53 spørgsmål til at reflektere over livet

Vi har udarbejdet en liste med spørgsmål, der kan hjælpe dig med at reflektere over livet - du vil blive overrasket over, hvordan de kan hjælpe dig!
53 spørgsmål til at reflektere over livet

Sidste ændring: 09 august, 2022

Det er meget vigtigt at lave øvelser for at lære os selv bedre at kende. Vi finder næsten aldrig tid til at meditere over de ting, vi tror på, hvad vi mener om verden, og de projekter, vi ønsker at opnå. Hvis du gerne vil ændre dette, så tag et kig på dette udvalg af spørgsmål til at reflektere over livet, og prøv at svare på dem!

Listen over spørgsmål til at reflektere over livet, som vi bringer dig i dag, vil hjælpe dig med at komme i kontakt med dig selv, dine idealer, principper, filosofier og resultater i livet. Hvis du gennemfører denne øvelse seriøst, så lover vi dig, at du ikke vil være den samme person, når du er færdig med den.

Vi håber, at du finder disse spørgsmål til at reflektere over livet nyttige, og at de vil hjælpe dig med at løse eventuelle indre konflikter.

Nogle af de bedste spørgsmål til at reflektere over livet

Der er ingen bedre måde at lære livet at kende på end ved at lære dig selv at kende. Dette er ikke et paradoks eller et ordspil. Det er en realitet. Når alt kommer til alt, er det liv, du skaber omkring dig, formet af det, du tænker om det. Så hvorfor bruger du ikke disse spørgsmål til at hjælpe dig med at genfinde dig selv?

1. Spørgsmål til at reflektere over livet: Hvordan vil jeg egentlig definere mig selv?

Det første skridt, vi foreslår, at du tager for at begynde denne rejse, er at forsøge at definere dig selv. Svar på spørgsmålet “Hvem er jeg?” og gør det ved at værdsætte alle aspekter af dit liv. Gør det ikke ved at tænke på dit navn, hvad du kan lide, eller hvad du laver. Gå meget længere. Vi lover, at når du finder svaret, vil du forstå dit liv på en anden måde.

2. Hvad har været mine største bedrifter?

Vi vurderer ofte vores liv negativt, fordi vi aldrig tænker over de bedrifter, vi har opnået undervejs. Hvis du tænkte objektivt over dem, ville du opdage, at alting ikke er så mørkt og bittert, som du tror. For at udføre denne aktivitet på en mere praktisk måde kan du bruge en notesbog til at notere ting undervejs.

3. Hvad har været mine største fiaskoer?

Ligesom det er sundt at tænke på dine bedrifter, er det også sundt at tænke på dine fiaskoer. Det er kun ved at huske dem, at du kan opdage, hvad der gik galt, og naturligvis lære af dem. Hvis du reflekterer over disse spørgsmål, kan du lære af dine fejltagelser.

4. Spørgsmål til at reflektere over livet: Hvad ville min version af mig nu tænke om mig for 10 år siden?

Besvar dette spørgsmål så objektivt som muligt. Luk øjnene, og husk, hvad dit jeg for 10 år siden ville have tænkt om, hvordan du er nu. Vurdér, ud fra deres synspunkt, hvad de ville tænke om din nuværende version af dig. Hvad ville du selv tænke om dine oplevelser, dine ejendele og din generelle situation?

Du kan være interesseret i: Et brev til mine skygger

5. Hvis du kunne gå tilbage i tiden, hvilken ting ville du så gøre anderledes eller ændre?

Tænk på kun én ting, du gerne ville ændre. Tænk over, hvorfor du gerne vil ændre det, og hvilken konsekvens det ville have for dit nuværende liv. Ville noget ændre sig?

6. Er jeg lykkelig?

Et af de store spørgsmål at reflektere over i livet. Det er det centrale spørgsmål af alle, og lykke er for mange det højeste mål i livet.

7. Hvor godt tilpas er jeg med mit job?

Du vil aldrig være 100% tilfreds med dit job, og din mening om det vil variere alt efter dit humør den pågældende dag. Da det er en aktivitet, som vi bruger meget tid og kræfter på, er det ikke nogen dårlig idé i det mindste at få noget glæde eller nydelse ud af det.

8. Spørgsmål til at reflektere over livet: Værdsætter jeg virkelig personerne omkring mig?

Når vi har nået et vist niveau af venskab, har vi en tendens til at negligere de mennesker, der er omkring os. Vi tager det for givet, at det bånd, vi har skabt, vil blive opretholdt uden yderligere forstærkning, hvilket er en direkte vej til katastrofe. At tænke over, hvordan du værdsætter personerne omkring dig, er et andet spørgsmål, som du bør reflektere over i livet.

