Fordelene ved videnskab for børn: Nysgerrighed og udforskning

Videnskab er til stede i alt og giver børn uendelige muligheder for at lære om deres omgivelser. Hvis man motiverer dem til at udvikle videnskabelig tænkning, hjælper man dem også til at forbedre andre færdigheder. Find ud af mere her!
Fordelene ved videnskab for børn: Nysgerrighed og udforskning

Sidste ændring: 25 august, 2022

Barndommen er den mest nysgerrige fase i livet. Fra en tidlig alder kan interessen for at lære, hvordan tingene fungerer, og svarene på disse spørgsmål forbindes med videnskabelig viden. For hver opdagelse udvikler dit barn færdigheder, som vil være nyttige i fremtiden. Dette er en af de mange fordele ved videnskab for børn.

Efterhånden som de udforsker omgivelserne, opbygger de begreber, der er tilpasset deres forståelsesniveau, og som giver næring til deres entusiasme for at lære mere.

Det amerikanske undervisningsministerium bemærker i en artikel, at små børn finder på interessante forklaringer for at give mening til deres omgivelser, mens ældre børn kommer med usædvanlige videnskabelige argumenter.

Uden at forsøge at presse dem til at blive kemikere, ingeniører eller fysikere, tilbyder videnskaben dem visdom, der kan anvendes i hverdagen.

Videnskabens indflydelse på børn

Videnskab er en proces, hvor man lærer ved at observere og eksperimentere. Det indebærer fejltagelser og succeser, brug af data, spørgsmål og analyse af resultater. Det lyder kompliceret, men børn kan finde det lettere at forstå årsager med enkle argumenter.

Sport, natur og spil giver f.eks. mulighed for at studere og aktivere kritisk tænkning. At vide lidt om alting styrker evnen til at kommunikere, danne mening, fokusere, reflektere og udvikle sanserne ved at interagere med omgivelserne.

Vær opmærksom på dit barns spørgsmål, og hjælp barnet med at undersøge, når der er en interesse om dyr, planter, hvordan kunstgenstande fungerer, mekanik, stjernerne og ethvert emne, der tiltrækker barnets opmærksomhed.

Børn ser begejstret på tablet

Børn er nysgerrige. Hvis vi ved, hvordan vi kan styre deres interesse og bruge de rigtige værktøjer, vil vi øge deres intelligens.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel:Fordele og ulemper ved kæledyr for børns udvikling

Fordele ved videnskab for børn

Det anslås, at fra 7-årsalderen manifesteres positive eller negative holdninger til videnskabelig undervisning, så det er praktisk at drage fordel af det og dyrke børns interesse.

Et barn, der er fascineret af videnskab, er en kilde til produktive idéer. Barnet lever med at foreslå udfordringer, deltager i undervisningen, får hobbyer med almindelige ting og lader sin fantasi flyve.

Barnet bliver også et menneske fuld af forslag, der er både udforskende og kommunikativ. Her er flere fordele ved videnskab for børn.

Videnskab for børn støtter andre færdigheder

Problemløsende ræsonnement, samarbejde med andre elever, udvidelse af ordforråd og udholdenhed er nogle af de færdigheder, der forbedres med videnskabelig undervisning. Der er større fortrolighed med fag som læse- og skrivefærdigheder og matematik samt kreative færdigheder.

Videnskab nærer et barns intellektuelle udvikling gennem følgende begreber:

 • Observation: Brug sanserne til at indsamle og organisere information. Prøv at give dem en række genstande og se, hvordan de påpeger farver, smag, teksturer og størrelse.
 • Sammenligning: Efter at have udforsket fastslår børnene forskelle og ligheder.
 • Klassifikation: Når de sammenligner, kan de gruppere. Hvis du f.eks. giver dem flere pærer, adskiller de dem efter dem med stilke, farvevariation, størrelse osv.
 • Måling: Så simpelt som at bestemme størrelser eller mængder.
 • Kommunikation: De beskriver i tekst, ved at tale, tegne eller på anden måde at udtrykke sig, hvad de har observeret, sammenlignet, klassificeret og målt.
 • Deduktion: De ordner de indsamlede oplysninger og forbinder dem med tidligere erfaringer for at opstille nye hypoteser.
 • Forudsigelse: Det er formodninger og skøn baseret på tidligere begreber.

