4 tips til at opbevare friskost korrekt

Det kan være nemt at opbevare friskost, hvis man tager en række grundlæggende forholdsregler for at forhindre bakterievækst.
4 tips til at opbevare friskost korrekt

Sidste ændring: 20 maj, 2023

Det er vigtigt at opbevare friskost korrekt for at forlænge dens holdbarhed. Mange mennesker anvender ikke de rette metoder og får derfor produktet til at fordærves tidligere eller øger risikoen for bakterievækst. Desuden bør det tages i betragtning, at visse risikogrupper bør undgå indtagelse af denne fødevare, f.eks. gravide kvinder.

Indtagelse af mejeriprodukter kan dog som hovedregel stærkt anbefales for vores sundhed. Disse produkter indeholder en god mængde proteiner af høj biologisk værdi og vigtige mineraler, f.eks. calcium. Et moderat indtag af ost er forbundet med en god sundhedstilstand og bidrager til at forebygge mangler og underskud, der kan skade effektiviteten af den menneskelige fysiologi.

Sådan kan du opbevare friskost korrekt

Forskellige oste

Her er nogle vigtige punkter til at opbevare friskost korrekt. Husk, at der kan udvikle sig sygdomsfremkaldende bakterier i denne fødevare, hvis den ikke opbevares under visse betingelser. Det kan forårsage skader på fordøjelsessystemet, når du spiser et fordærvet produkt.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Sundhedsfordele og næringsværdi af mascarpone

Det er vigtigt at kontrollere temperaturen, når du vil opbevare friskost

Ost er et produkt, der indeholder visse mikroorganismer. De fleste af dem er gavnlige, og derfor skal deres overlevelse sikres. Derfor skal ost altid opbevares i køleskabet i et koldt miljø, der gør det muligt for de bakterier, den indeholder, at være under behagelige forhold.

Faktisk opbevares friskost bedst mellem 4 og 8 grader. Derfor bør den opbevares i den øverste del af køleskabet. Hårdere oste med lange modningsperioder opbevares dog bedst ved højere temperaturer, normalt omkring 8 til 12 grader. I dette tilfælde er det tilrådeligt at placere osten i apparatets skuffer.

Det anbefales dog, at man, et par minutter før man spiser osten, tager den ud og opbevarer den ved stuetemperatur for at nyde dens smag og organoleptiske egenskaber fuldt ud. Den resterende ost bør pakkes ind i plastfolie eller aluminiumsfolie og lægges tilbage i køleskabet.

Det er vigtigt at passe på emballagen

Hvis dit mål er at holde maden i perfekt stand, findes der et meget bedre trick end at pakke osten ind i plastfolie. Det er også muligt at lægge et stykke ostelærred eller køkkenrulle i en lufttæt beholder. Et stykke friskost kan lægges på det, så den væske, som maden taber, absorberes. Dæk beholderen til, og sæt den i køleskabet.

Hvis du vælger dette alternativ, skal du være opmærksom og skifte kluden eller køkkenrullen dagligt. Ellers kan der opstå lugtgener inde i den lufttætte beholder, som senere overføres til osten. Så længe du sikrer denne gode hygiejniske praksis, vil osten forblive af fremragende kvalitet.

Bagepapir eller ostepapir til blød ost

Når det er hensigten at konservere blød ost på den bedst mulige måde, er det bedste valg at bruge bagepapir til at pakke den ind. På grund af den mikroperforerede overflade giver det osten mulighed for at ånde, samtidig med at det forhindrer den i at tørre ud. Denne ost bør dog også placeres i køleskabet for at forhindre mikrobiologisk vækst af patogener indeni.

Olivenolie er godt til konservering

Det er ikke muligt at tale om måder at opbevare friskost på uden at nævne muligheden for at lægge den i olivenolie. I dette tilfælde vil fødevarens organoleptiske egenskaber variere, og det samme gælder dens næringsværdi. Dog vil indholdet af fedtsyrer i omega 3-serien, forbindelser, der har vist sig at have et antiinflammatorisk potentiale, blive øget.

Det gælder om at anbringe ekstra jomfru olivenolie i et glas og skære osten i små tern for at lægge den i væsken. Derefter skal den lukkes hermetisk. Det er også en god idé at tilsætte kulinariske krydderier til selve olien for at tilføje et andet smagsindtryk. Oregano er en af de mest anvendte og er også en kilde til calcium.

Fordelene ved friskost

Friskost på et skærebræt

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Pasta med fetaost: Opskrift fra TikTok

Friskost giver proteiner af højeste kvalitet. Disse næringsstoffer er vigtige for at forebygge udviklingen af komplekse sygdomme som f.eks. sarkopeni. Dette fremgår af forskning offentliggjort i tidsskriftet BioMed Research International.

Desuden indeholder denne fødevare en god dosis calcium. Det er et vigtigt mineral, der er nødvendigt for at opretholde strukturel sundhed. Det er en af de vigtigste bestanddele i knoglerne.

Indtagelse heraf i tilstrækkelige mængder er forbundet med en lavere risiko for at lide af problemer som osteoporose. Det er dog vigtigt at opretholde D-vitaminniveauet på et optimalt niveau ifølge en undersøgelse offentliggjort i Frontiers of Hormone Research.

Der findes ikke noget bedre alternativ end regelmæssig udsættelse for sollys. Stråling stimulerer den endogene produktion af næringsstoffet, som derefter kan ophobes i fedtvævet på grund af dets fedtopløselige natur.

Det er afgørende at opbevare friskost korrekt for at sikre dens integritet og smag

Som du har set i denne artikel, er der en række tips, du kan anvende for bedre at opbevare friskost og dermed sikre din sundhed. Dette vil forhindre, at fødevaren mister sine smagsegenskaber, så den altid vil forblive frisk og smage godt.

Som det sidste skal du huske på, at det er gavnligt for din sundhed at inkludere denne fødevare i din kost, så længe den overordnede variation og balance i din kost er garanteret. Det er vigtigt at undgå underskud af essentielle næringsstoffer, som kan påvirke fysiologiens effektivitet i det indre miljø negativt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ishihara, T., Yoshida, M., & Arita, M. (2019). Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. International immunology31(9), 559–567. https://doi.org/10.1093/intimm/dxz001
  • Martone, A. M., Marzetti, E., Calvani, R., Picca, A., Tosato, M., Santoro, L., Di Giorgio, A., Nesci, A., Sisto, A., Santoliquido, A., & Landi, F. (2017). Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. BioMed research international2017, 2672435. https://doi.org/10.1155/2017/2672435
  • Goltzman, D., Mannstadt, M., & Marcocci, C. (2018). Physiology of the Calcium-Parathyroid Hormone-Vitamin D Axis. Frontiers of hormone research50, 1–13. https://doi.org/10.1159/000486060

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.