Sort mashua: Ernæringsmæssig sammensætning og potentielle fordele

Sort mashua er en knold, der er værdsat for sine medicinske egenskaber. Vi fortæller dig alt om dens fordele og anvendelsesmuligheder her.
Sort mashua: Ernæringsmæssig sammensætning og potentielle fordele
Maria Patricia Pinero Corredor

Bedømt og godkendt af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Skrevet af Editorial Team

Sidste ændring: 16 juni, 2023

Sort mashua, hvis videnskabelige navn er Tropaeolum tuberosum, er en knold, der stammer fra højlandet i Andesregionen, som omfatter lande som Peru, Bolivia, Ecuador og Colombia. Den tilhører Tropaeolaceae-familien og skiller sig ud ved sin særlige koniske og skarpe form, hvis størrelse varierer fra 7 til 33 centimeter lang.

Det anslås, at der findes omkring 100 typer mashua, også kendt under navne som mashwa, bitter kartoffel, cubio eller majua. Den største forskel er farven, da der findes gule, orange, brune og en lilla, næsten sort variant, som er den, vi vil tale om nedenstående.

Hovedkarakteristika ved sort mashua

Den sorte mashua er en af de mest sjældne varianter af denne knoldart. Den vokser normalt i Andesbjergene, 3000 til 4000 meter over havets overflade.

Dyrkningen kræver ikke meget pleje, og den formerer sig let og hurtigt. Derfor bruges den i forskellige kulinariske tilberedninger.

Formen ligner den almindelige kartoffel eller Andes-chuñoen, men skindet er blødt, fast og voksagtigt. Kødet har de lilla nuancer, der er så karakteristiske for denne spise.

Når den er rå, beskrives smagen som krydret og bitter. Den får dog en let sødlig smag, når den tilberedes.

Spændende fakta

 • Planten udsender en stærk lugt. Faktisk ser den ud til at fungere som et naturligt insektmiddel. I Peru og andre lande i Andesbjergene plantes den ofte i haver for at afværge skadedyr.
 • Det er også den fjerde vigtigste knold i Andesregionen, efter kartoffel, oca og olluco.

Vi tror også, at du vil være interesseret i at læse dette: Er vegetabilsk protein fedende?

Ernæringsmæssig sammensætning af sort mashua

En af grundene til, at mashua har vundet anerkendelse i sine oprindelseslande, er dens ernæringsmæssige værdi. Oplysninger videregivet gennem Galoá-proceduren hævder, at knolden indeholder protein, fibre, kulhydrater og et højt indhold af C-vitamin. Derudover bidrager den med et lille indhold af mineraler som jern, zink og mangan.

Mængden af disse næringsstoffer varierer alt efter dyrkningsform og -område. For at være lidt mere præcis hævder et kapitel i bogen Bioaktivt potentiale i andinske frugter, frø og knolde, at mashua-knolde indeholder følgende:

 • Kulhydrater: Mellem 69,7% og 85,8%.
 • Proteiner: Mellem 6,9% og 15,7%.
 • Fibre: Mellem 4,8 % og 8,6 %.
 • Fedt: Mellem 0,1 % og 1,0 %.
 • Stivelse: 41.35%

Det samme dokument siger, at de uopløselige fibre når op på 10,55%, hvilket overstiger bidraget fra andre knolde, såsom oca og olluco, der bidrager med henholdsvis 6,85% og 7,22%. Derudover er det samlede sukkerindhold 27,7%.

I mellemtiden hævder bogen Lost crops of the Incas: little-known plants of the Andes with promise for worldwide cultivation (citeret af Wikipedia), at hver 100 gram tørrede eksemplarer af disse knolde giver følgende:

 • Kalorier: 371
 • Kulhydrater i alt: 78,6 gram
 • Protein: 11,4 gram
 • Fiber: 5,7 gram
 • Aske: 5,7 gram
 • Fedt: 4,3 gram
 • Calcium: 50 milligram
 • Fosfor: 300 milligram
 • Jern: 8,6 milligram
 • Betakaroten: 214 mikrogram
 • Thiamin: 0,43 milligram
 • Riboflavin: 0,57 milligram
 • Niacin: 4,3 milligram
 • Ascorbinsyre (C-vitamin): 476 milligram

Magasinet Teknisk forskning fremhæver, at sort mashua er en af de knolde, der har det højeste indhold af C-vitamin. Det skal også bemærkes, at Tropaeolum tuberosum-arten er en rig kilde til antioxidant stoffer.

En undersøgelse delt gennem International Journal of Food Science nævner denne fødevare som “en værdifuld naturlig kilde til fenoler og anthocyaniner med høj antioxidantaktivitet”. Perus hjemmeside tilføjer, at mashua indeholder mellem 9000 og 10.000 enheder antioxidanter, hvilket forklarer dens evne til at bidrage til cellefornyelse og sundhedspleje.