Det aktiverer koncentrationen

Generelt har børn, der er interesserede i videnskab, et højt koncentrationsniveau og er opmærksomme på detaljer. Det er en evne, der udvikles med hvert eksperiment, de deltager i, og som vil være nyttig i studier eller enhver anden aktivitet.

Videnskab for børn fremmer teamwork

Når der er et fælles mål, kan flere børn gå sammen om at opnå hurtige og optimale resultater. Senere vil de vide, hvordan de skal håndtere store grupper.

Danner kritiske rum og udvider tilgange

Hvert eksperiment, som et barn udvikler, er et vindue til at ytre sin mening og modtage idéer, der fremmer deres egen tankegang. Det er vigtigt for dannelsen af en kritisk tankegang, at de får en forståelse for det fra barnsben.

Fremmer lysten til at opdage

Resultaterne af et eksperiment udløser overraskelsesfaktoren. På den måde opstår nysgerrighed for at finde ud af, hvad der er sket, så barnet vil højst sandsynligt forsøge at undersøge det. Videnskab er en måde for børn at finde svar og løse problemer på.

Videnskab for børn fremmer udforskning af naturen

Eksperimenter i det fri stimulerer nysgerrigheden, især i den tidlige barndom. Så naturen bliver et kæmpe laboratorium, hvor de kan gennemføre en række aktiviteter.

En tur til stranden, en tur i parken, skolegården og hjemmets haver er blot nogle af de mange steder, hvor børn går på opdagelse.

Fremme alternative læringsmetoder

I en ung alder hjælper videnskaben barnet med at tilegne sig abstrakte begreber gennem leg. At rulle bolde, bruge ramper eller bruge kraft er måder at udstille videnskabelige eksperimenter på uden at være kedelige.

Familie spiller brætspil

Ved at lege bliver det sjovere at lære, og begreberne kan ikke længere betragtes som “kedelige”.

Anbefalinger til at motivere børn til at lære om videnskab

I en artikel fra Panorama hævdes det, at børn lærer bedst, hvis aktiviteterne foregår i en sammenhæng, der er relateret til deres daglige liv og erfaringer. At se på stjernerne, bage en kage eller tale om træer er alle muligheder for at opnå viden.

For at engagere børn i videnskabelig undervisning bør man tilbyde spændende, alderssvarende eksperimenter. Specialtidsskrifter (f.eks. National Geographic) indeholder lister over fænomener og eksperimenter, som helt sikkert vil interessere dine børn.

Her er nogle forslag til, hvordan du kan motivere børn til at interessere sig for videnskab:

 • Diskutér emner på en sjov måde. Videnskabelige samtaler med børn skal være spændende.
 • Investér i udstyr. Et mikroskop vil helt sikkert imponere barnet, men hvis det ligger uden for dine økonomiske midler, så prøv kits til astronomi- eller madlavningseksperimenter, fossilgravning osv.
 • Frem læsning. Tilføj videnskabelige bøger for børn til familiebiblioteket. Du kan også downloade dem fra internettet og læse dem sammen.
 • Se videoer. Da det er vigtigt at observere, er videoer om videnskabelige fakta et godt undervisningsmiddel.
 • Udvid det, de allerede ved. Husk, at videnskab er kumulativ, og i barndommen er det lettere at lære af det, man allerede ved.
 • Svar på deres spørgsmål. Dette er en gylden mulighed for at opbygge viden om et emne. Lad ikke spørgsmål være ubesvarede, og benyt lejligheden til at undersøge det sammen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Er det godt eller skidt for børn at gå barfodet?

Forældres støtte i videnskabelig undervisning

FN’s børnefond (UNICEF) påpeger, at det er vigtigere at ledsage børn i deres læring end at have alle svarene. Det er af stor værdi og interesse for børn, hvis deres forældre hjælper dem i processen.

Voksne skal være opfindsomme, involverede og lige så åbne som børn for at nyde sjove og lærerige metoder.

Det kan interessere dig ...
Sådan vælger du den bedste skole til dit barn
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan vælger du den bedste skole til dit barn

Du skal tage flere faktorer med i betragtning, når du vælger den bedste skole til dit barn. Du skal vælge, hvilken verden du ønsker, dit barn skal ...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.