Skleroterapi mod åreknuder: Hvordan udføres det?

Denne artikel forklarer, hvad skleroterapi mod åreknuder er, og hvordan den udføres, samt de mulige risici og kontraindikationer.
Skleroterapi mod åreknuder: Hvordan udføres det?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 25 februar, 2023

Skleroterapi mod åreknuder er en procedure, der udføres ved at injicere et irriterende skum i de berørte blodkar. Det har til funktion at hjælpe med at helbrede og udviske dem. På denne måde kan man minimere eller fjerne dem.

Dette anses for at være en enkel, effektiv og hurtig behandling med en hurtig genopretning. Resultaterne kan mærkes i løbet af få uger, selv om det nogle gange tager længere tid, eller der er behov for flere behandlinger. Under alle omstændigheder er det ikke fritaget for at forårsage nogle bivirkninger. Hvad er de? I denne artikel vil vi fortælle dig alle detaljerne.

Hvad er skleroterapi mod åreknuder, og hvorfor udføres behandlingen?

Åreknuder er udbulende vener, der primært er placeret i benene. De kan dog også forekomme i andre områder af kroppen, f.eks. i vulvaen. Årsagerne til deres forekomst er relateret til cirkulationsproblemer.

Ud over at udgøre et æstetisk problem forårsager de symptomer som f.eks:

 • Kløe.
 • Smerter.
 • Varm fornemmelse.
 • Tunghed og hævelse i ekstremiteterne.
 • Når de er komplicerede, kan de forårsage flebitis, blodpropper, blødninger og sår.

Der findes imidlertid forskellige alternativer til behandling af dem, lige fra brug af kompressionsstrømper og fysisk aktivitet samt ændringer i kosten til laserbehandlinger og radiofrekvensablation.

I denne henseende er en procedure, der i dag er meget anvendt, skleroterapi mod åreknuder. Ved denne procedure injiceres et skleroserende skum for at fremme helingen af blodårerne, så de lukker sig.

Denne teknik kan især anvendes til behandling af små åreknuder, der ikke giver større problemer. Den kan endda anvendes på dem, der dukker op igen efter en operation til fjernelse af åreknuder eller som et supplement til en sådan kirurgisk procedure.

Selv om det normalt udføres af kosmetiske årsager, kan det også hjælpe med at forbedre nogle relaterede symptomer, herunder hævelse, svie, smerte og kramper.

Karsprængninger behandles med indsprøjtning

Vi tror, at du måske også er interesseret i at læse dette: 10 tips til at undgå åreknuder

Hvordan udføres skleroterapi mod åreknuder?

Selv om det er en forholdsvis simpel behandling, der ikke kræver hospitalsindlæggelse, skal der til skleroterapi mod åreknuder være en forudgående forberedelse samt en vis efterbehandling. Nedenstående vil vi lære om hele processen.

Forudgående forberedelse

Før proceduren skal lægen foretage en fysisk undersøgelse for at tage et særligt kig på de vener, der skal behandles. Det er også nødvendigt at vide, om der er underliggende lidelser i blodkarrene, åreknuderbehandlinger, som personen tidligere har gennemgået, samt resultaterne heraf.

Følgende tages i betragtning i den medicinske historie:

 • En historie med hjertesygdomme.
 • En historie med allergi.
 • Farmakologiske behandlinger (især indtagelse af antikoagulantia).
 • Indtagelse af kosttilskud (især jern).

Blandt de undersøgelser, der udføres, er ultralydsundersøgelser for at kende venernes tilstand.

Andre anbefalinger omfatter, at man ikke barberer sig dagen før, undgår at anvende lotion eller andre produkter og bærer løstsiddende tøj. Det er endda bedst at bære shorts for at undgå at gnide benene.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: De bedste æteriske olier mod karsprængninger

Hvordan foregår proceduren?

Skleroterapi mod åreknuder kan udføres ambulant hos lægen eller på en klinik, men kræver ikke indlæggelse på hospitalet.

Det er ikke særlig smertefuldt. Der er ikke behov for bedøvelse, medmindre der er ømhed. Der findes dog nogle midler til skleroterapi, der indeholder lidocain.

Proceduren følger disse trin:

 • Personen skal forblive liggende.
 • Det ben, der skal behandles, løftes op.
 • Området skal desinficeres med alkohol.
 • Skleroseringsopløsningen sprøjtes ind i åreknuderen med en fin nål.
 • Derefter lægges der pres på for at forhindre, at blodet flyder tilbage, når personen rejser sig op. Der kan også anbringes en pude til dette formål.

Antallet af indsprøjtninger samt den samlede varighed afhænger af antallet og størrelsen af venerne. I gennemsnit tager proceduren mindre end en time.

Efterbehandling

Når injektionerne er afsluttet, bør man rejse sig op og gå lidt rundt for at forhindre, at der dannes blodpropper. Du kan derefter vende tilbage til dine normale aktiviteter samme dag (men helst ikke køre bil).

Andre anbefalinger er bl.a. følgende:

 • Du må ikke påføre lotion på benene, især ikke hvis den indeholder alkohol.
 • Bær kompressionsstrømper i et par dage. I nogle tilfælde op til 15 dage.
 • Undgå motion i de første par uger efter indgrebet. Derefter kan du begynde, men med måde.
 • Udsæt ikke benene for solen i genopretningsperioden for at undgå, at der opstår pletter.

