Hjælp børn med at håndtere et kæledyrs død

Tab af et kæledyr er et dybt følelsesmæssigt slag for børn. Du skal ledsage dit barn under denne proces og hjælpe dem med at håndtere situationen.
Hjælp børn med at håndtere et kæledyrs død

Sidste ændring: 09 august, 2022

Et kæledyrs død er fuldstændigt hjerteskærende. Ud over den smerte, du selv måtte føle, kommer bekymringen for dit barn, i forbindelse med det, der ofte er deres første oplevelse med døden. I denne artikel lærer du, hvordan du hjælper dit barn med at håndtere et kæledyrs død.

Sådan hjælper du dit barn med at håndetere et kæledyrs død

Det betyder ikke noget, hvordan det skete – uanset om det skyldes længere tids sygdom eller en tragisk ulykke – kæledyrets størrelse, eller hvor længe det har boet med familien. Uanset hvad kan dit barns kæledyrs død være meget vanskeligt for dem at forstå, acceptere og komme over.

Kæledyr er en del af familien. De er legekammerater og partnere i eventyr og narrestreger for børn. Når det kommer til deres død, har børn en tendens til at blive følelsesmæssigt fortvivlede, føle sig forladte og endda udvikle en frygt for at miste andre.

Fortsæt med at læse for at lære, hvordan du kan hjælpe dit barn gennem denne svære oplevelse.

1. Forstå dit barns kærlighed til sit kæledyr

Familie sidder med en hund

Det første trin til at hjælpe dit barn i denne proces er at forsøge at forstå, hvad de går igennem. Måske ser du familiekæledyret som netop det: Et selskabsdyr.

For langt de fleste børn er et kæledyr imidlertid meget mere. Det er deres bedste ven, og de kan endda betragte dem som en søskende.

Det er svært at håndtere et kæledyrs død, ligesom det er med et familiemedlem. Dette skyldes, at dit barn elskede det, som en del af familien, uanset hvilken art det drejer sig om.

2. Empati med dit barn

Sæt dig selv i deres sted. Prøv at være empatisk med dit barn og forstå, hvordan du ville have det i deres sted.

Vær opmærksom på dem, for dette handler om accept, ikke smerte. Tabet af en elsket gør ondt uanset hvad.

Hvis kæledyret er død efter lang tids sygdom, er deres død sandsynligvis lettere at acceptere, end hvis dødsårsagen skyldtes en ulykke. Når alt kommer til alt, når et barn ved, at kæledyret er sygt, kan døden være mere forudsigelig.

Uforudsigeligheden af ​​visse situationer, såsom en dødelig ulykke, kan være første gang, et barn finder ud af, at ikke alt kan kontrolleres, og dette kan få dem til at udvikle en masse frygt.

Læs også: 5 karakteristika ved empatiske mennesker

3. At håndtere et kæledyrs død: Undgå at afbøde virkeligheden

I et forsøg på at beskytte sine børn vælger nogle forældre at sige, at kæledyret “stak af” snarere end at forklare, at der skete en ulykke og dyret døde.

Lad være med det. Det kan være ekstremt vanskeligt at tale med dit barn om deres kæledyrs død. Dog fortjener dit barn at kende sandheden.

4. Leg med dit barn

Hjælp dit barn gennem sorgprocessen ved at lege med dem.

Nogle børn kan endda lade som om, at deres bamser og legetøjsdyr bliver syge og dør. Dette rollespil kan være kraftfuldt og helende. Grib muligheden og brug det som en leg for at få dit barn til at forstå og acceptere et tab i familien.

5. Læs med dit barn for at hjælpe dem med at håndtere et kæledyrs død

Mor bruger bøger til at hjælpe barn med at håndtere et kæledyrs død

Der findes mange historier, der handler om et familiemedlem eller kæledyrs død. Tag dig tid til at læse en historie om døden for dit barn og tale om det.

6. Udtryk dine følelser for at hjælpe dem med at overvinde deres kæledyrs død

Nogle børn har svært ved at udtrykke den smerte, de føler. Bliv dit barns katalysator ved at tillade dig selv at vise dem, at tabet af jeres kæledyr også har påvirket dig.

Lær dit barn, at det er OK at være trist, at det er normalt at græde, og at der ikke er noget galt i at savne en elsket.

7. Tal med dit barn for at håndtere et kæledyrs død

Døden får normalt børn til at stille en uendelig mængde spørgsmål. Vær parat til at besvare dem på den mest ærlige måde, der også er passende i forhold til dit barns alder.

Læs også: Sorgens fem faser og hvordan du kommer gennem dem

8. Ær kæledyrets liv

Par med hund i midten

Glem ikke at tale om deres kæledyr. Når alt kommer til alt, er det vigtigt for dit barn at tale om dem og huske de gode tider, som jeres familie tilbragte med dem. En lille begravelse kan være en god måde at hjælpe dit barn på.

At sige farvel til deres kæledyr kan være det, dit barn har brug for for at føle sig lidt bedre tilpas. Dette betyder dog ikke, at smerten forsvinder, og at de holder op med at savne deres kæledyr.

En anden mulighed er at fremstille et fotoalbum, der hjælper dit barn med at huske deres kæledyr eller at plante et træ til deres ære. Reflektion med dit barn kan hjælpe dem med at føle sig bedre tilpas.

9. Lad være med straks at give dem et andet kæledyr

Dit barn har brug for tid til at behandle sit tab og acceptere, at deres ven ikke længere er der.

Forsøg ikke at udfylde deres tomhed med et nyt dyr. Giv dit barn tid til at komme over sit tab, før du overvejr at anskaffe et nyt kæledyr.

10. Hold øje med dit barn, når de kæmper med at håndtere et kæledyrs død

Øjeblikke med tårer og tristhed er normalt. Hvis du dog bemærker, at dit barn har mareridt, ikke kan sove eller føler en masse ængstelse, skal du kontakte en børnelæge. Det kan være nødvendigt, at dit barn modtager rådgivning for at hjælpe dem med at håndtere deres kæledyrs død.

Et kæledyrs død er ofte den første oplevelse, børn har med døden. Vær tålmodig, tilbring tid med dit barn og vis dem, hvor meget du elsker dem. Hjælp dem med gradvist at komme over deres kæledyrs død, på samme måde som var det en persons død, fordi dit barns kæledyr var deres bedste ven.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • KidsHealth. Cuando fallece una mascota. https://kidshealth.org/es/parents/pet-death-esp.html
  • Fleming-Holland, R. A. (2008). Reflexiones sobre la Muerte: el Duelo Infantil y el Suicidio Juvenil. Psicología Iberoamericana.
  • Ledesma, R. I. G., Cabrera, A. M., & Torres, L. S. (2010). Pérdida y duelo infantil: una visión constructivista narrativa. Alternativas En Psicolog{’i}a. https://doi.org/1405-339

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.