"Rich kid syndromet": Et syndrom forårsaget af forældrene

"Rich kid syndromet" har ikke meget med velstand at gøre, men snarere med utilstrækkelig opdragelse. I denne artikel kan du finde ud af alt om dette mere og mere almindelige fænomen.
"Rich kid syndromet": Et syndrom forårsaget af forældrene

Sidste ændring: 11 april, 2022

Rich kid syndromet refererer ikke kun til børn af velhavende mennesker. I virkeligheden er det knyttet til situationer, hvor forældrene giver børnene alt, hvad de beder om, uden nogen indsats – en situation, der normalt opstår i familier med høj økonomisk indkomst.

Men det er  et mønster, der også kan forekomme i middelklassefamilier, hvor forældrene (ofte ubevidst) forsøger at kompensere for deres fysiske og følelsesmæssige fravær med materielle goder.

Pointen er, at børnene egentlig ikke kræver materielle goder, men snarere kræver ting, der styrker båndet og deres følelsesmæssige behov. Derfor er det nødvendigt at vise dem, at de er elsket, og at dele aktiviteter og sjov med dem.

Desuden er det ikke en af de bedste måder at opdrage et barn på at give for mange gaver og imødekomme alle barnets ønsker. Hvad vil der ske, når dette barn skal klare sig selv i samfundet?

Hvad er oprindelsen til udtrykket “rich kid syndromet”?

Selv om dette syndrom ikke er anerkendt som en klinisk diagnose af sammenslutninger af psykiatere og psykologer, har brugen af det været udbredt siden 1990’erne. Affluenza var det første begreb, der blev brugt til at betegne det i bogen The Golden Ghetto: The Psychology of Affluence.

Jessie H. O’Neill forklarer, hvordan de forkælede børn af rige familier udviser uansvarlig adfærd og mangel på empati. Dette er en direkte konsekvens af overbeskyttelse og af at kompensere for manglende tid med gaver og penge.

Rich kid syndromet illustreres af pige, der ser smilende på penge

Rich kid syndromet er forbundet med situationer, hvor forældre giver børnene alt, hvad de beder om, uden nogen indsats.

Den kontroversielle sag om affluenza med “Ethan Couch” i hovedrollen

Udtrykket er ikke særlig dokumenteret og optræder ikke i nogen version af Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Ifølge en artikel fra 2015 anses det for at være en “social epidemi af forbrugerisme og forværret materialisme” snarere end en sygdom.

Begrebet kom frem i lyset, efter at en 16-årig amerikansk dreng , Ethan Couch, der kørte for stærkt beruset, forårsagede en ulykke. Fire mennesker blev dræbt og ni såret. Det skete i 2013.

Anklagemyndigheden krævede 20 års fængsel. Men straffen blev nedsat til ti års betinget fængsel og et års psykologisk behandling på et privathospital. Forsvarets argument: Den unge mand led af “affluenza”.

På trods af ydelsen overtrådte han i 2020 betingelserne for prøveløsladelse i et forsøg på at flygte til Mexico. Det var en handling, som hans mor blev fængslet for medvirken til.

Couch har i øjeblikket udgangsforbud kl. 21.00 og skal bære et plaster, der overvåger hans forbrug af alkohol og stoffer. I 2024 ophører denne straf, og den generelle opfattelse er, at han “slap af sted med det”.

Hvordan ved man, om man fremmer rich kid syndromet hos sine børn?

Man behøver ikke at have mange penge for at lide af dette syndrom. Faktisk bliver disse tilfælde mere og mere almindelige hos børn og unge fra middelklassen.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i American Journal of Sociology bruger forældrene i dag ikke nok tid på at opdrage deres børngrund af deres ansvar eller bestræbelserne på at opnå økonomisk succes.

Det betyder, at de ofte ender med at tilbyde dem materielle gaver for at udfylde dette tomrum, hvilket har alvorlige konsekvenser.

