7 tips til opdragelse af stædige børn

Stædige eller viljestærke børn er ofte en udfordring for deres forældre. Der er dog nogle få ting, der gør det muligt at opdrage dem, samtidig med at man undgår konflikter og udvikler deres fulde potentiale. Vi fortæller dig om dem her.
7 tips til opdragelse af stædige børn
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Vi tilbyder dig nogle tips til opdragelse af stædige børn. Forældre, der har mere end ét barn, kan bekræfte, at hvert barns personlighed er forskellig. Måske har du endda sammenlignet dit lille barn med andre børn på samme alder og undret dig over, hvorfor han eller hun ikke er lige så rolig, lydig eller tilpasningsdygtig.

At have et barn med et vanskeligt temperament er en udfordring, men det kan også være en vidunderlig oplevelse, hvis vi ved, hvordan vi skal håndtere det.

Først og fremmest er det vigtigt at fremhæve, at det ikke er en defekt at have en stærk karakter. Det er ikke noget, vi skal se ned på.

Med hensyn til opdragelse er det nemmere at opdrage et barn med et let temperament, men disse børn, som vi betragter som stædige, er i virkeligheden potentielle ledere og børn med klare idéer, som er ivrige efter at udforske og dominere verden. Hvorfor skulle vi ønske at tage disse kvaliteter fra dem?

Ved at forstå deres dyder og vide, hvordan man tilpasser sig deres behov, kan vi ledsage dem, så de kan udvikle deres fulde potentiale. Og undervejs vil de naturligvis lære os værdifulde ting, som vil forandre os som forældre og mennesker. Her er nogle nyttige tips, hvis du er klar til at kaste dig ud i dette eventyr.

Stædige børn: Børn med et svært temperament

En mor skælder barn ud

Stædige børn kan let blive frustrerede og har brug for at forstå, hvorfor de skal gøre noget.

Hvis du føler, at dit barn er stædig eller har et dårligt temperament, kan det faktisk være et barn med et svært temperament. Dette er en af de tre typer af børns temperament, som Alexander Thomas og Stella Chess har postuleret efter omfattende og grundig forskning.

Det er et træk, der er til stede hos ca. 10 % af alle børn og viser identificerbare karakteristika fra de første måneder:

  • De har en tendens til at opleve negative følelser ofte. Som følge heraf har de en tendens til at græde ofte og bliver let irritable.
  • Det er svært for dem at etablere og følge søvn-, spise- eller andre rutiner. De er ofte ret uforudsigelige.
  • Desuden er det også svært for dem at tilpasse sig til forandringer, nyheder og fremmede mennesker.
  • De tåler ikke frustration godt. Alt skal være, som de vil have det, og når de vil have det. De kan reagere med vrede, når de bliver tvunget til at gøre noget.
  • De har brug for konstant opmærksomhed og stimulering. De kan let kede sig, men de giver også alt, hvad de kan, når opgaven motiverer dem.

Det er vigtigt at huske, at det ikke nødvendigvis er aggressive, dårligt opdragede børn eller børn med adfærdsproblemer. De har bare en karakter, der kan udfordre forældre, som kun søger lydighed. Men ved at opdrage ud fra et andet perspektiv kan der opnås store resultater.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Sådan opdrager du et barn med Downs syndrom

Sådan opdrager du stædige eller viljestærke børn

Hvis dit barn falder ind under denne kategori, er her nogle retningslinjer for opdragelse, som kan være nyttige for dig:

Lad dem vælge

Som du måske allerede har set, er der for stædige børn intet værre end at skulle underkaste sig andres vilje. De har deres egne idéer og ønsker at følge dem. Så i stedet for at give ordrer kan det være mere effektivt at tilbyde barnet en række kontrollerede muligheder, som han eller hun kan vælge imellem.

Uanset om det drejer sig om tøj, mad eller fritidsaktiviteter, så prøv at præsentere barnet for en række alternativer og lad barnet vælge. Det får barnet til at føle sig hørt og inddraget og undgår de konflikter, der opstår, når ordrer gives frontalt og ensidigt.

Tilbyd forklaringer og sund dialog

Børn med en stærk karakter eller et vanskeligt temperament reagerer normalt meget godt på dialog. Uanset om det drejer sig om at overholde en regel, udføre en ny opgave eller håndtere en situation, der er ubehagelig for barnet, skal du tage dig tid til at forklare hvorfor.

Fortæl barnet, hvorfor noget skal gøres på en bestemt måde, hvorfor I skal hjem fra legepladsen, hvorfor han eller hun skal overnatte hos sine bedsteforældre osv.

Selv hvis barnet virker for lille til at forstå det, vil denne samtale gøre ham eller hende mere villig til at acceptere situationen. Igen vil barnet med denne forklaring føle, at der tages hensyn til ham eller hende, og at forældrene ikke bare forsøger at påtvinge deres mening.

