Sushi er fedende: Fakta eller myte?

Vi vil vise dig, om sushi kan indgå relativt regelmæssigt i kosten. Eller om det tværtimod er fedende og ikke bør indtages for meget.
Sushi er fedende: Fakta eller myte?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 24 marts, 2023

Sushi er blevet mere og mere populært i hele verden, men mange mennesker er i tvivl om dets næringsværdi og om, hvorvidt sushi er fedende eller ej. Sandheden er, at kvaliteten kan variere afhængigt af området. Der findes endda varianter, der slet ikke er særlig sunde.

Det skal dog bemærkes, at kvalitetssushi ikke kun er en delikatesse, men også indeholder gavnlige næringsstoffer. Selvfølgelig skal du garantere en række hygiejniske foranstaltninger for at sikre produktets sundhed.

Sushis ernæringsmæssige bidrag

Fra et ernæringsmæssigt synspunkt skal det understreges, at sushi er fuld af energirige næringsstoffer. Den indeholder komplekse kulhydrater fra risen, men også simple sukkerarter.

Pas på med sidstnævnte. Kulhydrater med et højt glykæmisk indhold har vist sig at øge risikoen for at udvikle stofskiftesygdomme.

Sushi indeholder også en god mængde proteiner af høj biologisk værdi. Disse har alle de essentielle aminosyrer og en god fordøjelighedsscore.

De er nødvendige for at forebygge begyndende problemer i forbindelse med muskelmasse, som det fremgår af forskning offentliggjort i tidsskriftet Nutrition Research. For at få mest muligt ud af dem skal de dog kombineres med motion.

På den anden side er den fisk, der bruges til at lave sushi, en kilde til omega-3-fedtsyrer. Disse næringsstoffer hjælper med at holde de inflammatoriske mekanismer i det indre miljø under kontrol.

De tjener også til at reducere forekomsten af hjerte-kar-sygdomme, ifølge en undersøgelse offentliggjort i International Journal of Molecular Sciences. Det er vigtigt at holde indtaget af disse elementer i balance med omega-6.

Frisk fisk

Flere fisk er en kilde til protein og omega-3-fedtsyrer.

Er sushi fedende?

Nu hvor vi har gennemgået sushis næringsværdi, er tiden kommet til at bekræfte, om det er fedende eller ej. Sandheden er, at dette spørgsmål er vanskeligt, da ingen fødevarer eller opskrifter, der indgår i vores kost, i sig selv påvirker kroppens sammensætning.

At blive tyndere eller federe har at gøre med en række vaner, der opretholdes over tid, og ikke med forbruget af en bestemt fødevare.

Vi har dog allerede nævnt, at sushi har ret høje energiværdier. Man kan inddrage det hyppigt i sin kost og stadig tabe sig, men dets tilstedeværelse kan også øge risikoen for at overskride det anbefalede antal kalorier pr. dag.

På den anden side indeholder de fleste typer sushi sukker, og denne ingrediens kan påvirke stofskiftet, idet den reducerer effektiviteten af udnyttelsen af energisubstratet og hindrer fedtmobilisering og -oxidation. Der kan opstå en situation med insulinresistens.

Du er måske også interesseret i: Alt om effekterne af kviksølv i fisk

Hvad er den type sushi med færrest kalorier?

Som nævnt er der utallige måder at tilberede sushi på. Den energimæssigt letteste er den, hvor der er mere fisk end ris.

Der er heller ikke noget problem, hvis den indeholder meget tang. Det, man skal være forsigtig med, er saucerne, da de ofte bruges i denne type opskrifter og øger energitætheden.

Desuden kan mange af krydderierne være lavet med frøolier af dårlig kvalitet og har en tendens til at indeholde transfedtsyrer. Disse elementer er skadelige for sundheden, da de øger niveauet af indre betændelse.

Sushi får os til at spørge, om sushi er fedende

Sushi-ingredienser kan variere. Disse variationer ændrer rettens energiindhold.

Sushi er ikke fedende

Det er ikke muligt at bekræfte, at sushi er fedende.

Så længe det indgår i en afbalanceret og varieret kost, bør det ikke skabe skadelige ændringer i kroppens sammensætning. Det er dog ikke alle typer sushi, der er ens, og det er noget, man altid skal være opmærksom på.

Afslutningsvis skal det bemærkes, at for at opretholde en god kropssammensætning er kosten ikke det eneste vigtige. Det er også vigtigt at dyrke fysisk motion regelmæssigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
  • Naseeb, M. A., & Volpe, S. L. (2017). Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutrition research (New York, N.Y.)40, 1–20. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2017.01.001
  • Innes, J. K., & Calder, P. C. (2020). Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. International journal of molecular sciences21(4), 1362. https://doi.org/10.3390/ijms21041362

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.