontrol”:

Hold op med at prøve at kontrollere livet og lev det!

At spise chokolade, ryge cigaretter eller købe nye sko giver os kortvarig tilfredsstillelse, men det er ikke godt for vores fremtid. Vi fortryder vores impulsive handlinger, og det giver os skyldfølelse.

Derfor er det vigtigt at lytte og se efter de tegn, din krop giver dig i forskellige situationer. Så brug et øjeblik på rigtigt at analysere situationen.

Hvis du kigger på en smuk ting i et butiksvindue, skal du ikke gå ind i butikken med det samme for at købe den. Tænk på, hvad du har råd til, og hvor meget gæld du allerede har.

Hvis du er ved at tænde en cigaret, så husk på de negative virkninger, som rygning har på dit helbred. Hvis du er fristet til at spise mere dessert eller hvis du vil have en øl mere, så prøv at træde et skridt tilbage og genoverveje situationen.

Sådan får du bedre selvkontrol

Kvinde der windowshopper

Det er selvfølgelig ikke let. Selvkontrol er svært. Vi er styret af vores impulser, så gode hensigter holder tit ikke længe. Vores motivation kan forsvinde på et sekund. Vores dårlige vaner fungerer på automatik, og kommer ofte når vi bliver trigget af forskellige omstændigheder eller følelser. Det er derfor det er vigtigt at øve os på at vente med at tage beslutningen, selv hvis det kun holder et kort øjeblik.

Vores viljestyrke kan trænes ligesom vores muskler. Måske holder den ikke længe i starten. Men efterhånden vil du kunne udsætte dine impulsive beslutninger længere og længere.

Hvordan?

Bliv ved med at øve dig og giv ikke op. Tag små skridt fremad og vær ikke ked af det, når det ikke lykkes.

Det er vigtigt altid at være opmærksom og huske i hvilke situationer du får brug for din selvkontrol. Her er nogle af de bedste teknikker til at kontrollere dine følelser:

1. Vær opmærksom på din adfærd.

Hvis du ikke er bevidst om dine vaner og rutiner, er det meget svært at kontrollere dine beslutninger og holdninger.

  • Hvis du vil tabe dig, bør du planlægge, hvad du skal spise dagligt.
  • Hvis du vil undgå overforbrug, skal du forstå dine forbrugsvaner.

2. Tænk ikke på de ting, der bekymrer dig.

Kvinde der er bekymret

Det er vigtigt at forstå dine handlemønstre, men det duer ikke at bekymre dig for meget og gruble over ting, du ikke kan ændre.

Du kan ikke tvinge din hjerne til at ignorere følelser eller tanker. Jo mere du forsøger at undgå en bestemt tanke, desto mere viser den sig i din fantasi.

Brug disse selvkontrolteknikker som et værktøj, men straf ikke dig selv, når du kommer til at give efter. Hvis noget ikke lykkes for dig, så lav noget andet og tænk på noget andet, indtil det er tid til at prøve igen.

3. Hav sunde vaner

Alle vaneændringer kræver selvkontrol og kompromis, lige meget hvilke vaner vi gerne vil ændre.

Hjernen har brug for 21 dage for at gøre noget til en vane. Bliv ved med at arbejde mod dine mål, indtil det sidder på rygmarven.

Efter den tredje uge vil disse sunde vaner ikke længere føles unaturlige. I stedet bliver de automatiske. Det er bare et spørgsmål om, om du kan blive ved, indtil den første tid er overstået.

4. Slap af

Kvinde der ligger og hoerer musik

Træk vejret dybt, tæl til 10 (eller så længe du kan) og luk øjnene. Når du kan slappe af, så vil du også få nemmere ved at kontrollere dine følelser og impulser.

Dårlige vaner er som regel en metode til at undgå negative følelser. Hvis du kan lære at slappe af, enten gennem vejrtrækningsøvelser, mindfulness eller meditation, kan du fjerne grunden til dine dårlige vaner i stedet for kun at behandle symptomerne.

Du kan ikke tvinge dig selv til at “makke ret”. Den tilgang duer ikke.

5. Vær opmærksom på dit miljø.

Hvis dine venner går på bar hver dag efter arbejde, og du forsøger at holde op med at drikke, kan du måske foreslå at I gør noget andet i stedet for.

Prøv at holde dig væk fra butikkerne, når du er ked af det, hvis du ved at du har svært ved at styre dine shoppevaner.

Hvis du gerne vil tabe dig er princippet selvfølgelig det samme. Køb ind, efter du har spist, så du ikke bliver fristet af usunde ting. Hvis du har problemer med at koncentrere dig, så prøv at slukke telefonen eller arbejd i korte intervaller. Pomodoroteknikken er for eksempel meget effektiv.

Det miljø, du er omgivet af, kan få dig til at handle på en bestemt måde. Ændr de situationer, der ikke giver dig mulighed for at træne din selvkontrol, som du har brug for.

6. Frigør indre spændinger

Kvinde der mediterer

Der er mange aktiviteter, der kan hjælpe dig med at kanalisere de følelser, der påvirker dig.

Træning, sport, gåture eller et brusebad er gode måder at frigøre din spænding på og undgå negativ adfærd.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Allemand, M., Job, V., & Mroczek, D. K. (2019). Self-control development in adolescence predicts love and work in adulthood. Journal of Personality and Social Psychology, 117(3), 621–634. https://doi.org/10.1037/pspp0000229
  • Duckworth, A. L., Gendler, T. S., & Gross, J. J. (2016). Situational Strategies for Self-Control. Perspectives on Psychological Science, 11(1), 35–55. https://doi.org/10.1177/1745691615623247
  • Grass, J., Krieger, F., Paulus, P., Greiff, S., Strobel, A., & Strobel, A. (2019). Thinking in action: Need for Cognition predicts Self-Control together with Action Orientation. PLoS One, 14(8), e0220282. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0220282
  • Galla, B. M., & Duckworth, A. L. (2015). More than resisting temptation: Beneficial habits mediate the relationship between self-control and positive life outcomes. Journal of Personality and Social Psychology, 109(3), 508–525. https://doi.org/10.1037/pspp0000026

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.