Pige råber, mens mor skælder ud, hvilket skildrer stædige børn

Empati er ofte den bedste måde at opdrage vanskelige eller stædige børn på.

Følg med og bekræft deres følelser

Disse børn oplever ofte hyppige negative følelser. For forældrene er dette ofte en plage og et irritationsmoment i hverdagen. Hvorfor skal barnet have et raserianfald over noget så simpelt som at skulle på toilettet eller stå op til tiden?

Det kan få os til at miste besindelsen og forsøge at flytte dem med magt. I stedet er det meget mere produktivt at bruge et øjeblik på at føle empati med dem.

Vi kan f.eks. sige: “Jeg forstår godt, at du har det sjovt med at lege og ikke har lyst til at gå i bad. Jeg har også svært ved at stoppe aktiviteter, som er sjove for mig. Men hvis du går i bad nu, har vi lidt tid til at læse en historie senere.”

Samarbejd med dit barn

Selv om vi tager det for givet, at børn skal adlyde deres forældre, er der ingen af os, der bryder sig om at blive kommanderet rundt. Især for disse disse børn kan denne afvisning af autoritet være mere udtalt.

Derfor kan du prøve at anvende en samarbejdsvillig holdning. At sige og gøre ting som “lad os samle legetøjet op” eller “lad os dække bordet sammen” er sætninger og holdninger, der normalt giver bedre resultater end et simpelt: “Gør det nu, fordi jeg siger det.”

Kontrollér og regulér din egen negative reaktion

Dette er et vigtigt punkt, som vi ikke må glemme. At opdrage et stædigt barn er udfordrende og kan vække vores egen vrede og fortvivlelse. Vi kan miste besindelsen, blive ængstelige, råbe eller true for ofte, men det øger kun barnets ubehag og optrapper konflikterne.

Det er vigtigt, at forældrene ved, hvordan de skal anvende selvkontrol og regulere deres egne følelser, holde en passende tone og være tålmodige. Kun på den måde vil barnet kunne falde til ro og lære af dit eksempel.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Fordelene ved og betydningen af at være tålmodig

Vis en ægte interesse for barnet

Viljestærke eller stædige børn har meget at sige og vil gerne høres. For dem er det en sand gave at få deres forældre til at interessere sig for deres meninger, ønsker, smag og uvilje.

Det er afgørende for deres forældre at lytte til dem og give dem plads til at udtrykke sig i stedet for blot at styre deres liv. Så interessér dig oprigtigt for dit barn, barnets hobbyer og lidenskaber. Brug tid sammen med dem, opmuntr dem og del deres passioner med dem.

Det vil bidrage til at skabe et sundt og solidt forhold med gensidig tillid, kærlighed og respekt. Det vil faktisk også gøre det meget lettere at få barnet til at samarbejde.

Undgå at sammenligne dit barn med andre børn

Som det sidste skal du undgå at sammenligne dit barn med andre børn. Det er rigtigt, at deres søskende, fætre, kusiner eller jævnaldrende måske har et mildere temperament og er mere tilpasningsdygtige eller mindre krævende.

Det gør dog ikke dit barn dårligere end dem. Ingen kan lide at blive sammenlignet og nedgjort, især ikke af de mennesker, de elsker mest i verden.

Begynd derfor at værdsætte dit barns dyder og det, der gør ham eller hende unik. Du kan endda huske på de fordele, som den stærke karakter medfører, og som er mange.

Værdsæt hans eller hendes lederskab og lidenskabelige følelser. Forsøg ikke at ændre ham eller hende. Tværtimod skal du elske dit barn, som hun eller han er.

Opdragelse af stædige børn er en lærerig oplevelse

Hvis du har et stædigt eller viljestærkt barn i dit hjem, kan du være sikker på, at hans eller hendes opdragelse vil forandre dig. Barnet er kommet for at bryde dine paradigmer og ændre din måde at se verden på.

Han eller hun vil tvinge dig til at være mere fleksibel, empatisk og tålmodig. Dit barn vil også tilskynde dig til at komme i kontakt med dine egne følelser for at kunne håndtere dem og holde op med at søge kontrol.

Du vil komme til at forstå, at forældreskab ikke handler om at give ordrer, men om at ledsage et andet menneskes vækst på den måde, som det har brug for. Og selv om det måske vil være mere udmattende end forventet, vil det også være yderst givende. Nyd rejsen!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Alto, E., Galián, M. D., & Huéscar, E. (2007). Relaciones entre estilos educativos, temperamento y ajuste social en la infancia: Una revisión. Anales de Psicología/Annals of Psychology23(1), 33-40.
  • Thomas, A., & Chess, S. (1985). Genesis and evolution of behavioral disorders: From infancy to early adult life. Annual Progress in Child Psychiatry & Child Development, 140–158.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.