TikTok-hjemmemedicin, der kan være skadelig

TikTok er blevet et af de vigtigste sociale netværk i verden. Men ikke alle de oplysninger, der spredes der, er sande.
TikTok-hjemmemedicin, der kan være skadelig
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Editorial Team

Sidste ændring: 12 april, 2024

Det vrimler med videoer af TikTok-hjemmemedicin. Nogle er harmløse og endda nyttige, men andre udgør en reel sundhedsfare. Det mest bekymrende er, at de spredes gennem “virale udfordringer”, som tusindvis af brugere kopierer igen og igen uden først at tjekke, om de indebærer nogen risiko.

Ting som at stikke et fed hvidløg i næsen, file tænder eller putte brintoverilte i øret kan føre til bivirkninger, der spænder fra milde til alvorlige. Så før du prøver sådanne ting, bør du være grundigt informeret og få en professionel udtalelse. Hvad bør du vide om disse midler?

TikTok-hjemmemedicin, du bør undgå

Der er stadig delte meninger om brugen af hjemmemedicin. Mens nogle hævder, at det er nyttigt til mange helbredsproblemer, foretrækker andre evidensbaserede konventionelle terapeutiske muligheder.

Men uanset om de virker eller ej, er det vigtigt at vide, at “naturligt” eller “hjemmelavet” ikke er uden bivirkninger. Derfor er det godt at finde ud af, hvor de kommer fra, hvem der anbefaler dem, og om der er vidnesbyrd om deres mulige virkninger.

I denne forbindelse dykker vi ned i emnet hjemmemedicin, der trender på det sociale netværk TikTok. Nogle kan virke harmløse og med interessante virkninger, men andre udgør en reel risiko for de tusindvis af brugere, der afprøver dem.

Selvom TikTok er blevet et ret vigtigt middel til at sprede information, er udfordringer og tricks, der kompromitterer folks helbred, desværre gået viralt. Nogle af de følgende vil helt sikkert få en klokke til at ringe.

1. Hvidløg i næsen mod forkølelse

En af de mest populære virale sundhedsvideoer på TikTok er den, hvor influencere stikker et fed rå hvidløg i næsen for at lindre tilstopning forårsaget af forkølelse. Virker det virkelig? Resultaterne virker lovende, da man ser, at slimen flyder, når man fjerner hvidløget.

I virkeligheden er effekten dog ikke den, man ser med det blotte øje. Det, der sker, er, at hvidløget holder på slimen i et stykke tid, og den kommer ud, når det fjernes. Forbindelserne i denne ingrediens kan endda føre til irritation af den følsomme hud i næseslimhinden.

Som det fremgår af en artikel offentliggjort i Annals of Burns and Fire Disasters, er en af de hyppigste bivirkninger ved anvendelse af hvidløg forbrændinger. Derfor anbefales denne type brug ikke.

Hvad skal man gøre i tilfælde af forkølelse?

I de fleste tilfælde er hvile, hydrering og indtagelse af nogle medikamenter nok til at overvinde en forkølelse.

Hvidløg
Hvidløg kan forårsage forbrændinger på slimhinderne på grund af komponenterne i dens overflade.

Vi tror, du også kan lide at læse denne artikel: Drikken “indre brusebad”: TikToks tvivlsomme nye dille

2. Tandblegning med et magisk viskelæder

Indtil for blot et par måneder siden foreslog en af de populære videoer på TikTok, at man brugte et magisk viskelæder som et værktøj til at opnå tandblegning derhjemme. Denne genstand består af melaminskum, der er slibende og giftigt.

Faktisk er dens primære anvendelse rengøring af vægge og badeværelser. I stedet for at forbedre tandæstetikken kan den ødelægge den fuldstændigt. Når det anvendes på tænderne, beskadiger det emaljen og efterlader tænderne udsat for forskellige sygdomme.

Hvordan bleger man tænderne?

I første omgang er det vigtigt at konsultere en tandlæge for at lære om de forskellige metoder til tandblegning. Ifølge en gennemgang i The Open Dentistry Journal er der lige nu ambulante blegeteknikker – såsom intraoral påføring af peroxidgel – og andre teknikker i klinikken, som anvender lys.

