8 tegn på misbrug på WhatsApp

Misbrug på WhatsApp omfatter kontrol og manipulation, som kan gå ubemærket hen. Lær, hvordan du identificerer det her.
8 tegn på misbrug på WhatsApp
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 15 maj, 2023

Internettet og sociale netværk er blevet en vigtig del af vores liv og er derfor afgørende for menneskelige relationer. Især besked-applikationer har ændret den måde, hvorpå vi omgås hinanden. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan man i tide kan genkende tegn på misbrug på WhatsApp og andre lignende applikationer.

Det anslås, at mere end 50 % af unge mellem 18 og 30 år har været udsat for en eller anden form for cybermobning. Blandt dens manifestationer er kontrol, overvågning og manipulation, der udøves gennem denne type chat.

En sådan krænkende adfærd kan være rettet mod personer, som man deler enhver form for bånd med. Det er f.eks. venner eller familie, men er særligt hyppig i romantiske forhold.

Et af de største problemer i denne henseende er, at det er svært at identificere, at man bliver misbrugt. Mange af disse adfærdsmønstre bliver normaliseret, undermineret og overset, men deres konsekvenser for offerets mentale sundhed er ubestridelige. Så her er nogle tegn, som du skal holde øje med.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 5 konsekvenser ved følelsesmæssig misbrug du bør være opmærksom på

Almindelige tegn på misbrug på WhatsApp

Frustreret kvinde med telefon oplever misbrug på WhatsApp

Misbrug på WhatsApp omfatter al den adfærd, der har til formål at kontrollere, manipulere eller skade offeret følelsesmæssigt. I modsætning til hvad man måske skulle tro, rammer denne type misbrug mænd og kvinder i samme omfang i ungdomsårene.

Det er derfor meget vigtigt, at alle forebygger det. Misbrug kan have forskellige ansigter. Følgende er dog nogle af de mest almindelige manifestationer.

Kræve øjeblikkelige svar

At kræve øjeblikkelige svar er et af de mest almindelige adfærdsmønstre. Personen bliver vred, hvis partneren ikke svarer straks på beskeder og beskylder ham/hende for manglende interesse eller for ikke at prioritere forholdet.

Personen forstår ikke (eller respekterer ikke), at ingen behøver at tilbyde konstant og eksklusiv tilgængelighed, at der kan være andre ting at tage sig af, og at det er helt legitimt ikke at svare, før det er muligt at gøre det.

Tvinge dig til at chatte, hver gang du er online

Hver gang offeret går ind på WhatsApp, skal han/hun starte en samtale med sin partner. Ellers bliver han/hun irriteret og begynder med bebrejdelser, mistænkeliggørelse og manipulation. Du må ikke chatte med andre mennesker uden at være opmærksom på din partner, fordi han/hun tolker det som manglende respekt.

Tvinge dig til at sende din placering

Muligheden for at sende placeringen (nuværende eller i realtid) er et godt kontrolredskab for dem, der udøver misbrug på WhatsApp. Således tvinger de deres partner til at vise, hvor de befinder sig hvert øjeblik, måske med den undskyldning, at de vil sikre sig, at de ikke lyver eller begår utroskab.

Bede om billeder eller videoer for at holde øje med dig

I forbindelse med ovenstående er det også almindeligt at finde personer, der beder deres partner om at sende billeder eller videoer på bestemte tidspunkter af dagen. F.eks. mens de er i skole eller spiser frokost med venner.

Formålet med denne anmodning er at kontrollere, at de virkelig er der, hvor de siger, de er, og sammen med dem, de siger, de er sammen med. Nogle gange tvinges selv kammeraterne til at optræde på billederne eller videoerne for at berolige den andens mistanke.

Det kan også ske, at der anmodes om grafiske beviser (skærmbilleder) af, hvem man taler med via WhatsApp. Kort sagt er formålet at udøve kontrol over offerets liv og relationer.

