Shikanji, den ayurvediske mojito: Definition og opskrift

Har du nogensinde hørt om Shikanji? Vi fortæller dig om fordelene ved denne drik, og hvordan du tilbereder den derhjemme.
Shikanji, den ayurvediske mojito: Definition og opskrift

Sidste ændring: 19 juni, 2023

Shikanji er også kaldet Shikanjabeen eller Nimbu Shikanji. Det er en citron- og krydderibaseret drink, der er typisk for Indien og det nordlige Pakistan. I Vesten er den kendt som “den ayurvediske mojito” og sammenlignes med den traditionelle cocktail.

Den indeholder dog ikke alkohol, og dens ingredienser har nogle sundhedsmæssige fordele. Derudover anses den for at være en god tørstslukker, da den hydrerer og forfrisker på samme tid. Hvordan tilberedes den?

Hvad er Shikanji?

Nogle mennesker kender Shikanji som “krydret indisk limonade”, “ayurvedisk limonade” eller “ayurvedisk mojito”. Det skyldes, at det er en citronbaseret drik, som også er tilsat krydderier som spidskommen, sort peber, mynte, ingefær og chaat masala (et indisk krydderi).

I oprindelseslandene Indien og Pakistan bruges faktisk et hjemmelavet pulver, som hedder Shikanji Masala til denne drik. For at gøre dette ristes og males forskellige krydderier, såsom hele korianderfrø, spidskommenfrø og hele sorte peberkorn.

Det kombineres derefter med chaat masala, sort salt og almindeligt salt. Derudover bruges mineralvand eller en kulsyreholdig læskedrik og isterninger. Og resultatet? En forfriskende drik, fuld af smag, som også giver nogle næringsstoffer.

Potentielle fordele ved Shikanji

Som en traditionel drik er Shikanji forbundet med en række sundhedsmæssige fordele. Det er dog vigtigt at bemærke, at der til dato ikke er nogen videnskabelig forskning, der understøtter dens egenskaber. De virkninger, der tilskrives den, kommer hovedsageligt fra populær litteratur og anekdotiske data.

I denne forbindelse siges det, at den er nyttig til følgende:

 • Vægttab.
 • Stimulering af fordøjelsen.
 • Kardiovaskulær sundhed.
 • Forebyggelse af infektioner.
 • Huden og kapillærernes sundhed.

Men nogle af dens virkninger er baseret på næringsværdien i dens hovedingredienser. Citron skiller sig for eksempel ud ved sit store indhold af C-vitamin, kostfibre, kalium, B-vitaminer, magnesium og calcium.

En undersøgelse delt via BMC Kemi nævner, at den også indeholder flavonoider, alkaloider, kumarin, limonoider og æteriske olier, der er gavnlige for kroppen. Den tilskrives antioxiderende, antiinflammatoriske, fordøjelsesfremmende og immunmodulerende virkninger.

Ayurvediske krydderier har mikronæringsstoffer og antioxidanter, som værdsættes i traditionel medicin. En gennemgang rapporteret i Aktuelle kardiologiske anmeldelser hævder, at kalorieindholdet er lavt, og at de er en interessant kilde til antioxidanter og bioaktive forbindelser.

For at være mere præcis har det vist sig, at de har antiinflammatorisk, antiproliferativt og antihyperkolesterolæmisk potentiale. Ifølge denne artikel er de nyttige til at fremme hjertesundheden.

Der er ingen undersøgelser, der konkret evaluerer virkningen af denne drik. Desuden skal man være opmærksom på, at den indeholder sukker, hvilket kan være kontraproduktivt for nogle mennesker, f.eks. personer med metabolisk syndrom.

Understøtter Shikanji vægttab?

Det hævdes, at de ingredienser, der bruges i denne indiske drik, er nyttige til at understøtte vægttab. Men det er ikke helt sandt. Mens citron og krydderier anses for at være sunde, indeholder opskriften tilsat sukker.

Ifølge oplysninger fra Nutrients disponerer indtagelse af sukker for øget adipositas, øget kropsvægt og i sidste ende overvægt og fedme.

Det betyder ikke, at det at drikke Shikanji som sådan fører til vægtøgning. Så længe forbruget er moderat, har det en plads i kosten. Men hvis du følger en vægttabsplan, er det bedst at undgå det.

Er Shikanji et godt valg til hydrering?

Shikanji understøtter måske ikke vægttab, som nogle hævder. Men det anses for at være et godt valg til hydrering. Da det kombinerer salt, krydderier (som giver mikronæringsstoffer), vand og sukker, hjælper det med at genopbygge væsker og elektrolytter, der går tabt gennem sved og urin.

Hvordan tilbereder man Shikanji derhjemme?

Der er mange versioner af opskriften på at tilberede Shikanji. Som nævnt laves nogle med hjemmelavet Shikanji Masala-pulver, som kan tilberedes eller købes færdiglavet. Andre metoder bruger krydderierne i deres naturlige form. Vi foreslår det sidste. Lad os komme i gang!

Ingredienser

 • 2 citroner
 • 500 milliliter vand
 • 1/2 spiseskefuld stødt spidskommen (2 gram)
 • 1 knivspids stødt sort peber
 • 1/2 spiseskefuld salt (2 gram)
 • 1 spiseskefuld sukker (15 gram, valgfrit)
 • 1 knivspids revet ingefær
 • 50 gram stødt ingefær
 • 4 mynteblade
 • Isterninger

Fremgangsmåde

 • Pres saften af to citroner i en kande. Tilsæt vandet.
 • Tilsæt derefter salt, spidskommen, peber, sukker, finthakket mynte og revet ingefær.
 • Rør ingredienserne godt sammen, indtil de er godt integreret.
 • Tilføj is, og servér.
 • Pynt med citronskiver og mynteblade.

Bemærk: Du kan undlade at bruge sukker for at gøre drikken sundere, eller hvis du ikke kan indtage sukker.

Shikanji er forfriskende og hydrerende

Shikanji er en drik af ayurvedisk oprindelse, der kombinerer smagen af citron med flere sunde krydderier. Indtaget i moderate mængder kan det være en god mulighed for at hydrere og slukke tørsten på varme dage.

Den originale opskrift indeholder tilsat sukker, så den er ikke egnet til folk med diabetes, overvægt, fedme eller andre tilstande, der er forbundet med metabolisk syndrom. Den kan dog tilberedes uden tilsat sukker.

Hvorfor ikke prøve?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.