En sund morgenmad - Det skal du inkludere

At spise en god, sund morgenmad kan give kroppen vigtige næringsstoffer, der fremmer dit velbefindende. I denne artikel fortæller vi dig, hvad du skal spise. Prøv det!
En sund morgenmad - Det skal du inkludere
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Dit første måltid bør altid være en sund morgenmad, og alligevel er det det, der oftest indeholder forarbejdede varer, og en masse snacks. Fordi det er det første, du spiser efter en lang periode med faste, skal du sørge for, at du kun spiser næringsstoffer af høj kvalitet. Så hvad er hemmeligheden bag et sundt morgenmåltid?

Du skal variere din daglige morgenmad. Så det er en god idé at inkludere naturlig mad i stedet for kiks, korn og bagværk. Dette er den eneste måde at opnå flere sundhedsmæssige fordele på. I dag fortæller vi dig alt om dette emne.

Er morgenmaden virkelig det vigtigste måltid?

Meningerne om dette varierer. Ifølge en undersøgelse, der blev offentliggjort i Cureus Journal of Medical Science, giver andre fremgangsmåder, såsom intermitterende faste, også sundhedsmæssige fordele. Husk også på, at morgenmad i mange hjem er det mest usunde måltid, fordi det indeholder en masse forarbejdede fødevarer.

Under alle omstændigheder skal det nævnes, at en sund morgenmad er en af de bedste vaner, til at fremme et godt helbred.

I det mindste ifølge den nylige forskning, der er offentliggjort i International Journal of Environmental Research and Public Health. Så uanset om du spiser morgenmad eller ej, er kvaliteten af det, du spiser, det, der virkelig betyder noget.

Viden om mad er vigtig, så du lidt efter lidt kan erstatte forarbejdet mad med friske fødevarer tidligt på dagen. Disse giver dig de nødvendige næringsstoffer til at udføre dine daglige aktiviteter korrekt og uden underskud.

Du kan være interesseret i: 5 metoder til at reducere kolesterol i morgenmad

Spis en sund og varieret morgenmad hver dag

Sund, varieret morgenmad er en, der indeholder mindst én kilde til protein, en kilde til fedt og en sund kilde til kulhydrater. Inden for proteiner skal du vælge et animalsk produkt, såsom mælk, skinke, kalkun, ost, mørbrad, eller et vegetabilsk protein såsom nødder.

Prøv at bruge rå ekstra jomfru olivenolie eller avocado, når det kommer til fedt. Hvad angår kulhydrater, er havregryn det bedste valg, da det også indeholder en god mængde fiber.

Et eksempel på sund morgenmad

En sund morgenmad

En sund morgenmad af høj kvalitet, kan give vigtige fordele for din krop, og det er derfor, du skal holde ingredienserne friske og varierede.

Glem ikke frugten

Vitaminer og mineraler er en vigtig del af morgenmaden, så du skal huske at inkludere dem. Den bedste måde at garantere en optimal forsyning af disse næringsstoffer, er ved at spise frugt. Vælg frisk frugt så vidt muligt. Ellers kan du ty til frisk og rå naturlig juice.

Komælk?

Selvom reklamer og tendenser siger noget andet, er mælk stadig fremragende for dig. Vegetabilske drikkevarer, der er beregnet til at erstatte det, har normalt et højt sukkerindhold – medmindre du laver dem derhjemme. Så mejeriprodukter er stadig en af ​​de bedste kilder til protein og fedt.

Derudover er det også rigt på calcium og D-vitamin (meget af befolkningen har et underskud af dette). Så som du kan se, er komælk et godt valg til at forhindre knogleforringelse i fremtiden, især hos kvinder. Den eneste grund til at undgå det er, hvis du er laktoseintolerant.

Frø, et godt supplement

Hvis du leder efter perfektion, skal du inkludere en god kilde til antioxidanter. Chia og sesamfrø passer perfekt i denne beskrivelse. Spis dem dog i moderate mængder, da de indeholder ret mange kalorier.

Oplev: Udskift kommercielt morgenmad med fuldkornsprodukter

Fødevarer at undgå i en sund morgenmad

Forarbejdet mad er aldrig en god mulighed, da det indeholder store mængder transfedt og raffineret sukker, der i høj grad stresser din bugspytkirtel. Derudover kan de fremme forekomsten af ​​frie radikaler og inflammatoriske processer. Så kager, kiks og kommerciel juice bør aldrig være en del af en sund morgenmad.

Forskellige typer hvidt brød

Hvidt brød og industrielle bageriprodukter er ikke de bedste muligheder til en sund morgenmad.

Hvis du ikke har tid

Et af de største problemer, når det kommer til at spise en afbalanceret morgenmad, er manglen på tid om morgenen. Hvis dette er tilfældet med dig, skal du forberede det aftenen før. For eksempel er havregrynspandekager en fantastisk mulighed. De forbliver friske hele natten ved stuetemperatur, og du kan endda tilføje frugt eller yoghurt for at forbedre smagen.

Hold din morgenmad varieret for at undgå monotoni. En anden ting, du kan prøve, er fuldkornskiks. Du kan endda tilføje nødder og frugt for at forbedre deres ernæringsmæssige værdi.

Nogle eksempler på en sund morgenmad

  • Ristet olivenolie, revet tomat og kalkun.
  • Kaffe med mælk og et stykke frugt.
  • En skål frisk mælk, havregryn, chiafrø, en håndfuld hakkede valnødder og ananas.
  • Yoghurt eller frisk flødeostmed sesamfrø og jordnødder.
  • Melon med skinke og kaffe.
  • En lille guacamole-sandwich med tun, frugt og kaffe.

Hvor sund er din morgenmad? Husk alle disse anbefalinger til i morgen og dagen efter… På denne måde kan du nyde et måltid fuld af næringsstoffer, der vil have en positiv indflydelse på din krops funktioner, hver dag.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ganesan K, Habboush Y, Sultan S. Intermittent Fasting: The Choice for a Healthier Lifestyle. Cureus. 2018;10(7):e2947. Published 2018 Jul 9. doi:10.7759/cureus.2947
  • Ferrer-Cascales R, Sánchez-SanSegundo M, Ruiz-Robledillo N, Albaladejo-Blázquez N, Laguna-Pérez A, Zaragoza-Martí A. Eat or Skip Breakfast? The Important Role of Breakfast Quality for Health-Related Quality of Life, Stress and Depression in Spanish Adolescents. Int J Environ Res Public Health. 2018;15(8):1781. Published 2018 Aug 19. doi:10.3390/ijerph15081781
  • Holick MF., The vitamin D deficiency pandemic: approaches for diagnosis, treatment, and prevention. Rev Endocr Metabol Disord, 2017. 18 (2): 153-165.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.