9. Hvad er mit livsprojekt lige nu?

Her og nu er meget vigtigt, da dit livsprojekt ændrer sig i takt med dine erfaringer. Hvilke ting ønsker du at opnå lige nu? Hvad er dine mål? Hvorfor ønsker du at nå dem? Vil de gøre dig lykkeligere, mere stabil, eller er de et indfald? Stil dig selv så mange spørgsmål, som du kan, om disse projekter.

10. Hvilke drømme mangler stadig at blive opfyldt?

Kolleger i møde

Denne “aftale” med virkeligheden hjælper os til at reducere vores ønskeliste til kun en håndfuld. Nogle ønsker er bare ikke realistiske, andre har vi opgivet, fordi de er for vanskelige, og endnu andre er opnåelige, men vi har ikke afsat nok tid til dem. Hvilke ville du sige, er de sidstnævnte i dit liv?

11. Hvad mener jeg om succes?

Det er meget vigtigt at definere, hvad succes er for dig, for hvis du ikke gør det, vil du aldrig objektivt kunne vurdere en præstation som enten en succes eller en fiasko.

12. Spørgsmål til at reflektere over livet: Hvad mener jeg om kærlighed?

Igen er kærlighed en anden af de vigtigste bestanddele i et menneskes liv. Den er tæt forbundet med succes, lykke og følelsesmæssig stabilitet. Du kan ikke lade være med at lave en selvransagelse for at finde ud af, hvad du tænker om det.

13. Hvad mener jeg om venskab?

Venskab er en af de skatte, du bør værdsætte mest, hvilket du vil gøre mere ud af, efterhånden som du definerer, hvor vigtigt det er for dig, hvad du gør for at bevare det, og hvem der er dine rigtige venner.

14. Hvad mener jeg om familie?

Du kan ikke vælge din familie, så eventuelle problemer eller afvisninger, du føler over for dem, er forståelige. Men når du forstår, hvor vigtige de er for dit liv, og den ubetingede kærlighed, de kan give dig, begynder du at se dem i et andet lys.

15. Har jeg en livsfilosofi?

Dette er et af de vigtigste spørgsmål om livsrefleksion, fordi din livsfilosofi er afgørende for, hvordan du konstruerer din virkelighed. Er du idealistisk? Materialistisk? Positivistisk? Tag et kig på, hvad du mener om det, og vurdér kritisk, om det er den bedste måde at fortolke virkeligheden på.

16. Hvad er det værste, du nogensinde har gjort mod nogen?

Vores handlinger definerer, hvem vi er, mere end hvad vi kan tænke. Du kan f.eks. tænke på dig selv som en venlig person, men hvis dine handlinger siger noget andet, vil dette tilsidesætte dine tanker. Meditér over, hvad der er det mest ubehagelige, du nogensinde har gjort mod en anden person.

17. Spørgsmål til at reflektere over livet: Hvad er det bedste, jeg nogensinde har gjort for nogen?

Du bør naturligvis også tænke over de gode ting, du har gjort for andre. Du vil opdage, at dit liv hverken er for sort eller for hvidt, men et mellemliggende “gråt”, som du skal lære at værdsætte i perspektiv.

18. Hvad tænker jeg om døden?

Frygter du døden? Er det noget, der bekymrer dig? Noget, der betinger din følelsesmæssige stabilitet? Døden er en uundgåelig begivenhed, som vi alle må se i øjnene, så der er ingen grund til at bruge dit liv på at tænke på den.

19. Hvis jeg skulle dø i morgen, kan jeg så sige, at jeg ville dø i fred?

Dette er et af de vigtigste spørgsmål om livsrefleksion, da det vil definere, hvor godt du har det med det, du har opnået indtil nu.

20. Hvad vil jeg gerne blive husket for, når jeg ikke længere er her?

Hvad tror du, vil være din arv til verden? Det behøver ikke at være noget, der har nået hundredvis eller tusindvis af mennesker. Hvis du har berørt din inderkreds, er det nok. Tror du ikke, at du har gjort det? Så er her noget, du kan arbejde på i de næste par år.

21. Hvad er mine politiske idealer?

Der findes ingen upolitiske mennesker. Kun de personer, der lever uden for rammerne af en stat, der er givet til primitivisme, kan prale af noget sådant. Hvis det er noget, du har udskudt, er det nu et godt tidspunkt at få afklaret dine idealer i den forbindelse.

22. Spørgsmål til at reflektere over livet: Hvordan vil du vurdere dit seneste leveår?

Luk øjnene og tag på en rejse gennem de sidste 365 dage af dit liv. Hvad ville du tage med dig fra dem? Har du det bedre i dag, end du havde det på dag 1? Hvad har du lært? Det er vigtigt at lave denne øvelse for at finde ud af, i hvilket omfang du måske har spildt dit seneste leveår.

