Sukkerærter: Hvad er de, og hvorfor anbefales de?

Det er vigtigt at inkludere bælgfrugter i din kost regelmæssigt. Sukkerærter hører til denne fødevaregruppe og indeholder flere vigtige næringsstoffer.
Sukkerærter: Hvad er de, og hvorfor anbefales de?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 05 oktober, 2022

Sukkerærter er en fedtfattig og kaloriefattig bælgfrugtsort, som kan indgå regelmæssigt i kosten. De er fyldt med vigtige kvalitetsnæringsstoffer såsom A-vitamin og C-vitamin. Faktisk er de blevet moderne i de senere år på grund af deres positive sundhedsegenskaber. De har også en sød smag og en sprød konsistens.

Inden vi begynder, vil vi påpege, at et hyppigt indtag af bælgfrugter er en fremragende strategi til at forbedre tarmfunktionen og bidrage til at forebygge udviklingen af kroniske og komplekse patologier.

De bør indgå i kosten mindst et par gange om ugen, hvilket sikrer variation. De er endda alsidige ud fra et kulinarisk synspunkt, idet de kan tilberedes på forskellige måder.

Næringsværdi af sukkerærter

Salat med kikærter

De fibre, der er til stede i sukkerærter, øger din mæthedsfornemmelse.

Sukkerærter giver ca. 40 kalorier pr. 100 gram produkt. Derfor kan de uden problemer indgå i en hypokalorisk diæt med det formål at tabe sig. Da de indeholder en høj mængde fibre, vil de øge mæthedsfornemmelsen på en meget effektiv måde.

De er også i stand til at give nok proteiner, selv om de i dette tilfælde har en lav biologisk værdi. De indeholder ikke alle de essentielle aminosyrer, og deres fordøjelighed er begrænset. De vil dog hjælpe med at supplere det daglige indtag, så de dækker behovet og undgår udvikling af patologier, der påvirker den magre masse.

Det er først og fremmest værd at nævne indholdet i vitaminer fra gruppe B og C-vitamin. Faktisk dækker en portion sukkerærter praktisk talt det daglige behov for C-vitamin og konsoliderer sig dermed som en fremragende antioxidant.

Koncentrationen af calcium i sukkerærter er heller ikke ubetydelig. Dette element er vigtigt for at sikre muskelsammentrækningen og knoglesundheden.

Det er især vigtigt at tilskynde til indtagelse af det hos kvinder, da de, når overgangsalderen er overstået, har en tendens til at opleve en reduktion af knoglemineraltætheden. Risikoen for brud vil således stige med årene.

Fordele

Ret med sukkerærter

Medtag regelmæssigt bælgfrugter som f.eks. sukkerærter i din kost og få gavn af deres egenskaber.

Regelmæssigt indtag af sukkerærter er godt for tarmens sundhed. Fibre er et element, der kan bidrage til at forbedre transit og forhindre udviklingen af inflammatoriske sygdomme relateret til fordøjelsessystemet.

Dette fremgår af forskning offentliggjort i tidsskriftet Nature Reviews. Det vil endda øge mæthedsfornemmelsen og dermed reducere mængden af kosten og gøre den meget mere bæredygtig.

På den anden side er det værd at nævne, at C-vitamin er afgørende for at styrke immunfunktionen. Dette element forbedrer det medfødte og erhvervede forsvarssystem, som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i Nutrients.

Således vil risikoen for at pådrage sig smitsomme sygdomme være lavere, og håndteringen af dem, hvis de udvikles, vil være enklere. Ved at opretholde et optimalt niveau af C-vitamin kan man effektivt kontrollere symptomerne med en reduktion af deres intensitet.

Vi må ikke glemme det calcium, der er til stede i sukkerærter. Dette mineral er en del af knoglematrixen og er afgørende for at forhindre udbrud af komplekse sygdomme som osteoporose.

For at opnå en korrekt assimilation af calcium er det imidlertid vigtigt at opretholde et tilstrækkeligt niveau af D-vitamin i blodet. En artikel i tidsskriftet Frontiers of Hormone Research bekræfter dette.

Afslutningsvis skal der henvises til B-vitaminernes funktioner. De har forskellige roller i kroppen. De er involveret i vigtige metaboliske processer og er afgørende for, at nervesystemet kan fungere korrekt. Det er ikke almindeligt at opleve underskud af disse vitaminer, men det er stadig tilrådeligt at sikre et dagligt indtag for at undgå problemer.

Du er måske også interesseret i: Hvordan giver vitaminer energi?

Sukkerærter: Egnede fødevarer til kosten

Som du har set, er sukkerærter en type gavnlige bælgfrugter, der kan indgå i kosten på hyppig basis. De vil være med til at dække behovet for visse essentielle næringsstoffer, samtidig med at de øger variationen i din kost.

Husk endelig på, at bælgfrugter hos nogle mennesker kan øge gasophobningen i tarmen. I visse tilfælde kan dette skyldes en ændring af mikrobiotaen. Problemet mindskes dog normalt, hvis de udsættes for de korrekte tilberedningsprocesser, altid tilberedt ved lav varme. Således bliver de fibre, de indeholder, blødgjort, og gæringen vil være mindre betydelig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Goltzman D, Mannstadt M, Marcocci C. Physiology of the Calcium-Parathyroid Hormone-Vitamin D Axis. Front Horm Res. 2018;50:1-13. doi:10.1159/000486060

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.