7 tips til at lære børn om ansvarligt forbrug

Find ud af, hvordan du kan lære børn om ansvarligt forbrug. Det lærer dem at passe på miljøet, værdsætte mennesker og kontrollere impulser.
7 tips til at lære børn om ansvarligt forbrug
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 08 maj, 2023

Voksne skal lære børn om ansvarligt forbrug, da det bliver mere og mere almindeligt at begrave dem i bjerge af gaver. Især på særlige dage som f.eks. fødselsdage og jul. På samme måde kan vi i enhver butik eller supermarked se børn få raserianfald for at få deres forældre til at købe dem dagens indfald. Sandheden er, at vi ikke kan bebrejde dem det: Vi lever i et forbrugersamfund.

Det er naturligt, at børn beder om og ønsker at få tøj, legetøj, spil og forskellige ting. Endnu mere, hvis vi tager hensyn til, at vi alle er udsat for et konstant reklamebombardement, og at deres hjerne, der stadig er umoden, er mindre i stand til at filtrere disse stimuli og kontrollere impulserne.

Det betyder dog ikke, at vi skal give dem alt, hvad de beder om, eller fratage dem ethvert ønske. Det ideelle er at finde en balance og lære dem om et ansvarligt forbrug. Vi viser dig, hvordan du kan gøre det.

Hvad er ansvarligt forbrug?

Ansvarligt forbrug er det, der ikke sker på impulsivt grundlag, men med bevidsthed og forudgående overvejelse. Det vil sige, at vi, inden vi køber et produkt eller en tjenesteydelse, overvejer, om det er egnet med hensyn til kvalitet, funktion, etik og andre variabler.

Generelt er ansvarligt forbrug forbundet med følgende områder:

  • Personligt: Kun at erhverve produkter eller tjenesteydelser, der opfylder en funktion for personen, har en nytteværdi eller virkelig vil give noget af værdi. Herved undgås overdreven og impulsivt forbrug.
  • Etisk: Relateret til de værdier, der bevæger os, når vi foretager eller ikke foretager et bestemt køb.
  • Miljø: Ansvarligt forbrug er forbrug, der bidrager til at passe på miljøet og sikre bæredygtigheden af naturressourcerne.
  • Solidaritet: Der tages hensyn til arbejdsvilkårene for dem, der er involveret i fremstillingen af produktet eller i udbuddet af tjenesten.

Hvorfor lære børn om ansvarligt forbrug?

Selv om det nogle gange kan virke som en voksen ting, bør man lære om ansvarligt forbrug fra barnsben. Ikke kun fordi børn er fremtidens generationer og skal lære fra en tidlig alder at passe på planeten og deres medmennesker, men også fordi forbrugerisme gør stor skade på børn.

Hvis vi fastholder den forbrugeristiske livsstil, kan børn have en tendens til altid at sammenligne sig selv med andre, føle sig mindreværdige og utilstrækkelige, give mere værdi til at have end til at være og dække deres følelser gennem indkøb.

Det vil også være meget vanskeligt for dem at lære at tolerere frustrationer og tilegne sig værdier som f.eks. indsats og tålmodighed. Af alle disse grunde er det vigtigt at lære børn om ansvarligt forbrug fra en ung alder.

En far giver sin søn sokker på

Hvordan kan man lære børn om ansvarligt forbrug?

Her er nogle idéer, der kan hjælpe dig med at nå dette mål. Du kan måske anvende dem i dag.

1. Reducér dit forbrug i husholdningen

At slukke lyset, når du forlader værelset, lukke for vandhanen, mens du børster tænder, eller tage brusebad i stedet for brusebad er enkle vaner, som børn kan lære. Med disse opfordres der til et ansvarligt forbrug af ressourcer i hjemmet.

2. Lær dem om genbrug

Det er også vigtigt at lære børnene at genbruge. Dette er en opgave, der også udføres i skolerne, men den bør opmuntres og styrkes i familien.

For at gøre det sjovere kan der udformes spil, hvor børnene skal placere hvert stykke affald og hver beholder på det tilsvarende sted og dermed optjene point eller belønninger.

3. Opmuntr til reparation og genbrug

Det er også godt at give gamle, lidt nedslidte eller ikke længere brugte genstande et nyt liv. I den forbindelse kan det være meget positivt at lave håndværk med genbrugte genstande.

Det er en sjov aktivitet. Desuden indgyder det vigtigheden af at genbruge ressourcer og ikke at overforbruge.

4. At tildele pligter er en god måde til at lære børn om ansvarligt forbrug

For at lære børn om ansvarligt forbrug er det vigtigt at lære dem værdien af penge, og hvordan man forvalter dem. I den forbindelse kan du tildele dem et lille ugentligt eller månedligt beløb, som de selv skal bestemme, hvordan de vil bruge. På denne måde lærer de at investere pengene klogt og samvittighedsfuldt.

5. Væn dem til at tænke sig om, før de forbruger

Når barnet ønsker at købe et produkt eller er betaget af et stykke legetøj, så lad os opmuntre dem til at tænke sig om. “Hvad vil du have den genstand til, hvor nyttig er den, hvor vil du opbevare den, på hvilke tidspunkter vil du bruge den, har du allerede noget lignende?”. Alle disse spørgsmål kan hjælpe børnene med at blive bevidste og ikke at foretage impulskøb.

Lille pige med penge repræsenterer at lære børn om ansvarligt forbrug

De små kan lære at forvalte penge fra en tidlig alder og blive fortrolige med ansvarligt forbrug.

6. Man kan lære børn om ansvarligt forbrug ved ikke at give efter for deres luner

Forældre bør være et eksempel og en guide, når de opdrager i ansvarligt forbrug. Derfor er det vigtigt, at de er klar over de værdier, de ønsker at indgyde, og at de står fast på det.

Det er meget fristende at give efter for barnets luner, når det får et raserianfald i offentligheden, men hvis vi mener, at dette køb ikke er positivt eller nødvendigt, skal vi holde fast og sætte grænser.

7. Adskil følelser fra forbrug

Som det sidste er det vigtigt, at børn fra en meget ung alder ved, hvordan de kan adskille følelser fra forbrug. Forældre bør undgå at tilbyde køb som belønning for god opførsel eller som trøst for negative følelser.

Vi bør også undgå at begå den fejl at dække over skyld med materielle gaver. Mange gange føler vi, at vi ikke bruger nok tid på børnene, og vi forsøger at kompensere for denne mangel med genstande, men det er hverken positivt eller sundt.

Ansvarligt forbrug lærer børnene at værdsætte det, de har

Kort sagt ønsker vi ikke kun, at børnene skal lære at kontrollere deres forbrugsimpulser. De skal også lære, at de mest værdifulde ting i livet er gratis. Naturen og alle dens væsener, de mennesker, der elsker dem, lykken i hverdagen osv. Det er immaterielle goder af uvurderlig værdi.

Lad os lære børnene at give dem den betydning, de fortjener. Lad dem ikke måle værdi eller velvære i form af ejendele.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • de Sola, J., Rubio, G., & Rodríguez, F. (2013). La impulsividad:¿Antesala de las adicciones comportamentales?. Salud y drogas , 13 (2), 145-155.
  • Lozano, A., & Ostrosky, F. (2011). Desarrollo de las Funciones Ejecutivas y de la Corteza Prefrontal. Revista Neuropsicología, Neuropsiquiatría y Neurociencias11(1), 159-172.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.