23. Har jeg sluttet fred med mine følelser?

Det vil sige, kan du i dag sige, at du kan kontrollere episoder, som tidligere fik dig til at flyde over følelsesmæssigt? Har du følelsesmæssig stabilitet? Har du helet sår fra fortiden? Dette er et af de mest ubehagelige spørgsmål at reflektere over i livet, fordi svaret ikke altid er det, som du gerne vil have det til at være.

24. Spørgsmål til at reflektere over livet: Hvad vil du sige er dine tre største styrker?

Som vi allerede har anbefalet ovenstående, skal du ikke nøjes med at tænke på dem. Tag papir og blyant og skriv dem ned. Skriv ved siden af hver enkelt, hvorfor du mener, at den er vigtig, samt et eksempel på, hvordan denne dyd har udmøntet sig positivt i dit liv.

25. Har jeg virkelig elsket, eller har jeg bare dyrket en falsk kærlighed?

Vores nuværende samfund er præget af flydende kærlighed. Affektive forhold smuldrer kort efter, at de er startet. Under dette scenarie er det en god øvelse for dig at være ærlig over for dig selv og reflektere over, om du virkelig har elsket, og om andre har elsket dig.

26. Er jeg i min komfortzone, eller skubber jeg mig selv ud af den?

Din komfortzone er det rum, du har bygget op for at holde dig væk fra skade. Det er det område, hvor du føler dig sikker, og derfor er det naturligt, at du ikke ønsker at forlade det. Nogle gange kan du dog blive så afhængig af den, at du forhindrer dig selv i at opleve nye og berigende oplevelser.

27. Spørgsmål til at reflektere over livet: Hvordan vil du vurdere dit mentale helbred?

Gennemgå de seneste perioder med stress, angst, spændinger osv. Vurdér, hvor almindelige de er, og hvordan de har påvirket dit liv. Vi bliver ofte så vant til dem, at vi behandler dem som noget normalt. Deres konsekvenser kan have store konsekvenser for dit helbred, så du bør holde dem for dig selv.

28. Hvordan vil du vurdere dit fysiske helbred?

Psykisk sundhed supplerer fysisk sundhed så meget, at de er to sider af samme sag. At spise en afbalanceret kost og motionere er en nem måde at holde sig fysisk sund på.

29. Spørgsmål til at reflektere over livet: Hvor bevidst er jeg om de beslutninger, jeg træffer?

Vi antyder ikke, at du er en andens marionet, men måske svarer dine beslutninger nogle gange ikke til det, du virkelig ønsker for dit liv. Du træffer dem automatisk og er ikke klar over, at de faktisk går imod dine interesser.

30. Er min økonomi i orden?

Endnu et af de store spørgsmål at reflektere over i livet, som du ikke kan undgå at stille dig selv. Din økonomi bestemmer din nutid og fremtid, og derfor bør du sørge for, at den er i orden.

31. Har jeg en ven, som jeg ville betro mit liv til? Ville vedkommende stole på mig med deres liv?

Hvor sikker er du på dette venskab? Har I begge sat jeres troskab på prøve i afgørende øjeblikke? Vander I den konstant, så den ikke dør?

32. Spørgsmål til at reflektere over livet: Hvor god en forælder/et barn er jeg?

Et spørgsmål, der vil hjælpe dig med at reflektere over, hvorfor dit forhold til dine forældre eller dit barn er, som det er. Nogle gange tager vi det for givet, at vi altid er gode ved dem, og at vores forhold er perfekt, men når vi tænker over det, vil vi finde uoverensstemmelser.

33. Hvad får mig til at føle mig mest levende?

Hvilke ting bringer dig virkelig til live og gør livet værd at leve, når du gør dem?

34. Hvad er mine religiøse idealer?

Kvinde beder i seng som en del af at reflektere over livet

Hvis du ikke har nogen åndelig eller religiøs tro, så spørg dig selv, hvorfor det er sådan, og hvilke fordele dette tankemønster har givet dig i dit liv. At sætte sig ned og afveje fordele og ulemper er en måde til at overveje, om noget er godt eller skidt for dig.

35. Spørgsmål til at reflektere over livet: Hvad er nogle ting, som jeg virkelig spilder min tid på?

Bruger du meget tid på mobiltelefonen? Ser du tv? Spiller du videospil? Der er altid en måde at forvalte din fritid på, så du bruger en forholdsmæssig tid på den og også på andre vigtige ting i din hverdag.

