Tegnene på et overforkælet barn

Overforkælede børn er ikke blot en udfordring for voksne, men de vokser op uden at have udviklet de grundlæggende personlige evner. Læs med for at finde ud af, hvordan man forhindrer det i at ske.
Tegnene på et overforkælet barn
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Du er sikkert stødt på et overforkælet barn, der råber og sparker midt i supermarkedet, slår andre børn eller ikke respekterer deres forældre. Generelt er forkælede børn nemme at få øje på set udefra, eftersom deres adfærd er slående og forstyrrende.

Det er dog ikke så nemt at acceptere, når ens eget barn begår disse overtrædelser. Et forkælet barn er ikke blot en udfordring for forældre og lærere. De er faktisk dem, der bliver mest skadet af disse former for attituder.

Det skyldes, at de ender med at opleve afvisning fra andre og konstant bliver involveret i konflikter. De når også voksenalderen uden at have udviklet mange essentielle interpersonelle værktøjer. Af den grund er det vigtigt at opdage og rette på disse former for adfærd.

Ting, som kan føre til et overforkælet barn

Forkælede børn er ikke født sådan. Deres adfærd er resultatet af upassende opdragelse, der indføres derhjemme. Læs med for at finde ud af, hvad nogle af fejlene er, som kan have forårsaget, at et barn begynder at opføre sig upassende.

Utilstrækkelige grænser

Børn har brug for grænser for at kunne vokse følelsesmæssigt og psykologisk sundt. Simple ting såsom “spis ikke slik før aftensmaden” eller “ryd dit legetøj op efter dig” hjælper dermed med at vejlede dem og får dem faktisk til at føle sig trygge.

Hav i baghovedet, at disse grænser skal være tydelige, sammenhængende og vedvarende. Så giv ikke efter for at få dit barn til at stoppe med at græde eller for at undgå en konflikt. Det vil blot underminere din autoritetet og sende forvirrende signaler.

Mor med grædende barn

Oberskyttelse

Forståeligt nok ønsker mange forældre at gøre livet nemmere for deres børn. Det betyder dog ofte at frarøve dem muligheder for at lære at tolerere og håndtere frustration. Børn skal påtage sig et ansvar baseret på deres alder og forstå konsekvenserne af deres handlinger.

Det er dermed i orden at hjælpe sit barn, bare man ikke gør alt for dem. Det vil få dem til at tro, at de kun har rettigheder og ikke noget ansvar.

Autoritarisme

I kontrast er det modsatte heller ikke passende. Det skyldes, at man ikke kan relatere til sit barn ved blot at komme med ordrer og kommandoer ved at råbe og true.

Børn har brug for at føle sig elskede, respekterede, lyttet til og taget i betragtning. Ellers forringes båndet, og rebelskhed og adfærdsproblemer vil opstå.

Dårlige eksempler

Er du nogensinde stoppet op for at tænke på, hvordan du taler til dit barn? Har du tendens til at hæve stemmen og komme ind i magtkampe og sige “nej” til alt?

Det er ikke overraskende for dem at gentage og imitere din adfærd og den hos andre voksne omkring dem. Husk på: Du er deres primære rollemodel.

Tegn på et overforkælet barn

Som vi har nævnt ovenstående, er det ikke nemt at indrømme, at ens barn er forkælet. Hold øje med disse tegn, hvis du er i tvivl.

1. Hyppige nedsmeltninger

Nedsmeltninger er gængse i alderen mellem to og fire. Deres tilstedeværelse efter denne alder kan dog indikere, at et barn er forkælet.

Det skyldes, at nedsmeltninger i en ældre alder ikke længere er på grund af mangel på ressourcer til at udtrykke følelser, men bruges til at manipulere voksne og få, hvad de gerne vil have.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Grænser i barndommen er et tegn på kærlighed

2. Overdrevet plageri

Forkælede børn værdsætter ikke, hvad de har, og er aldrig tilfredse. Bliver dit barn hurtigt træt af sit legetøj og ønsker noget nyt? De bad om deres yndlingsret til aften, og nu vil de spise noget helt andet?

Det er vigtigt at tjekke, hvad der foregår, når et barn ønsker alt, vil have det lige nu, og ikke godkender et “nej”.

3. Mangel på høflighed er tegn på et overforkælet barn

Alle skal tale til hinanden med respekt og overvejelse for at kunne trives i et samfund. Det inkluderer at bede om lov og sige “be om” og “tak”, men også ikke at være uhøflig over for andre.

Et barn, som taler respektløst og nedgørende til andre og kommer med sårende kommentarer, slår eller hæver stemmen, er helt sikkert et overforkælet barn.

4. Ulydighed

Det er normalt for børn ikke altid at gøre, som de bliver bedt om, og ligeledes er det, hvis de nægter at gøre noget, som de bliver bedt om. Et overforkælet barn ignorerer dog bevidst deres forældres ordrer og ønsker og tilsidesætter deres ansvarsområder.

Et overforkælet barn råber i supermarked

Hvordan retter man på og håndterer et overforkælet barn?

Det er heldigvis muligt at rette op på en problematisk attitude hos børn. For at gøre det skal man analysere disse ting, som man ikke gør rigtigt, og lave nogle ændringer i sin opdragelsesstil:

  • Sæt klare regler og prøv at holde dig til dem, og giv ikke efter for træthed og pres.
  • Giv dit barn mulighed for at påtage sig et ansvar og gør ikke noget for dem, som de selv kan klare.
  • Skift ordrer og trusler ud med respekt og dialog, og forklar også grundene til dine ønsker eller dine grunde til at benægte dem deres ønsker (det hjælper ikke noget at sige “fordi jeg siger det”).
  • Begynd at være en positiv rollemodel og tal til dit barn, som du ville tale til andre. Prøv at forblive rolig, når de råber, græder eller er trodsige over for dig.
  • Bekræft passende adfærd, begynd at værdsætte deres gode attituder og tilbring mere tid med dem, hvor du laver gensidigt givende aktiviteter.

Det tager tid at ændre ting i familien

Opdragelse er en kompleks og krævende opgave, så alle forældre laver fejl. Du må ikke straffe dig selv eller føle skam. I stedet skal du lykønske dig selv, når du anerkender og håndterer disse former for situationer korrekt.

Det er ikke nemt at ændre dynamikker i familien, og dit barn vil sikkert kæmpe imod. Du vil dog sikre en bedre psykologisk udvikling, og derfor vil de få et lykkeligere liv, når du gør det.

Mist ikke synet af dette værdifulde mål.

Det kan interessere dig ...
Find ud af, om du har et forkælet barn
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Find ud af, om du har et forkælet barn

Mange børn får for mange gaver som en måde at kompensere for deres forældres travle livsstil, men dette kan lede til et forkælet barn.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Céspedes, A. (2007). Niños con pataleta, adolescentes desafiantes. Como manejar los trastornos de conducta en los hijos. Ed Vergara, Chile.
  • Aguayo Alcívar, A. A. (2013). Sobreprotección infantil en las relaciones interpersonales en los niños del primer año de educación básica (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil Facultad de Filosofía, Letras y Ciencias de la Educación).
  • Solórzano González, T. X., & Cobar Chávez, M. L. (2005). Padres autoritarios y su influencia en la conducta violenta en la niñez (Doctoral dissertation, Universidad de San Carlos de Guatemala).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.