At blokere dig eller ignorere dig er også misbrug på WhatsApp

Ikke altid er misbruget aktivt og direkte. Nogle gange tager det en passiv-aggressiv form, der er lige så skadelig eller mere skadelig end de foregående. F.eks. når den ene af personerne efter et skænderi ignorerer den anden eller endog blokerer ham/hende.

På denne måde skaber det en enorm angst ved at efterlade ham/hende uden mulighed for at udtrykke sig, uden forklaringer eller kommunikationsmidler og i total usikkerhed. Med denne type holdning er personen på den anden side underkuet. Han/hun ender som regel med at undskylde og acceptere ethvert vilkår, så længe “straffen” i form af tavshed fjernes.

Afgøre hvilket billede, der skal vises i din profil

Bliver din partner fornærmet, vred eller klager, når dit WhatsApp-profilbillede ikke viser jer begge to? Beder han/hun dig om at fjerne eller ændre nogle billeder, fordi han/hun ikke bryder sig om, hvordan eller med hvem du optræder på dem?

Denne form for manipulation er meget almindelig og krænker personens frihed. Hver person kan frit vælge, hvad der skal vises på deres profiler. Det at være i et forhold giver ikke den anden person ret til at bestemme for dig.

Vred partner med telefon i hånden illustrerer misbrug på WhatsApp

Give hinanden adgangskoder

Dette er et af de mest udbredte og normaliserede tegn på misbrug på WhatsApp. Især den yngre befolkning kommer til at betragte det som nødvendigt, obligatorisk og et tegn på tillid at dele adgangskoder med en partner. Hvis det ikke accepteres, kan det skabe mistanke og mistillid til den anden, når respekt for privatlivets fred i virkeligheden er en prioritet i et bånd af denne type.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Min partner er alkoholiker: Hvordan kan jeg hjælpe ham/hende?

Tvungen sexting

Afslutningsvis må vi ikke glemme en af de mest skadelige og farlige typer af misbrug: Sexting. Dette indebærer at tvinge partneren til at sende billeder eller videoer med eksplicit indhold eller til at deltage i seksuelle samtaler uden egentlig at ville det.

Hvordan handler man i tilfælde af misbrug på WhatsApp?

Hvis du har oplevet et af de ovenstående punkter, er det vigtigt, at du handler i denne henseende. Først og fremmest skal du huske, at ingen af disse handlinger er naturlige eller sunde i et forhold. Tværtimod er de tegn på misbrug.

Husk, at det at være i et parforhold ikke tvinger dig til at miste din individualitet eller dine rettigheder. Du kan stadig kan tale med andre mennesker, have din fritid, beskytte dit privatliv og ikke give forklaringer på irrationel tvivl.

For at kunne håndtere denne adfærd fra partnerens side er det vigtigt ikke kun at forstå, hvor grænserne for kærligheden går, men også at have et solidt selvværd. Det er denne selvtillid, der gør det muligt for dig at sige “nej”. Så kan du sætte en stopper for påtrængende og kontrollerende adfærd og ikke at give efter for følelsesmæssig manipulation.

Hvis du føler, at du ikke er stærk nok til at gøre det, eller hvis du føler dig skyldig i at nægte din partner disse privilegier, så søg professionel rådgivning. Kontrol og misbrug kan eskalere og forårsage betydelige psykologiske skader på dit helbred.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Reed, L. A., Tolman, R. M., & Ward, L. M. (2017). Gender matters: Experiences and consequences of digital dating abuse victimization in adolescent dating relationships. Journal of adolescence59, 79-89.
  • Borrajo, E., Gámez-Guadix, M., & Calvete, E. (2015). Cyber dating abuse: Prevalence, context, and relationship with offline dating aggression. Psychological reports116(2), 565-585.
  • Díaz, P. (2015). El ciber-acoso entre parejas adolescentes. Departamento de Ciencias de la Comunicación y Trabajo Social. Facultad de Ciencias Políticas, Sociales y de la Comunicación. Universidad de La Laguna.
    [Citado 07 de enero 2021]. Disponible en:
    https://riull.ull.es/xmlui/bitstream/handle/915/884/El%20ciberacoso%20entre%20parejas%20adolescentes.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.