Depression hos venner - Sådan opdager du det

Depression bliver ofte beskrevet som det 21. århundredes epidemi, og du kan hurtigt finde depression hos venner og andre mennesker tæt på dig. Derfor er det nyttigt at kende advarselstegnene, der kan give dig ledetråde om tilstedeværelsen af denne lidelse hos dem, du elsker.
Depression hos venner - Sådan opdager du det
Loreto Martín

Skrevet og kontrolleret af psykolog Loreto Martín.

Sidste ændring: 06 juni, 2023

Kunne du opdage depression hos venner? Ifølge data fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er det en almindelig tilstand verden over. Faktisk rammer det mere end 300 millioner mennesker og vil inden 2020 være den førende årsag til sygdom i de udviklede lande.

I betragtning af dens udbredelse i verden er det ikke underligt, at depression er så tæt på os. Det er den næst mest almindelige dødsårsag blandt unge voksne, så det er vigtigt at være fortrolig med den. Dette er ikke kun for at passe på dig selv, men også for at være i stand til at opdage det hos dine venner og bekendte.

Ja, der er effektive behandlinger af humørsygdomme, men sandheden er, at de fleste ikke søger eller får hjælp. Uanset om det skyldes stigmatisering, fordomme, uvidenhed om symptomer eller mangel på fagfolk, der er egnede til problemet, diagnosticeres depression sjældent, hvis overhovedet.

Ved mange lejligheder ved folk med depression ikke, at de har et problem, og derfor tror de ikke, at de har brug for hjælp på trods af deres ubehag. Så folk skal være opmærksomme på, hvad depression er, sammen med dets advarselstegn.

Dette kan hjælpe mennesker med depression til at blive forstået og hjulpet på en meget hurtigere og derfor effektiv måde. At give en hånd, tilbyde hjælp, have tålmodighed og ikke tilskrive en bestemt adfærd til den berørte persons ”ondskab”, er forholdsregler, som du kun kan tage, hvis du genkender dette problem hos en person.

Depression – et stort problem

Før vi illustrerer, hvordan du opdager depression hos venner, en partner eller et familiemedlem, skal du huske, at der ikke er én samlet type depression, men mange forskellige. Så dagens artikel handler om en større depressiv lidelse eller større depressive episoder.

Husk således, at der er andre humørforstyrrelser, såsom præmenstrual dysforisk lidelse, eller vedvarende depressiv lidelse. Vi vil diskutere dem i en anden artikel.

Nøgler til at opdage depression hos venner

Nedenstående er en række symptomer eller karakteristika, der kan være til stede hos en person, der er plaget af depression. Nogle af disse symptomer kan forekomme i større eller mindre grad afhængig af personen, hvad enten det er centralt eller sekundært.

Overgeneraliserede, vage og diffuse minder

Det er meget typisk for en person med depression at have en ændret selvbiografisk hukommelse. Når vi fremkalder en begivenhed, gør vi det enten specifikt (tid og sted) eller på en overgeneraliseret måde (vag og diffus).

Dette er almindeligt i ASD’er, ACT’er og PTSD, og ​​det er også meget typisk for depressioner. Med denne type hukommelse generaliserer disse mennesker mere og har en tendens til at fordreje indholdet af deres minder.

Læs også: Tips til at håndtere en fødselsdepression og stress

Alt det dårlige sker for dig

Depression hos venner illustreres af kvinde, der skjuler ansigt bag hænder

Mennesker med depression har tendens til at bebrejde sig selv for alt det dårlige, der sker med dem. Derudover tror de, at negative ting vil vare for evigt.

Negative begivenheder har interne, stabile og globale årsager. Det betyder, at alt, hvad der sker, er den depressive persons skyld, ifølge dem. Derudover har de en tendens til at tro, at alt det dårlige, der sker, vil vare for evigt.

Dette skyldes, at de også mener, at gode ting kun sker for andre, og hvis det sker for dem, er det kun midlertidigt og vil ikke vare ved. Hvis du bemærker denne type årsagsattributioner, er det passende at mistænke depression. Husk dog, at de også kan forekomme i autismespektrumforstyrrelser.

Dysforiske og ubehagelige symptomer

Depression hos venner kan også manifestere sig gennem dysforiske symptomer, som kan være de mest bemærkelsesværdige. Dysfori er også det modsatte af eufori, og henviser derfor til et følelsesmæssigt misforhold, der resulterer i irriteret eller ubehageligt humør.

Dysforiske symptomer forekommer ikke kun ved depression, men også skizofreni, kropsdysmorfisk lidelse og generelle angstlidelser. Dysfori kan forekomme som en konsekvens af selve lidelsen. Du kan se det i den type følelser, der er kendetegnet ved tristhed eller gråd.

Disse mennesker er triste, beklagende og nedtrykte. Derudover lider mange mennesker med depression af anhedoni, hvilket er manglende evne til at nyde, hvad de laver, selvom det gav dem glæde i fortiden.

Din ven kan være deprimeret, hvis de ikke ser ud til at nyde en aktivitet som at gå ture, drikke lækre drikkevarer eller spise på en restaurant.

