Hvad skal du gøre, når din partner bliver vred og ikke vil tale med dig?

Nogle gange er det svært at finde løsninger på vores konflikter i forhold. I dag vil vi fortælle dig, hvad du kan gøre, når din partner bliver vred og ikke vil tale med dig.
Hvad skal du gøre, når din partner bliver vred og ikke vil tale med dig?
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Når din partner bliver vred og ikke taler med dig, er det naturligt, at du ikke ved, hvordan du skal forholde dig, især når du ikke kender de præcise årsager til hans eller hendes vrede. Det er ikke ualmindeligt, at det sker.

Alle parforhold oplever uundgåeligt konflikter fra tid til anden. Faktisk er disse konflikter ofte afgørende for graden af engagement, modenhed og respekt, som begge parter har for hinanden.

Tusindvis af par rundt om i verden står med dette problem, som ikke altid håndteres på den rigtige måde. Selvfølgelig skal du være empatisk over for din partner og sætte dig i hans/hendes sted, men det betyder ikke, at du skal tage hele skylden eller tilsidesætte din egen integritet.

I dag fortæller vi dig, hvad du skal gøre, når din partner bliver vred og ikke vil tale med dig.

Hvad du skal gøre, når din partner bliver vred og ikke vil tale med dig

Eksperter og forskere er enige om, at kommunikation er en af hjørnestenene i ethvert sundt forhold. Faktisk er den ofte lige så meget et symptom på tilfredshed som sex eller følelsesmæssig intimitet. Når dette ændres, er det forventeligt, at der opstår konflikter, som truer forholdets stabilitet.

Vi ved, at du vil kunne lide at læse: 5 tips til at vinde enhver diskussion

Tavshed er en af de mange reaktioner, som en person vælger som svar på vrede. Nogle vælger tavshed for at undgå en verbal konflikt, så de italesætter deres frustration ved at isolere sig fra problemet.

Det vil sige, at de gemmer sig bag manglende kommunikation, fordi det er grunden, der har motiveret din partner til at beslutte at bryde kommunikationskanalen.

Dette er slet ikke sundt og er endda nogle gange et symptom på lidt engagement i forholdet. Ikke alle konflikter er dog dårlige, da det kan være sundt at løse holdninger, der generer jer begge. Problemet er, at tavshed ofte udmønter sig i bitterhed og afstandtagen, for ikke at nævne den frustration og usikkerhed, som det skaber hos den anden person.

Hvis din partner bliver vred og ikke taler med dig, ved du sandsynligvis ikke, hvordan du skal kontrollere situationen. Det første, du skal undgå, er at assimilere den samme holdning. At vælge at handle på samme måde vil under ingen omstændigheder løse konflikten.

Her er seks idéer, som du kan anvende ifølge eksperter.

1. Lad din partner vide, hvordan du har det

Par diskuterer på sofa

Den bedste måde at håndtere din partners tavshed på er ved at lade ham/hende vide, hvordan du har det med det. Selv om han/hun sandsynligvis vil undgå enhver kommunikationskanal, bør du oprette en, der giver dig mulighed for at udtrykke dine følelser over for denne holdning.

Dette initiativ er det modsatte af det, som din partner udtrykker. Det viser også, at du er villig til at tale om årsagerne til din partners vrede og finde en løsning. Et forhold kan ikke opbygges på afstand, og slet ikke ud fra had.

Hvis du virkelig ønsker at have et sundt forhold, skal du lytte til dig selv. Du skal udtrykke dine behov og vide, at tavshed er en meget uproduktiv holdning.

Du vil måske finde dette interessant: Sådan identificerer du røde flag i et parforhold

2. Vær empatisk og betænksom

Når din partner er villig til at forpligte sig til forholdet, skal du også anerkende, at han/hun ikke er perfekt. Det er her, at empati og eftertænksomhed kan hjælpe. Du skal være empatisk med hensyn til årsagerne til deres vrede, forstå årsagerne, forstå dem i en sammenhæng og skabe forbindelse til deres følelser og følelser.

Ligeledes vil det være bedst, hvis du indtager en reflekterende holdning. Uden refleksion risikerer du at antage detaljerne ukritisk, hvilket fører til en følelse af skyldfølelse. Empati og eftertænksomhed vil helt sikkert hjælpe dig med at løse problemet, hvis din partner er villig til at tage springet og dele lidt om årsagen til sin tavshed.

