Skal jeg opbevare æg i eller udenfor køleskabet?

Det er ikke svært at holde æg i god stand. Vi fortæller dig om det her.
Skal jeg opbevare æg i eller udenfor køleskabet?
Marta Guzmán

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Marta Guzmán.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor æg opbevares ved stuetemperatur i supermarkedet, men folk sætter dem på køl derhjemme? Vil du gerne vide, hvordan man bør opbevare æg på den rigtige måde?

I denne artikel forklarer vi dette i detaljer samt andre aspekter, som du skal overveje for at opbevare æg korrekt.

Sådan bør du opbevare æg

Æg er en optimal fødevare til menneskeføde. Ifølge en artikel offentliggjort i tidsskriftet Fremskridt inden for forskning i fødevarer og ernæring, er de det bedste kostprotein og er rige på essentielle vitaminer og mineraler. Men du bør vide, hvordan du opbevarer æg på den rigtige måde.

Hjemme er det bedst at opbevare dem i køleskabet, især om sommeren. Desuden er æggehvider meget kompakte, og efterhånden som dagene går, trænger der små mængder luft ind i æggets indre, hvilket presser hviden og reducerer dens kompakthed.

Det er bedst at lade æggene ligge i kartonbakken og på en hylde inde i køleskabet. Mange mennesker lægger dem i æggebakker. Det er dog ikke en god idé, da det er det område med de største temperaturudsving i køleskabet.

Hvis man lader æggene ligge i kartonbakken, beskytter man dem mod temperaturændringer, lugte, slag og kontakt med andre fødevarer. Desuden er kartonen forsynet med en udløbsdato, som normalt ikke er skrevet på æggeskaller. Dette er vigtigt, da det giver dig mulighed for at vide, indtil hvilken dato du bør spise dem.

En kurv med æg

Hvorfor vælger supermarkeder at opbevare æg ved stuetemperatur?

Det skyldes, at æggene ikke kræver kulde, så længe stuetemperaturen er omkring 25°C. Faktisk bør de ikke opbevares på køl i supermarkedet, da et pludseligt temperaturskifte kan ødelægge det tynde lag, der omgiver ægget under skallen.

Derfor er det en god idé at opbevare æggene ved en konstant temperatur. Det er lettere at opnå, hvis de står ved stuetemperatur i supermarkedet.

Læs videre for at få mere at vide: Overraskende ingredienser du kan bruge i røræg

Flere spørgsmål om æg

Hvordan kan du se, om et æg er frisk?

En måde at vurdere friskheden på er ved at tjekke æggehvidens konsistens. Et frisk æg har to velafgrænsede områder i æggehviden. Det ene er mere tykt og det andet mere flydende.

Når ægget er frisk, er den tætte æggehvide fastere og geléagtig. Ægget mister sin fasthed i takt med, at det mister sin friskhed. Når det er svært at skelne de to områder fra hinanden, er ægget ikke så frisk.

En anden måde at vurdere friskhed på er at lægge et æg i et glas vand. Hvis det synker, betyder det, at det har lidt luft og er frisk.

Æggebakke er god til at opbevare æg

Er det sikkert at spise æg efter udløbsdatoen?

Du kan spise æg et par dage efter datoen “bedst før”, hvis du har opbevaret dem i køleskabet, og hvis skallen er intakt og ren. Bedst før-datoen og udløbsdatoen er ikke det samme. Æg kan betragtes som friske, så længe de:

  • Er velopbevaret.
  • Bevarer deres kvalitet og sikkerhed.

Skal æg vaskes?

Æg kan vaskes før forbrug, men ikke når du køber dem. Det skyldes, at vandtrykket kan ødelægge laget under skallen og dermed udsætte ægget for salmonella.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Clinical Microbiology Reviews kan denne bakterie forårsage milde til alvorlige mave- og tarmproblemer.

Salmonellainfektion kan opstå, hvis du ikke følger god hygiejne i køkkenet. Derfor er det vigtigt at:

  • Vaske dine hænder, når du håndterer æg.
  • Rengøre redskaber efter håndtering af æg.
  • Koge æggene helt igennem.
  • Opbevare dem i køleskabet efter tilberedning, hvis du ikke skal spise dem med det samme.
  • Ikke lade dem ligge ved stuetemperatur, især ikke om sommeren.

Det er nemt at opbevare æg

Det er ikke svært at holde æg i god stand. Du skal blot sørge for ikke at vaske dem og lægge dem tilbage i æggebakken uden at spise dem umiddelbart efter.

Som vi forklarede ovenstående, er det bedst at opbevare dem i køleskabet. Ikke desto mindre tilpasser de sig godt til mange forskellige temperaturer og fugtighedsforhold inde i æggebakken.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan man opbevare modermælk
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan man opbevare modermælk

Udmalkning og opbevaring af modermælk er nogle gange nødvendigt. Man bør følge bestemte anbefalinger med hensyn til at opbevare modermælk.  • Estrada, M. M., Galeano, L. F., Herrera, M. R., & Restrepo, L. F. (2010). Efecto de la temperatura y el volteo durante el almacenamiento sobre la calidad del huevo comercial. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias23(2), 183-190.
  • Fernandez, M. L. (2010). Effects of eggs on plasma lipoproteins in healthy populations. Food & function1(2), 156-160.
  • Instituto de estudios del huevo.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.