Mulige fordele ved sort mashua

På grund af dens interessante næringsværdi er indtagelse af sort mashua forbundet med nogle sundhedsmæssige fordele. Det skal dog bemærkes, at dokumentationen for dens virkninger stadig er begrænset. Hvad ved man indtil videre?

Sort mashua
Denne knold har ikke en enkelt sort, og dens dyrkning er udbredt i den højtliggende Andes-zone.

Vi tror også, at du vil være interesseret i at læse dette: Hjælper gurkemeje med at forebygge diabetes? Dette er, hvad videnskaben siger

Antitumor potentiale

Kosttilskud med sort mashua blev længe udråbt som “anti-cancer”-produkter. På grund af resultaterne af nogle undersøgelser blev idéen spredt om, at det kunne være et naturligt produkt til bekæmpelse af kræft.

Det er dog vigtigt at præcisere, at det ikke er en godkendt behandling mod denne sygdom.

Selvom resultaterne er lovende, mangler der større og mere afgørende undersøgelser for at bekræfte dets virkninger på menneskers sundhed. Lad os derfor se, hvad forskningen siger.

En in vitro-undersøgelse foretaget af forskere ved Southern Scientific University viste, at et ekstrakt af sort mashua viste cytotoksisk og antiinflammatorisk aktivitet, hvilket tyder på, at det har potentiale til at understøtte behandlingen af kræft og sygdomme af inflammatorisk oprindelse. Forbindelser som flavonoider og polyphenoler skulle stå bag disse virkninger.

I anden forskning, rapporteret i tidsskriftet Fytokemi, blev det konkluderet, at to alkaloider isoleret fra de sorte knolde af Tropaeolum tuberosum havde potentiale til at dræbe kræftceller i lunge-, blære-, nyre- og prostatakræft. Der blev også observeret cytotoksisk aktivitet.

I mellemtiden konkluderede en in vitro-undersøgelse delt af Biomedicin og Farmakoterapi, at ethanoliske ekstrakter af sort mashua, moringa og vaniljeæble har hæmmende egenskaber på cellelinjer af kolorektal cancer. Og selv om der er behov for yderligere undersøgelser, menes de at være fremtidige kandidater til forbedret terapi mod denne form for kræft.

Naturligt vanddrivende middel

Som folkemedicin bruges sort mashua til at fremme lindring af væskeophobning. Anekdotiske data tyder på, at ekstrakter af planten øger diurese (urinudskillelse).

Der er dog ikke nok farmakologiske undersøgelser til at bekræfte disse egenskaber. I en undersøgelse på Universidad Peruana Unión observerede forskerne en mulig vanddrivende effekt, da de brugte et vandigt ekstrakt af Tropaeolum tuberosum på mus. Disse virkninger menes at skyldes indholdet af tanniner, anthocyaniner og flavonoider.

Kardiovaskulær sundhed

Sort mashua er en af de sorter af Tropaeolum tuberosum, der har den højeste koncentration af antioxidanter. Videnskabelige beviser har kunnet bekræfte dens rigelige indhold af phenolforbindelser, tanniner, anthocyaniner, phytosteroler og fedtsyrer, som er nøglen til forebyggelse af kroniske sygdomme.

Med hensyn til kardiovaskulær sundhed hjælper disse stoffer med at hæmme de negative virkninger af frie radikaler, der er involveret i udbruddet af hjerte- og cerebrovaskulære sygdomme.

Derudover, som beskrevet i en forskningsundersøgelse, der blev delt i Journal of Ethnopharmacology, indeholder den aktive forbindelser kaldet alkamider, som giver den anti-inflammatoriske egenskaber. Derfor minimerer det også risikoen for hjerte-kar-tilstande, der er forbundet med inflammation.

Smertelindring

I folkemedicinen betragtes tilskud af sort mashua som antiinflammatoriske og smertestillende. Derfor bruges de som et supplement til at fremme lindring af forskellige lidelser. En gennemgang delt i Journal of Ethnopharmacology nævner dens anvendelse mod nyre- og blæresmerter.

På grund af dens store indhold af anthocyaniner menes den desuden at fremme lindring af menstruationsrelaterede brystsmerter, sportsskader og smerter forbundet med kronisk inflammation.

Hudsundhed

Forbrug af sort mashua er forbundet med flere fordele for huden. For det første hjælper det store indhold af antioxidanter med at hæmme de negative virkninger af oxidativt stress, en proces, der er relateret til for tidlig aldring.

