Spændende informationer om den kvindelige hjerne

Den mandlige og kvindelige hjerne har små forskelle, som gør os unikke og specielle på samme tid. Har du lyst til at opdage dem? Lær mere i denne artikel!
Spændende informationer om den kvindelige hjerne
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Du har sikkert hørt om forskellene mellem den mandlige og kvindelige hjerne ved mere end én lejlighed. Er det f.eks. sandt, at kvinder er mere intuitive og empatiske?

På den anden side er mænd og kvinder på grund af deres forskellige roller i sociale grupper i løbet af evolutionen blevet konditioneret til at være forskellige i deres verbale færdigheder, og det er synligt i deres hjerner.

Vi gennemgår alle disse spændende informationer nedenstående!

Nogle spændende informationer om den kvindelige hjerne

1. Hormonernes betydning for den kvindelige hjerne

Hormoner er grundlæggende for at skitsere hjernen og i det væsentlige styre os i nogle af retningslinjerne for vores natur, hvad enten det drejer sig om reproduktion eller visse former for adfærd i forbindelse med opdragelse af børn.

Det er dog vigtigt at fremhæve, at hormoner ikke er en afgørende faktor for vores adfærd. Hormoner som oxytocin gør os mere knyttet til vores børn. Det er træk, der er nedarvet gennem generationer. Desuden får visse adfærdsmønstre nogle områder af hjernen til at udvikle sig mere end andre.

Disse mønstre ændrer sig dog. Hvis vi f.eks. taler om forskelle i hjernestrukturer, kan vi sige, at kvinder har en højt udviklet anterior cingulær cortex, præfrontal cortex, insula og hippocampus. Det er områder, der er tæt forbundet med følelsesmæssige regioner i hjernen.

2. Spejlneuronernes rolle i den kvindelige hjerne

Spejlneuroner er strukturer, der findes i den præfrontale cortex og den nedre parietallap. De hjælper os med at efterligne, udvikle empati og forstå andre. I andre tilfælde bidrager de til at udlede information fra få data.

Det er f.eks. meget almindeligt at høre, at det kun er kvinder, der har spejlneuroner. Dette er ikke sandt. Mænd har dem også, og de er vigtige, når vi er små til at efterligne for at lære.

Mange kvinder har dog en tendens til at have dem i større mængde. Ifølge en undersøgelse betyder det større antal spejlneuroner i den kvindelige hjerne, at de har bedre præstationer inden for empati, interpersonel følsomhed og følelsesmæssig genkendelse sammenlignet med mænd.

Mens mænd har en tendens til at have flere nerveceller til orientering og planlægning, har kvinder en tendens til at være bedre til at udlede information og indleve sig i deres omgivelser for at lære. Desuden er mænds hjerner lidt større.

Vi tror, at du gerne vil læse: De 5 typer af hjernebølger

3. Den sproglige dimension i den kvindelige hjerne

To trædukker kommunikerer sammen

Ud fra et evolutionært og ontologisk synspunkt mener man, at kvinder har et mere udviklet sprogområde, fordi det var dem, der stod for at opdrage børn og kommunikere mere med andre.

Kvinder har 11% flere neuroner i disse områder. Måske er det derfor, at de ofte udtrykker sig bedre, især når det drejer sig om følelser.

4. Bedre forbindelser mellem hjernehalvdelene

Som du ved, har hjernen en højre og en venstre hjernehalvdel. Resultaterne af nogle undersøgelser viser, at mænds hjerner er optimeret til intrahemisfærisk kommunikation og kvinders hjerner til interhemisfærisk kommunikation.

Vi kan sige, at mænds hjerner er mere specialiserede med mere udviklede områder end kvinders hjerner. Vi bruger dog lidt af alle områder til at nærme os et problem fra mange synsvinkler. Det er derfor, man siger, at kvinder er mere intuitive og altid så “praktiske”.

Du vil måske kunne lide: Er der bakterier i hjernen?

5. Den kvindelige hjerne har en tendens til at være mere følelsesmæssigt dygtig

Naturligvis er hver person forskellig. Men generelt har kvinder en tendens til at håndtere det følelsesmæssige niveau bedre.

De kan ofte sætte sig i den anden persons sted for at forstå den anden person og lettere nå frem til aftaler. Når der er et problem, bruger de et bedre sprog til at udtrykke, hvad der sker.