36. Hvilke ting gør jeg lige nu for at nå mine mål i livet?

Det er godt at have mål, men de er nytteløse, hvis du ikke gør noget for at gøre dem til virkelighed. Dine projekter vil ikke bygge sig selv. Du skal arbejde intenst på dem.

37. Hvad tænker jeg om at blive ældre?

Hvis du er bange for døden, er du sikkert også bange for at blive ældre. Igen er det en fase i livet, som vi alle må gå igennem, og frygten for den kan forhindre dig i at udnytte din ungdom (eller din relative ungdom!) 100 %.

38. Elsker jeg mig selv?

Kærlighed er et konstant tema i vores spørgsmål om livsrefleksion. Du har allerede tænkt over, hvad det er, og om du nogensinde har elsket, og nu inviterer vi dig til at spørge dig selv, om du virkelig elsker dig selv.

39. Spørgsmål til at reflektere over livet: Bærer jeg nag eller føler harme over for nogen?

Og hvis ja, hvorfor? Hvilke fordele giver det dig at slæbe disse følelser rundt i dit hoved? Nogle gange er det mere gavnligt for dig at give slip og komme videre.

40. Hvilken ting har jeg gjort for verden for nylig, som jeg kan betegne som god?

Ikke den største ting, du har gjort for en anden person, da vi allerede har behandlet det i andre spørgsmål om at reflektere over livet, men snarere den sidste gode gerning, du har gjort generelt for verden.

41. Spørgsmål til at reflektere over livet: Lytter jeg til den lille stemme inden i mig?

Vi har alle en lille stemme inden i os, der fortæller os, hvad vi virkelig ønsker. Du kan spare dig selv for alle disse spørgsmål til at reflektere over livet, hvis du bare giver dig selv en chance for at lytte til den.

42. Hvilke vaner vil jeg gerne have om 10 år?

Du bør også spørge dig selv, hvorfor du ikke begynder at inkludere dem i dit liv i dag.

43. Er jeg ærlig over for mig selv?

De løgne, du fortæller dig selv, er dem, der har de største konsekvenser i dit liv. Hvis du lever et liv fuld af løgne, fordi du er bange for at se sandheden i øjnene, vil det føre dig længere og længere væk fra trivsel.

44. Spørgsmål til at reflektere over livet: Hvilket ord ville jeg bruge til at definere mig selv?

Det kan være et verbum eller et adjektiv, alle er velkomne.

45. Hvilket ord ville andre bruge til at definere mig?

Passer dette ord til det, du har valgt ovenstående?

46. Hvis du kunne ændre bare én ting i verden, hvad ville det så være og hvorfor?

Forestil dig, at du havde et enkelt ønske, og at det ville give dig mulighed for at ændre alt.

47. Spørgsmål til at reflektere over livet: Hvilke ting gør jeg i øjeblikket, som jeg hader af hele mit hjerte?

Kan du gøre noget ved det? Er der en måde, hvorpå du kan gøre det mere tåleligt?

48. Hvad ville være det bedste råd, du kunne give nogen?

Tænk dig grundigt om, før du giver et svar. Tænk derefter over, om du anvender det råd i din hverdag.

49. Hvilke ting får mig til at føle mig virkelig inspireret?

At lytte til musik, dyrke sport, motionere, meditere eller skrive. Vi har alle forskellige måder at sortere vores tanker på for at skabe kreativitet og inspiration.

50. Hvilke ting ville jeg være villig til at kæmpe for?

Er der noget, der er så værdifuldt i dit liv, at du ville forsvare det med næb og klør?

51. Spørgsmål til at reflektere over livet: Hvilke principper og værdier kendetegner mig?

Vi taler her om dine idealer i livet og de ting, der styrer din etik – de ting, du betragter som rigtige, og hvad du betragter som forkerte.

52. Hvor vigtige er penge i mit liv?

Penge er meget vigtige i livet, men hver enkelt af os tillægger dem en forskellig grad af betydning. Hvad du tænker om dem, er afgørende for, hvordan du forvalter dem.

53. Spørgsmål til at reflektere over livet: Hvad får dig til at blive ved med at kæmpe hver dag?

Som afslutning på vores spørgsmål til at reflektere over livet bør du tænke over, hvad der virkelig giver dig styrke til at blive ved hver dag. På den måde vil du vide, hvad du kan falde tilbage på, når du føler, at der ikke er flere grunde til at fortsætte.

Vi forventer, at du på dette tidspunkt har fundet ting, der mangler i dit liv, som du troede var der, eller måske ting, der eksisterer i dit liv, som du hellere ville have, ikke var der. Nu, hvor du har opdaget mere om dig selv, kan du begynde at arbejde med disse områder og opdage, hvordan du kan få et virkelig tilfredsstillende liv.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.