Disse stoffer har sammen med indholdet af C-vitamin også positive virkninger på kollagenproduktionen, hvilket hjælper med hudens regenereringsproces. I den forbindelse har undersøgelser på mus vist, at topiske formuleringer af T. tuberosum har en sårhelende virkning.

Antihistaminpotentiale

Denne knold bruges i traditionel medicin som et middel til at lindre allergisymptomer. Selvom der ikke er nogen konkrete undersøgelser af disse egenskaber, mener man, at det skyldes det store indhold af flavonoider.

Som det fremgår af en undersøgelse rapporteret i Allergology International fungerer et tilstrækkeligt indtag af flavonoider som en forebyggende strategi mod allergiske sygdomme. Det er blevet observeret, at disse stoffer hjælper med at hæmme frigivelsen af histamin.

Antidiabetisk effekt

Anthocyaniner, ligesom andre polyphenoler i sort mashua, hjælper med at hæmme enzymer, der er involveret i fordøjelsen af kulhydrater. De er derfor nyttige til at regulere den postprandiale glykæmiske respons (blodsukkerniveauet efter indtagelse af måltider).

En undersøgelse fra 2019 viste, at dampet sort mashua-knold indeholder betydelige mængder polyfenoler, som giver antidiabetiske egenskaber. Specifikt hjælper den med at modulere optagelsen af sukker og oxidativt stress.

Andre anvendelser af sort mashua

Ernæringsværdien og egenskaberne ved sort mashua har været værdsat af flere etniske grupper, der bor i Andesbjergene. I disse kulturer har knolden fået andre anvendelser end dem, der er nævnt ovenstående.

Evidensen for dens effektivitet er dog utilstrækkelig.

Indtil videre er disse anvendelser kun understøttet af anekdotiske data. De er beskrevet i detaljer nedenstående:

 • Nyre- og leversundhed: Den menes at hjælpe med at fjerne nyresten og beskytte leveren mod betændelse og fedtophobning. Dette forklares med virkningen af dens antioxidanter. Der er dog ingen undersøgelser, der bekræfter dette.
 • Middel mod anæmi: I oprindelseslandene anses sort mashua for at være et supplement, der fremmer behandlingen af anæmi, da den indeholder jern.
 • Lusemiddel: Sort mashua-rodpulver påføres hovedbunden for at hjælpe med at fjerne lus. Et afkog af knolden kan også bruges.
 • Kønssygdomme og lungeinfektioner: Ekstrakter af Tropaeolum tuberosum har antibakterielle egenskaber, der understøtter behandlingen af kønssygdomme og lungeinfektioner.
Sorte knolde
Mange traditionelle anvendelser af knolden har ikke tilstrækkelig støtte til at blive valideret.

Bivirkninger og kontraindikationer ved sort mashua

Indtagelse af sort mashua anses for at være sikkert for de fleste raske voksne. Det menes dog, at et langvarigt indtag kan forårsage fertilitetsproblemer hos mænd.

En undersøgelse af mus tyder på, at mashua nedsætter deres reproduktive funktion ved at reducere antallet og kvaliteten af sædceller. Der er dog brug for forskning for at se, om det samme er tilfældet hos mennesker.

På den anden side er brugen kontraindiceret hos børn, gravide eller ammende kvinder samt hos patienter med hypothyroidisme og struma. Det anbefales heller ikke at tage det samtidig med medicin mod diabetes, forhøjet blodtryk, antikoagulantia og antidepressiva. Hvis man er under disse behandlinger, er det nødvendigt at konsultere lægen.

Det skal bemærkes, at overdrevne mængder af denne knold er forbundet med dehydrering og skader på nervesystemet. Derfor anbefales det, at man kun spiser den 3 til 4 gange om måneden.

Indtagelsesmåde og præsentationer

Mashua betragtes som en alsidig fødevare, da den kan tilberedes på flere måder. Ifølge en artikel fra Peru Info kan den spises kogt, stegt, i puréer, i supper, i gryderetter og endda som dessert.

Den kan også tilsættes til drikkevarer. Til dette sidste formål sælges den normalt i pulverform. Den fås også i kapsler.

Hvad skal man huske om sort mashua?

Sort mashua er en knold, der stammer fra Andesregionen i Sydamerika. Ligesom kartofler og andre knolde har den flere gastronomiske anvendelser.

Men den har også en lang historie som et naturligt middel til smertelindring, beskyttelse af hjerte-kar-sundhed og forebyggelse af sygdomme forbundet med inflammation. På grund af dens betydelige koncentration af antioxidanter har forskning forbundet brugen af dens ekstrakter med flere sundhedsmæssige fordele.

På trods af dette er der behov for mere omfattende undersøgelser hos mennesker. Derfor foreslås et moderat forbrug af dette kosttilskud.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.