Det anbefales igen at se din læge en måned efter proceduren for at evaluere resultaterne og afgøre, om der er behov for flere behandlinger. I sidstnævnte tilfælde er det dog tilrådeligt at vente et par uger mere.

Resultater og fordele

Den opløsning, der injiceres, blokerer blodgennemstrømningen, hvilket får de behandlede vener til at blive til arvæv og derefter forsvinde. De endelige resultater kan tage tre til seks uger, selv om større vener kan forsvinde i løbet af fire måneder. I nogle tilfælde er der behov for flere behandlinger.

Generelt reagerer de behandlede vener normalt på behandlingen og vender ikke tilbage. Det er dog muligt, at der kan opstå andre åreknuder, som ikke var der før, afhængigt af faktorer, der er forbundet med personens livsstil og disposition.

En anden fordel ved denne behandling er, at den er minimalt invasiv. Da den desuden ikke kræver hospitalsindlæggelse, er helbredelsen hurtigere, ligesom man hurtigere kan vende tilbage til sine aktiviteter. Desuden er den billigere sammenlignet med kirurgi.

Med hensyn til effektivitet viser en metaanalyse, at der i ca. 78 % af tilfældene observeres positive resultater. Det kan endda bidrage til at reducere nogle symptomer og forbedre udseendet af den omkringliggende hud. Det kan dog være, at mere end 20 % af personerne ikke mærker nogen forbedring.

En gennemgang af undersøgelser beskriver, at skleroterapi ikke er blevet sammenlignet tilstrækkeligt med andre indgreb eller behandlinger af åreknuder. Der er derfor ikke fuld sikkerhed om dens sikkerhed og effektivitet.

Der er behov for yderligere forskning.

Ben undersøges før skleroterapi

De mulige risici og bivirkninger

Injektion af skleroseringsopløsningen kan være smertefuld for nogle personer og kan give en stikkende eller krampende fornemmelse. Der er også andre midlertidige bivirkninger, som f.eks:

 • Rødme og blå mærker i området.
 • Blå mærker eller små sår.
 • Mørk hud eller pletter.
 • Klumper eller hævelse.
 • Røde kar.
 • Blodpropper.
 • Allergisk reaktion.

Sådanne virkninger bør forsvinde efter kort tid. Men hvis de fortsætter, er et besøg hos lægen påkrævet for at bestemme en behandling, som kan omfatte smertestillende, antiinflammatoriske lægemidler, antihistaminer og drænage.

Hvad angår komplikationer, er risikoen for infektion ikke udelukket. Det kan også være, at en blodprop bevæger sig ind i en vene. I så fald er der risiko for dyb venetrombose. Under alle omstændigheder er det sjældent.

Andre mulige komplikationer er opståen af sår eller død af det omkringliggende væv (hudnekrose). Sidstnævnte kan ske, hvis skleroseringsvæsken løber ud af en vene, på grund af fejlbehandling, eller hvis venevæggen er svækket.

Hvornår er skleroterapi kontraindiceret?

Skleroterapi mod åreknuder er en behandling, der ikke bør praktiseres i visse tilfælde. For eksempel hvis kvinden er gravid eller ammer. Det skyldes, at man ikke ved, om det forårsager abnormiteter hos fosteret eller skader på det ammende barn.

Det anbefales heller ikke til personer, der er allergiske over for sklerosemidler, lider af blodpropper eller har en historie med trombose. Under alle omstændigheder bør det drøftes med lægen for at vurdere andre behandlingsmuligheder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Van den Bos R, et al. Endovenous therapies of lower extremity varicosities: A meta-analysis. Journal of Vascular Surgery. 2009; 49(1): 230–239.
 • De Ávila Oliveira R, Riera R, Vasconcelos V, Baptista-Silva JC. Injection sclerotherapy for varicose veins. Cochrane Database Syst Rev. 2021;12(12): doi 10.1002/14651858.CD001732.pub3.
 • Álvez M, Cabillón J. Ablación endovenosa por radiofrecuencia para el tratamiento de las várices. Salud Mil. 2020; 39(2): 38-7. Disponible en: https://revistasaludmilitar.uy/ojs/index.php/Rsm/article/view/108
 • Vaquero Puerta C, Del Río L, de Marino P. Tratamiento quirúrgico de las varices. Anales de la Real Academia de Medicina y Cirugía de Valladolid. 2015; 52: 33-46.
 • Ahumada M, Vioque J. Prevalencia de varices en adultos y factores asociados. Medicina Clínica. 2004; 123(17): 647-651
 • Weinmann E, Salzman E. Trombosis venosa profunda. Rev cubana med. 1996;  35(2): 118-135.
 • E. Rabe, Et al., (2020). Sclerotherapy in the treatment of varicose veins. S2k guideline of the Deutsche Gesellschaft für Phlebologie (DGP)… Disponible en: https://link.springer.com/article/10.1007/s00105-020-04705-0
 • Oliveria A, Et al., (2021). Tratamiento con escleroterapia para las varices. Disponible en: https://www.cochrane.org/es/CD001732/PVD_tratamiento-con-escleroterapia-para-las-varices

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.