3. Skadelig TikTok-hjemmemedicin: Flydende klorofyl beskytter dit helbred

Flydende klorofyl er blevet stjernen i en lang række sundhedsvideoer med TikTok-hjemmemedicin. Dens attraktive grønne farve og de mange egenskaber, den tilskrives, har vundet tusindvis af brugere, som ikke har tøvet med at prøve den.

Men virker den? Hvad kan det bruges til? Ifølge fortalerne kan dette kosttilskud forbedre immunforsvaret, give kroppen energi, afgifte blodet, bekæmpe forstoppelse og beskytte huden blandt andre fordele.

Men indtil videre er der ikke tilstrækkelige beviser. Undersøgelser har bekræftet dets antiinflammatoriske og antioxidant potentiale, men det betragtes ikke som et universalmiddel mod de førnævnte sundhedsproblemer.

Vi må starte med det faktum, at selve tilskuddet ikke er rent klorofyl, men klorofyllin. Sidstnævnte er sammensat af kobber- og natriumsalte, der stammer fra klorofyl. Selv om det ikke udgør en risiko, når det indtages i moderate mængder, anbefaler sundhedseksperter, at man prioriterer at indtage det gennem grønne grøntsager.

Når tilskuddet indtages i for store mængder, kan der opstå bivirkninger som fordøjelsesproblemer, diarré, grøn afføring og hudirritation. Pas på! Det virker også fotosensibiliserende og øger derfor hudens følsomhed over for solens stråler.

Hvordan får man klorofyl på en sikker måde?

Klorofyl er naturligt til stede i fødevarer som grønne bønner, ærter, spinat, grønkål og andre grønne grøntsager. Det anses for at være den bedste kilde, da de også giver ekstra vitaminer og mineraler. Hvis du vil prøve et flydende klorofyltilskud, er det bedst at konsultere din læge først.

4. Kylling dyppet i hostesaft

Det lyder ret uhørt, og det er det også! Men det er en af mange populære husråd mod forkølelse på TikTok. Det går ud på at tilberede kylling eller andet kød med et lag NyQuil, som er en sirup, der er beregnet til at bekæmpe forkølelsessymptomer.

I dette tilfælde skal man huske, at NyQuil ikke er et krydderi. Det er heller ikke en god idé at putte det på maden, da det kan føre til madforgiftning.

I et interview til avisen The Sun har lægen Aaron Hartman beskrevet, hvorfor det er en farlig tendens:

Når man koger hostemedicin som NyQuil, koger man vandet og alkoholen ud af den, så kyllingen bliver mættet med en superkoncentreret mængde medicin i kødet. Hvis du spiser en af disse færdigkogte stykker kød, vil det være, som om du indtager en kvart til en halv flaske NyQuil.

Som nævnt er hydrering, hvile og forkølelsesmedicin nok til at få dig igennem denne sygdom. I løbet af få dage begynder du at opleve forbedringer uden at sætte dit helbred på spil.

5. Brintoverilte til at blødgøre ørevoks

Flere influencere på TikTok har foreslået, at man bruger brintoverilte til at fjerne ørevoks. Selvom det er sandt, at dette stof er klassificeret som et cerumenolytisk middel, anbefales det ikke til brug i sin rene tilstand. Hvorfor?

Jo, denne ingrediens kan være irriterende for øregangen, især hvis du har en skade på trommehinden eller en ophobning af væske. Faktisk øger det risikoen for infektioner og lidelser.

Sådan renser du ørevoks

Brintoverilteopløsninger – der fås i dråber – er nyttige. Det er produkter med lavere koncentrationer af brintoverilte sammenlignet med den rene ingrediens. Deres anvendelse blødgør ørevoks og hjælper med at dræne det.

Dette er dog ikke altid nødvendigt. Ørerne har en selvrensende mekanisme, der fjerner overskydende voks fra tid til anden. Desuden er ørevoks et beskyttende middel, der hjælper med at reducere risikoen for infektioner.

Men hvis det hober sig op og påvirker hørelsen, er det nødvendigt at konsultere en læge. Når diagnosen er stillet, kan lægen foreslå særlige dråber eller andre terapeutiske muligheder som f.eks. en klinisk øreskylning.

