Et brev til mine skygger

Dine skygger søger kun at fuldende og supplere dig, ikke at gøre dit liv bittert. Husk, at de er en del af dig.
Et brev til mine skygger
Raquel Aldana

Skrevet og kontrolleret af psykologen Raquel Aldana.

Sidste ændring: 26 september, 2023

Jeg vil hilse på mine skygger. Jeg ved, at du er der, du forfølger mig, du lurer i mørket. Jeg har fulgt dig tæt i årevis. I er vidner til min indre kamp, men I gør intet for at hjælpe mig.

I stirrer bare på mig, ubevægeligt. Jeg forstår jer ikke.

Da I er en del af mig, har jeg givet jer et navn. Jeg håber, I kan lide det, og at I ikke har noget imod det. Jeg vil kalde jer tristhed, udmattelse og frygt.

Jeg har brugt mange år på at benægte jeres eksistens og endda kæmpet imod dig. Men i dag er det gået op for mig, at jeg har lyst til at omfavne dig og lytte til, hvad I har at fortælle mig. Hvis I aldrig var dukket op, ville jeg trods alt ikke kende til glæde, vitalitet og mod.

jeg forbeholder mig retten til at gøre brug af jer. Jeg forbeholder mig retten til at være ked af det, til at føle mig udmattet og være bange nogle gange. Det gør jeg, fordi jeg ved, at det er endnu mere skadeligt ikke at indrømme disse ting.

Det er mine skygger, og de er ikke så mørke i virkeligheden. De beder mig om at forstå dem. De fortæller mig, at det, jeg føler, er livet, og at det er op til mig at acceptere mig selv og opbygge det liv, jeg ønsker.

Tristhed, det er ikke din skyld, at ingen elsker dig

Vi er blevet solgt den idé, at vi har en forpligtelse til at have det godt for at undgå lidelse. Vi har fået at vide, at hvis vi føler noget negativt, skal vi skubbe det væk, hvis vi ønsker at leve et fuldkomment liv.

Men jeg har besluttet, at jeg vil være din ven, tristhed. Jeg har indset, at jeg kan være ked af det, og at det er normalt at være ked af det nogle gange. Faktisk bør jeg være ked af det fra tid til anden.

Jeg troede aldrig, at jeg ville sige det her, men du er en del af mig. Med dig kan jeg være mig selv. Ingen masker og ingen skjold. Jeg har brug for dig.

Trist kvinde på sofa

Jeg erkender min tristhed

Selvfølgelig vil jeg ikke gemme mig for dig længere. Hvis det er nødvendigt, vil jeg råbe til hele verden, at du er med mig for at hjælpe mig på mine dårlige dage. Du har lært mig, at ikke alle øjeblikke kan være gode. Du har også lært mig, at der altid er noget at lære af dem.

Nå, men jeg vil forklare det lidt bedre. Det viser sig, at det ikke er sundt at være ked af det og stadig tænke og lade som om, at man er okay. Hvis nogen siger “Jeg er trist, men jeg har det fint, vil du måske se spørgende på dem og forsøge at finde ud af, hvad der er galt med dem.

Vi er faldet i den fælde, at vi kræver et overskud af optimisme i vores liv. Vi har glemt en af livets største lektioner. Lektionen er denne: Vi lærer af vores lidelser. Selv tristhed er meget vigtig for os for at forstå, hvem vi er, og hvad vi ønsker af livet.

Udmattelse, tak, fordi du lod mig vide, at du er der

Udmattelse, ved du, hvilket problem vi har med dig? At vi ikke forstår, at du kommer for at tilbringe et par dage med os for at bringe os et budskab.

Dit budskab er enkelt: “Sluk for autopiloten, og begynd at dyrke dit indre”. Nogle gange kan jeg høre dig i mit hoved. Men jeg kan bare ikke finde den rigtige måde at svare dig på.

Jeg forstår, at når du kommer, kan min krop ikke længere give mig det beroligende middel, der gør det muligt for mig at skjule mine problemer og “bare fortsætte” dag efter dag.

Jeg lover ikke at skubbe dig væk længere og at tage mig af dig. Det er på tide, at jeg holder op med at lade, som om jeg kan blive ved. For der er ting, som jeg ikke bør gøre. Jeg vil forsøge ikke at nå min grænse, så jeg ikke giver dig for meget arbejde.