3. Vær tålmodig, når din partner bliver vred og ikke vil tale med dig

Desværre vil du ikke altid være i stand til at overbevise ham eller hende om at åbne op for dig. Afhængigt af alvoren af den situation, der har forårsaget vreden, den følelsesmæssige modenhed og livserfaringer, kan det tage længere tid, end du forventer, før din partner beslutter sig for at tage aktivt stilling.

Derfor vil tålmodighed være en stor allieret fra din side. Det vil hjælpe dig med at kontrollere dine forventninger samt med ikke at betinge resultaterne i forhold til det, du forventer, at der skal ske.

Desuden bør din partner evaluere sit humør, reflektere over det og berolige sit temperament, før I har en afgørende samtale. Når vi er vrede, vælger vi ikke altid de rigtige ord.

4. Undgå at blive betinget af en skyldfølelse

Hvis din partner bliver vred og ikke taler med dig, bør du undgå at internalisere en skyldfølelse. Husk, at det ikke er dig, der har besluttet at undgå problemet, at isolere dig, at vælge at tie stille og holde afstand. Voksne løser problemer som voksne, så du bør aldrig internalisere en skyldfølelse, der retfærdiggør det, din partner har gjort.

Det store problem med at give sig selv skylden er at retfærdiggøre det, som vedkommende gør. Selvfølgelig er det gyldigt at blive vred over noget og ønske lidt plads til at reflektere over det. Men før eller siden er man nødt til at diskutere det. Hvis den diskussion aldrig kommer, skal du ikke tro, at det hele er din skyld.

5. Respektér dig selv, når din partner bliver vred og ikke vil tale med dig

Frustreret kvinde i seng

I forlængelse af den foregående præmis skal du huske at respektere dig selv over for eventuelle ubegrundede beskyldninger. Du bør naturligvis være åben over for at indrømme dine fejl, give en undskyldning, reflektere over dine holdninger og ændre nogle detaljer af hensyn til forholdet.

Det betyder dog ikke, at enhver beskyldning, som din partner giver dig, er gyldig, hvis den er ubegrundet. Din partner kan f.eks. være vrede på dig, fordi en anden har flirtet med dig (uden at du har reageret på flirten). Du er ansvarlig for det, du gør eller siger, ikke for det, andre gør eller siger. At have dette i tankerne er at respektere din integritet.

6. Genovervej forholdets grænser og aftaler

Endelig, hvis din partner bliver vred og ikke vil tale med dig, er en anden ting, du kan gøre, at genoverveje forholdet. En sådan holdning, der fortsætter i dagevis (eller i hvert fald er gentagende), er trods alt ikke andet end et symptom på følelsesmæssig umodenhed.

Det er også en holdning, der nogle gange bruges til at manipulere dig. Du bør være opmærksom på motiverne bag den, så du undgår at blive en del af et spil fuld af fælder.

Uanset hvor meget kærlighed, hengivenhed og respekt du har for den pågældende person, er der intet galt i at beslutte, at vedkommende ikke er engageret nok i forholdet. Nogle gange er den bedste løsning at tage et skridt tilbage.

Med denne sidste refleksion håber vi at have tydeliggjort, hvad du skal gøre, når din partner bliver vred og ikke taler med dig. I sidste ende er den bedste måde at løse problemet på at tale og lade din partner vide, at det ikke gavner nogen af jer at tage afstand.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Bailey, S. Couple relationships: Communication and conflict resolution. MSU Extension. 2009; 17(2).
  • Mena-Rodríguez E, Aranda-Garrido M, Jiménez Perona M. Análisis de las asimetrías de género en las relaciones de parejas. Un estudio piloto. Málaga: Universidad de Málaga, 2020.
  • Yoo, H., Bartle-Haring, S., Day, R. D., & Gangamma, R. Couple communication, emotional and sexual intimacy, and relationship satisfaction. Journal of sex & marital therapy. 2014; 40(4): 275-293.
  • Wiley, A. R. Connecting as a couple: Communication skills for healthy relationships. In The Forum for Family and Consumer Issues. 2007; 12 (1): 1-9.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.