6. Er det sandt, at det kun er kvinder, der kan gøre to ting på samme tid?

Nej, det er ikke sandt. Det er en meget udbredt forestilling, at kvinder kan udvikle mange opgaver samtidig, mens mænd derimod kun kan trykke på knappen på mikroovnen!

Der er dog en pudsig nuance, når kvinder har et højere østrogen-niveau. De er mere effektive end mænd til at udføre flere opgaver på samme tid i denne periode.

7. En større modstandsdygtighed eller sårbarhed over for stress i den kvindelige hjerne

Kvinder er mere sårbare overfor stress. Det er et faktum. Men selv om de er mere følsomme over for stress, modstår de den også bedre end mænd, som på lang sigt har større risiko for at få et hjerneinfarkt eller et hjerteproblem.

Årsagen hertil er, at kvinder ender med at kanalisere den bedre gennem f.eks. sproget. Det hjælper meget at tale, kommunikere og udtrykke, hvad man føler. Hvis mænd er socialiseret til at holde deres følelser tilbage og ikke kanaliserer deres angst, kan de lide under virkningerne af stress.

8. De har bedre kontrol over deres vrede

Kvinder tolker generelt stimuli bedre uden at komme ud af kontrol. Når vi føler empati, og når vi prioriterer det følelsesmæssige niveau, har vi en tendens til at kontrollere os selv mere.

Det betyder dog ikke, at de ikke føler vrede eller raseri på samme måde. I stedet er deres instinkt for vold meget lavere end det, der almindeligvis kommer til udtryk i den mandlige hjerne.

Forskelle i den kvindelige hjerne

Afslutningsvis aktiveres flere hjerneområder i den kvindelige hjerne, når der udføres en hvilken som helst opgave. I mellemtiden har mænd mere specialiserede og lokaliserede områder.

Kvinder er mere empatiske, følelsesmæssige og bruger sproget bedre. Samlet set er den kvindelige hjerne uden tvivl en rig og spændende verden.

Det kan interessere dig ...
Hjernebroen: Karakteristika og funktioner
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hjernebroen: Karakteristika og funktioner

Hjernebroen har forskellige funktioner, der gør det muligt at udføre vores daglige aktiviteter. Vi viser dig dens opbygning og egenskaber.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ritchie SJ, Cox SR, Shen X, Lombardo M V., Reus LM, Alloza C, et al. Sex differences in the adult human brain: Evidence from 5216 UK biobank participants. Cereb Cortex. 2018;
  • Ruigrok ANV, Salimi-Khorshidi G, Lai MC, Baron-Cohen S, Lombardo M V., Tait RJ, et al. A meta-analysis of sex differences in human brain structure. Neuroscience and Biobehavioral Reviews. 2014.
  • Prevost M, Zelkowitz P, Tulandi T, Hayton B, Feeley N, Carter CS, et al. Oxytocin in pregnancy and the postpartum: Relations to labor and its management. Front Public Heal. 2014;
  • Adani S, Cepanec M. Sex differences in early communication development: Behavioral and neurobiological indicators of more vulnerable communication system development in boys. In: Croatian Medical Journal. 2019.
  • Motaqhey M, Ghanjal A, Farahani RM, Ghabaee M, Kaka G, Noroziyan M, et al. Sex differences in neuroanatomy of the human mirror neuron system: Impact on functional recovery of ischemic hemiparetic patients. Iran Red Crescent Med J. 2015;
  • McRae K, Ochsner KN, Mauss IB, Gabrieli JJD, Gross JJ. Gender differences in emotion regulation: An fMRI study of cognitive reappraisal. Gr Process Intergr Relations. 2008;
  • Balhara YS, Verma R, Gupta C. Gender differences in stress response: Role of developmental and biological determinants. Ind Psychiatry J. 2012;
  • J, A., S, L., Tapia, M., Montoya, D., & Carretié, L. (September 16, 2011). Papel de la corteza cingulada anterior en la inhibición de respuesta ante estímulos emocionales.
  • Ingalhalikar M, Smith A, Parker D, Satterthwaite TD, Elliott MA, Ruparel K, et al. Sex differences in the structural connectome of the human brain. Proc Natl Acad Sci U S A. 2014;

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.