Frygt, jeg vil slippe mine lænker

Frygt, det er ikke din skyld, at vi er så bange for dig. Men du må forstå, at de fleste af os er bange for højder, især hvis de er følelsesladede.

Som du sikkert forstår, er lænker blevet en vigtig del af vores dagligdag. Og jo strammere de bliver, jo sværere er det at slippe af med dem.

Hænder bundet sammen

Nå, men, frygt, tak, fordi du har lært mig, at jeg er nødt til at give slip på det, der ikke længere tilhører mig. Livet er så meget bedre, hvis det leves i frihed.

Jeg lover dig, at jeg vil arbejde på mig selv og tillade mig selv at give slip på det, der fængsler mig. Når alt kommer til alt, er det eneste, lænkerne virkelig gør, at samle støv.

Vi tror, du vil kunne lide at læse: 6 tips til at lukke cyklusser og komme videre i livet

Vi har alle skygger

Mine skygger og dine skygger kæmper mod det bombardement af positive sætninger og motiverende plakater, der tvinger dem til at gemme sig bag en mur af fortrængning.

De triste og negative har brug for en plads i vores liv, fordi de ellers eksploderer og drukner os. Vi synes ikke længere selv at have ret til at rynke panden, når noget generer os. Faktisk er der et tyranni og diktatur i overdreven optimisme.

Lad dem ikke tvinge dig til altid at være glad, for din tristhed er det eneste, der hjælper dig til virkelig at værdsætte glæden.

Hvis tristhed, udmattelse eller frygt fortæller dig, at noget ikke går godt, og at du bør være bekymret, så er der en grund til det. Hvis vi aldrig følte os triste, ville vi trods alt ikke kunne værdsætte, hvad det vil sige ikke at være trist.

Det drejer sig dog ikke om at være pessimistiske eller melankolske mennesker. Det er bare ikke rigtigt at betegne vores skygger som undertrykkende, når de hjælper os med at overleve.

Derfor handler det at forsvare vores skygger om at acceptere os selv og holde op med at afvise vores naturlige reaktioner.

Hvis vi accepterer, at de eksisterer, vil de ikke få os til at lide ved at forsøge at undgå dem. De vil heller ikke frustrere os. For de omfavner os med mere styrke, hver gang de finder os.

Derfor er det bedst at lade dem komme ind i vores hus og oplyse vores sind fra tid til anden. Når alt kommer til alt, hvis der er nogen, der ikke lyver for os i denne verden, så er det vores skygger. Når vi lukker dem ind, fortæller de os, at det er værd at kæmpe, fordi det er værd at være lykkelig.

Smilende kvinde med blomst foran øjet, da hun har overvundet sine skygger

Mine skygger er nødvendige

Skygger er nødvendige. For det er sundere at leve med tanken om, at man vil have det godt, selv om man nogle gange har det dårligt, end at leve med forpligtelsen til at have det godt for at være lykkelig. Det eneste, vi skal gøre, er at indrømme, at livet ikke kun er sort og hvidt.

Når det gælder de mange valg og veje, vi tager i livet, skriger vores skygger på os, indtil de får vores sjæl til at gøre ondt.

Det er, fordi de vil have os til at forstå, at det, at vi ikke ved, hvordan vi skal leve i nuet, eller at vi ikke altid har lyst til at smile, ikke betyder, at vi ikke lever et fuldkomment liv.

Det er grunden til, at vi skal forbeholde os retten til at bruge vores sorg, når vi vil. Vores skygger søger trods alt ikke at skade os, men at minde os om, at vi er i live .

Det er på tide at opgive den kamp, der ødelægger os, at acceptere vores skygger som en uundgåelig del af livet, og forstå, at fred kun kommer, når der ikke er nogen kampe mod os selv.

Det kan interessere dig ...
Hvad er føniks effekten?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er føniks effekten?

Føniks effekten udspringer af en myte om menneskers evne til at overvinde en krisesituation. Læs mere om den her i artiklen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Grün, A. (1991). Nuestras propias sombras: tentaciones, complejos, limitaciones (Vol. 150). Narcea Ediciones.
  • Fernández Ramos, C. (2016). Efectos de la inducción emocional usando realidad virtual en la percepción de bienestar en personas vulnerables a padecer ansiedad y depresión.
  • Bastian, B., Kuppens, P., Hornsey, M. J., Park, J., Koval, P., & Uchida, Y. (2012). Feeling bad about being sad: The role of social expectancies in amplifying negative mood. Emotion, 12(1), 69.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.