8 sunde fødevarer, der blev populære i 2021

På det seneste er alle begyndt at lede efter måder at spise en afbalanceret kost på. Vi deler 8 sunde fødevarer, der blev populære i 2021.
8 sunde fødevarer, der blev populære i 2021
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 30 juni, 2023

I dag vil vi tale om 8 sunde fødevarer, der blev populære i 2021. Disse fødevarer opfylder immun-, energi- og fordøjelsesbehovene hos visse befolkningsgrupper. Med disse fødevarer er prioriteten at finde en balance mellem gastronomisk nydelse og forbedret sundhed.

Det ser ud til, at alle gennemgår en sund opvågnen. Læs videre for at lære mere om disse populære fødevarer!

Sunde fødevarer, der er blevet populære

Vi har udvalgt disse 8 sunde fødevarer, der er blevet populære, baseret på, hvad folk over hele verden har haft at sige. Derudover har vi taget højde for, at folk gerne vil af med de skadelige ingredienser i de fødevarer, de har vænnet sig til.

Lad os tage et kig på dem!

1. Fermenterede fødevarer

Der er en vigtig underopdeling i denne fødevaregruppe: Dem, der indeholder levende mikrober, og dem, der ikke gør. I den første kategori finder du f.eks. yoghurt, kefir (bulgarsk yoghurt) og rå sauerkraut.

Fermenterede fødevarer er begyndt at blive populære, fordi de fremmer en god tarmsundhed. Nogle af de vigtigste fordele ved disse fødevarer er, at de:

 • Forbedrer kvaliteten af din tarmflora (mikrobiota).
 • Reducerer din inflammatoriske respons.
 • Neutraliserer anti-næringsstoffer.
 • Stabiliserer fordøjelsesprocessen.
 • Øger biotilgængeligheden.
Kokosyogurt i skåle

2. Blåbær

Blåbær er på vores liste over fødevarer, der blev populære i 2021, fordi de er gode for dit hjertes sundhed. Derudover indeholder de små bær andre egenskaber, der gør dem til et godt valg til en let snack.

Her er nogle af deres fordele:

 • Reducerer risikoen for urinvejsinfektioner.
 • Beskytter dit syn.
 • Forebygger for tidlig aldring på grund af deres indhold af antioxidanter.
 • Forbedrer din kognitive reaktion.

3. Ingefær

Ingefær hjælper med at forbedre dit immunforsvars reaktion. Med den nyligt overståede pandemi leder alle efter måder at forbedre deres forsvar på, og ingefær kan hjælpe med det.

Da denne rod kan tilpasses alle slags opskrifter, er det også meget nemt at indarbejde den i din kost. Ud over at være nem at indarbejde, hjælper ingefær også med at forbedre fordøjelsen og kan reducere kvalme.

4. Chokolade

Alle mennesker i verden har oplevet stress. Derfor er chokolade en af de sunde fødevarer, der blev populære i 2021.

Men hvordan er chokolade sundt? Og hvordan hjælper det mod stress? Jo, fordi det reducerer din angst!

Chokoladens antioxidanter bekæmper vores katekolaminer. Det er de hormoner, der udløser vores kamp- eller flugtreaktion. Chokoladen arbejder derefter på at sænke vores kortisolniveau. Generelt anbefaler læger, at man spiser 40 gram eller mindre mørk chokolade om dagen.

5. Vegetabilsk køderstatning

Der har været en betydelig stigning i antallet af vegetarer og veganere i verden. Den voksende respekt for dyrenes liv har påvirket vores kostvaner. Derfor bliver vegetabilske køderstatninger mere og mere populære.

En stor del af denne popularitet skyldes, at vegetabilsk kød og kød fra dyr har mange ligheder. Men vegetabilsk kød er bedre for dit helbred på grund af følgende egenskaber:

 • Fravær af transfedtsyrer.
 • Sænker det dårlige kolesterol eller LDL.
 • Hjælper dig med at undgå forstoppelse.
 • Indeholder gode mængder calcium, magnesium, jern og zink.

6. Avocado: En af de sunde fødevarer, der er blevet populære

Avocado er vokset i popularitet i USA i løbet af de sidste par år. Men i 2021 lærte folk over hele verden om dens sundhedsmæssige fordele. Som et resultat er denne superfood blevet meget udbredt.

Så hvad er så specielt ved avocadoer? Her er nogle af deres vigtigste sundhedsmæssige fordele:

 • Hjælper med at regulere blodtrykket.
 • Indeholder lutein og zeaxanthin, som hjælper med at beskytte synet.
 • Indeholder ikke meget sukker.
 • Lav koncentration af enkeltumættet fedt.
 • Hjælper dig med at føle dig mæt.

7. Jackfrugt

Vi kan ikke glemme de eksotiske sunde fødevarer, der blev populære i 2021. Der er så mange muligheder, som jackfrugt, yuca og nancefrugter.

Jackfrugt er en kæmpe frugt, der kommer fra Indonesien. Den har en sød, blød og syrlig smag. Nogle mennesker vil beskrive den som en mango blandet med en appelsin. Desuden indeholder denne frugt fytonæringsstoffer, vitaminer, mineraler og proteiner.

Sunde fødevarer

8. Laks

I dag er der meget få højtydende atleter, der ikke inkluderer laks i deres kost. Det gælder også for mange stjerner og berømtheder. Det skyldes, at laks er den fisk, der indeholder mindst mættet fedt og flest omega-3 fedtsyrer.

Når du spiser laks, er du derfor med til at forbedre dit hjertes sundhed og din blodcirkulation.

Hold øje med disse sunde fødevarer

Listen over sunde fødevarer, der er populære, ændrer sig hele tiden. Vi er altid på udkig efter fødevarer, der har et lavt sukkerindhold, som ikke indeholder unødvendige tilsætningsstoffer, og som har et lavt fedtindhold. Det er tydeligt, at vi lever i en tid, hvor alle forsøger at forbedre deres vaner og leve sundere.

Desuden er disse fødevarer mere bæredygtige, og de fremmer fødevaresikkerheden, hvilket er to ting, der bliver mere og mere vigtigt. Sundhed er i høj kurs!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Gómez C, Gueimonde M, Karlund A y Salminen S. El papel de los alimentos fermentados en la alimentación. Alimentos fermentados: microbiología, nutrición, salud y cultura. Instituto Danone. 2020.
 • Valenzuela B. El salmón: un banquete de salud. Rev. chil. nutr. 2005. Disponible en: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182005000100001&lng=es. http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182005000100001.
 • Blanco L y Higuera C.  El jengibre y la eficacia comprobada de su uso en terapéutica. REDUCA. 2012.
 • Valenzuela B. El chocolate, un placer saludable. Rev. chil. nutr. 2007. Disponible en: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182007000300001&lng=es. http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182007000300001.
 • Baslingappa S, Thakor N, Haldankar P, Kalse S. La yaca y sus muchos componentes funcionales relacionados con la salud humana: una revisión. 2012. Disponible en: https://doi.org/10.1111/j.1541-4337.2012.00210.x.
 • Jepson, R. G., and J. C. Craig. “Arándanos para la prevención de infecciones urinarias.” Reproducción de una revisión Cochrane, traducida y publicada en La Biblioteca Cochrane Plus 2 (2008).
 • Pulido, Yadira Guadalupe Morelos, and Erasto Hernández. “El Consumo de aguacate y sus beneficios para la salud.” Milenaria, Ciencia y arte 14 (2019): 17-19.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.