Øredråber til at rense ører
Øredråber, der sælges på apoteket, har en lavere koncentration for ikke at irritere dine ører.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Pasta med fetaost: Opskrift fra TikTok

6. Skadelig Tik Tok-hjemmemedicin: Kontur med solcreme

TikTok-hjemmemedicin kompromitterer også hudens sundhed. En af de mest populære er kendt som et solcreme-hack. Det består i kun at smøre solcreme på nogle områder af ansigtet og derefter udsætte sig selv for solen i flere timer. I sig selv har det til formål at reducere behovet for daglig konturering med makeup.

Men som Dr. Simran Deo forklarer i en artikel i avisen Daily Mail, kan udsættelse for solens UV-stråler forårsage betydelig hudskade, især for personer med lys hudfarve.

Især er solens UVA-, UVB- og UVR-stråler forbundet med tidlig fremkomst af rynker, hyperpigmentering, fine linjer og i alvorlige tilfælde hudkræft.

Sådan fremhæver du ansigtets konturer

Den bedste mulighed for sund konturering er at bruge makeup. Der findes specifikke kosmetiske produkter til at opnå denne effekt. Før brug er det vigtigt at beskytte hele ansigtet med solcreme på mindst 30 SPF.

Pas på TikTok-hjemmemedicin

TikToks format er ret attraktivt til information om næsten ethvert emne. Man skal dog være opmærksom på, at ikke alt, hvad der formidles der, er sandt eller sikkert. Når det drejer sig om sundhed og TikTok-hjemmemedicin, er det vigtigt at verificere informationskilden og frem for alt at undersøge nærmere.

Det er bedst at være på vagt over for alle de husråd, der formidles som “mirakuløse” eller “helbredende”. På internettet er der mange pålidelige kilder til at bekræfte, om de er sikre eller ej.

Alle sådanne spørgsmål kan afklares med en læge. Hvis du har et helbredsproblem, vil en fagperson være den mest velegnede til at vejlede dig i din behandling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Keles MK, Bayram Y, Durmus M. How fast can a naturopathic medicine cause skin burn? a case report of garlic burn. Ann Burns Fire Disasters. 2015;28(3):228-229.
  • Féliz-Matos, Leandro et al. “Dental Bleaching Techniques; Hydrogen-carbamide Peroxides and Light Sources for Activation, an Update. Mini Review Article.” The open dentistry journal vol. 8 264-8. 6 Jan. 2015, doi:10.2174/1874210601408010264
  • Pérez-Gálvez A, Viera I, Roca M. Carotenoids and Chlorophylls as Antioxidants. Antioxidants (Basel). 2020;9(6):505. Published 2020 Jun 9. doi:10.3390/antiox9060505
  • Are There Health Benefits to Using Liquid Chlorophyll?. (November 23, 2021). Cleveland Clinic. Available in https://health.clevelandclinic.org/are-there-health-benefits-to-using-liquid-chlorophyll/
  • Rossi E, Borchard K, Cole JM. Pseudoporphyria following self-medication with chlorophyll. Australas J Dermatol. 2015 Feb;56(1):47-8. doi: 10.1111/ajd.12198. Epub 2014 Aug 15. PMID: 25123581.
  • Williams, T. (14 Jan 2022). DOCTOR’S ORDERS Urgent warning as doctors raise alert over dangerous ‘sleepy chicken’ TikTok trend. The Sun. Available in https://www.thesun.co.uk/health/17323541/urgent-warning-doctors-alert-dangerous-sleepy-chicken/
  • Sevy JO, Singh A. Cerumen Impaction Removal. [Updated 2021 Dec 15]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448155/
  • Johnston, H. (26 April 2021). Doctors’ warning over ‘sunscreen contouring’: TiKTok hack for using SPF to make cheekbones look more defined could increase risk of skin cancer. Available from: https://www.dailymail.co.uk/femail/article-9511899/Why-Sunscreen-Contouring-Dangerous-Think.html
  • Guerra KC, Urban K, Crane JS. Sunburn. [Updated 2021 Aug 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534837/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.