De dysforiske symptomer vedrører også træthed, fordi de er ret vedvarende. Så deprimerede mennesker er måske konstant trætte. Derudover oplever de apati i stedet for glæde ved mange aktiviteter: Seksuelle, sociale, eventyr og så videre.

Somatiske symptomer – kroppen giver dig tegn

Symptomer på depression illustreres af nedtrykt kvinde

Ud over psykologiske symptomer, kan personer med depression have tilknyttede fysiske symptomer. Det er derfor vigtigt at evaluere dem, fordi de kan have en organisk årsag.

På trods af fraværet af identificerbar fysisk oprindelse, får mennesker med denne lidelse ofte fysiske problemer, som et resultat af deres psykologiske tilstand. Derfor skal du være opmærksom, hvis din ven begynder at lide af symptomer som:

 • Hovedpine
 • Søvnproblemer
 • Forstoppelse
 • Dårlig fordøjelse
 • Vægttab
 • Takykardi

Disse manifestationer kan være nøglen til at bestemme, at noget ikke er helt rigtigt. Du skal dog sørge for, at sådanne problemer ikke har en klar organisk oprindelse.

Depression hos venner – adfærdsoverskridelser og kommunikation

Nogle mennesker med depression “beklager sig” også for meget. Derfor kan du altså opdage depression hos en ven, hvis de kommer med overdrevne klager over et væld af problemer: Penge, arbejde, venner, familie osv. De klager konstant, uanset emnet.

I dette tilfælde kan du mistænke depression, så længe du ikke kan tilskrive disse klager eller utilfredshed med en søgning efter opmærksomhed eller deres ønske om at skabe problemer.

Hos en deprimeret person er der normalt gnidninger. Dette skyldes, at de ikke er opmærksomme på deres tilstand og synes bare, de er dårlige, svage og passive. De tror bare, ​​de kan lide at irritere andre og beklage sig. Men dette er helt forkert og kan være meget farligt og stigmatiserende. Så denne opførsel er motiveret af:

 • Beskyttelse og risikofaktorer
 • Irrationelle tanker
 • Negativ attributionsstil
 • Følelsesmæssig mæthed
 • Frygtelige følelser af tristhed og ensomhed.

Blandt deres adfærdsoverskridelser er der også skyldfølelser og forseelser over for andre, sammen med gråd og ubeslutsomhed.

Du kan også være interesseret: 5 sunde og velsmagende snacks mod depression

Depression hos venner – adfærdsunderskud

Kvinde støtter depressiv ven

Som ven eller slægtning skal du observere, hvis nogen tæt på dig har vanskeligheder med at udføre nogen af ​​deres daglige aktiviteter. Dette skyldes, at det er en god nøgle til at opdage depression.

Opdagelse af adfærdsunderskud er normalt mere kompliceret end overskridelser, da der ikke er nogen mønstre. Men hvis du har kendt personen, du mistænker for at have depression, længe, kan du muligvis opdage, hvad der mangler.

Mennesker med depression har normalt minimale sociale interaktioner og også en manglende evne til at udføre sin daglige rutine. Det er meget svært for dem at udføre deres arbejde, gøremål og andre daglige aktiviteter. Derfor er der også sløvhed og en mangel på renlighed generelt.

Tilsvarende er der en psykomotorisk afmatning. Disse mennesker har normalt langsom, reduceret og monoton tale. Som det sidste, er der som et adfærdsunderskud, der er karakteristisk for depression, et fravær af glæde.

Alle disse symptomer kan advare dig om en mulig depression hos en ven. Det betyder ikke, at alle mennesker, der oplever apati på et tidspunkt, er deprimerede. Det betyder heller ikke, at alle de ovennævnte symptomer forekommer hos alle mennesker med depression.

Men hvis du har mistanke om, at der sker noget med en person tæt på dig, skal du se på deres opførsel og vurdere, om det kan være depression eller ej.

Naturligvis er det kun en professionel, der kan stille en diagnose, men dine observationer kan være nyttige til at motivere dem til at søge terapi og begynde behandling, før problemet forværres.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Goldberg D. The detection and treatment of depression in the physically ill. World Psychiatry. 2010;9(1):16–20.
 • Gilbody SM, Whitty PM, Grimshaw JM, Thomas RE. Improving the detection and management of depression in primary care. Qual Saf Health Care. 2003;12(2):149–155. doi:10.1136/qhc.12.2.149
 • Kessler D, Bennewith O, Lewis G, Sharp D. Detection of depression and anxiety in primary care: follow up study. BMJ. 2002;325(7371):1016–1017. doi:10.1136/bmj.325.7371.1016
 • Ng CW, How CH, Ng YP. Major depression in primary care: making the diagnosis. Singapore Med J. 2016;57(11):591–597. doi:10.11622/smedj.2016174
 • Recognizing and Treating the Physical Symptoms of Depression in Primary Care. Prim Care Companion J Clin Psychiatry. 2004;6(4):168–177.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.