Du er måske interesseret i at læse denne artikel: Autoritær opdragelsesstil: Karakteristika og mulige virkninger på børn

De første tegn på rich kid syndromet

Et af de første tegn på rich kid syndromet viser sig ifølge forskningen, når barnet relativt ofte giver udtryk for kedsomhed. Dette sker på trods af, at man har et værelse fyldt med legetøj og alle mulige moderne teknologiske gadgets.

Når man ønsker, at barnet skal falde til ro, eller man ønsker at undgå raserianfald, giver forældrene således barnet noget materielt og tilskynder dermed til denne adfærd. Dette kan også ske, hvis barnet hele tiden belønnes for en bestemt handling eller for at opføre sig pænt.

En anden måde, hvorpå forældre gør dette, er ved at købe dyre gaver til deres børn, selv om det ikke er en særlig lejlighed, eller ved at forsømme familiens udgifter for at opfylde nogle af barnets ønsker. Disse holdninger fra forældrenes side giver alle anledning til rich kid syndromet og bringer dermed deres børns følelsesmæssige og fysiske sundhed i fare.

Konsekvenserne for børns fysiske og følelsesmæssige sundhed

Ud over de ovennævnte tegn taler den samme forskning også om en anden række “symptomer” eller karakteristika, som unge mennesker med rich kid syndromet har en tendens til at udvise:

  • Lavt selvværd og tab af motivation.
  • De er ude af stand til at tolerere frustrationer, da de mener, at de fortjener alt.
  • Desuden ser de ikke deres egne problemer i øjnene. I stedet tror de, at mor og far altid vil komme og løse dem.
  • Deres ubevidsthed fører til, at de er uansvarlige og mangler disciplin.
  • De viser høje niveauer af stress og angst på grund af manglende gode skolepræstationer.
  • Desuden udviser de vanskeligheder med at opretholde harmoniske relationer med deres klassekammerater.
  • De bliver ofte rastløse og irritable over uvæsentlige ting og ender med at blive meget ulykkelige.
  • De har en tendens til at ende med at engagere sig i skadelig adfærd som f.eks. alkohol- eller stofbrug.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: For at give verden respektfulde børn, skal man opdrage dem respektfuldt

Lille dreng

Børn skal forstå, at der er ansvar i hjemmet, som de skal opfylde uden at blive belønnet for det.

Er det muligt at forebygge rich kid syndromet?

Det er af afgørende betydning at forklare barnet den indsats, som deres forældre gør for at opretholde en behagelig livsstil. Det er også vigtigt, at børnene ved, at for at få ting skal man arbejde, og nogle gange meget hårdt. På samme måde bør de lære, at for at forkæle sig selv skal de spare penge op.

I bogen Dit kompetente barn skriver familieterapeut Jesper Juul, at børn skal forstå, at der er ansvarsområder i hjemmet, som de skal opfylde, uden at de skal belønnes for det.

De skal f.eks. lære, at de skal dække bord og tage skraldet ud. De skal også hjælpe med at rydde op og gøre rent på deres værelse. Disse aktiviteter vil styrke deres værdier.

Det er også afgørende, at forældre udsætter deres børn for et realistisk liv. De skal lære at værdsætte det, de har, og at have respekt for andre. Som forældre skal man ikke overbeskytte sine børn, men tværtimod tilbyde dem de redskaber, der kan hjælpe dem med at klare deres problemer.

At være streng over for sine børn er også en kærlig handling, da det fremmer deres etiske og følelsesmæssige udvikling. Et barn er også elsket, når der bliver sat grænser. De skal gøre en indsats for at få det, de længes efter.

Afslutningsvis er det nødvendigt at huske på, at frustrationer også er en del af læringen, og det er grundlæggende at vide, hvordan man tackler dem. Dette fremmer udviklingen af følelsesmæssige og psykologiske evner, som vil gøre børn til lykkeligere og sundere voksne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.