Sådan opdrager du et barn med Downs syndrom

Et barn med Downs syndrom kræver mere støtte, omsorg og opmærksomhed fra forældrene. For at sikre en god udvikling anbefales det, at man udfører aktiviteter, der fremmer og udvikler deres færdigheder.
Sådan opdrager du et barn med Downs syndrom

Sidste ændring: 26 august, 2022

Et barn med Downs syndrom har de samme behov som alle andre børn, og de bør behandles som alle andre børn.

God kommunikation er vigtigt, når man skal opdrage et barn med Downs syndrom. Forældrene skal også holde godt øje med barnets helbred og ernæring samt støtte barnet på alle måder.

Hvis du har et barn med Downs syndrom, skal du sørge for, at de laver aktiviteter, der udvikler deres færdigheder og deres talenter. 

Hvad er Downs syndrom?

Downs syndrom er en genetisk ændring forårsaget af tilstedeværelsen af hele eller en del af en tredjekopi af kromosom 21. Anomalien opstår i 1 ud af 1000 fødsler, og det betragtes som en af de mest almindelige genetiske ændringer i verden.

Årsagen til Downs syndrom er uklar. Nogle tilfælde er arvelige, mens andre er forbundet med morens alder. Derudover er der ingen kendt specifik årsag til dette syndrom. 

Pige dufter til en blomst

På et fysisk plan deler børn med Downs syndrom visse karakteristikker, hvilket inkluderer mandelformede øjne, store munde og læber samt små ører. Men disse børn kan have vidt forskellige personligheder. Deres måde at lære på og deres humoristiske sans kan også variere.

Det, der vides med sikkerhed, er, at disse børn er meget følelsesmæssigt intelligente og de kan lide at udtrykke omsorg. 

Sådan opdrager man et barn med Downs syndrom

Det kan være lidt af et eventyr at være forælder til et barn med Downs syndrom. Det kan også være en smule foruroligende grundet den manglende information om syndromet.

Vær ikke bekymret, hvis dit barn har dette syndrom. Du kan opdrage dit barn ligesom alle andre, så længe du viser barnet masser af omsorg og støtte.

Der er mange tips til, hvordan man behandler børn med Downs. Først skal du forstå, at de er helt normale, og derfor skal de behandles normalt. Du er nødt til at have den bedste attitude og udvise forståelse. Du skal også vise dit barn al den kærlighed, du har for ham eller hende.

Vi giver dig nu nogle tips til, hvordan du opdrager et barn med Downs syndrom:

Kommuniker ordentligt med dit barn med Downs syndrom

Det er ekstremt vigtigt, at forældre kommunikerer ordentligt. Du skal være mere opmærksom på, hvordan du udtrykker dig selv, når du har et barn med Downs syndrom.

Børn med dette syndrom bruger som regel længere tid på at lære at snakke. De kan også have sprog- og kommunikationsproblemer. Du skal dog ikke fortvivle. Forsøg at være tålmodig og find måder, hvorpå du kan kommunikere ordentligt med dit barn.

Opfordr dem til at lege med deres søskende og andre børn

Barn med Downs syndrom kysser sin mor

Børn med dette syndrom har udviklingsfaser, der manifesterer sig selv på forskellige tidspunkter. Men det forhindrer ikke interaktion. Når de leger og kommunikerer med deres søskende eller andre børn, tillader det en fuld og tilfredsstillende udvikling. 

Du skal også sørge for, at de har kontakt med voksne – især dem i deres almindelige omgivelser. Når du opfordrer barnet til at være sammen med andre, dele idéer og kommunikere, vil barnet have det godt. Samtidig er det en måde, hvorpå din tætte omgangskreds kan blive bekendt med situationen.

Afgør, om dit barn med Downs syndrom skal gå i almindelig folkeskole eller på specialskole

Børn med Downs kan gå i almindelig folkeskole. Dette anbefales faktisk, da det giver dem mulighed for at være sociale sammen med andre børn, uanset om de også har Downs eller ej. Det vil booste deres selvtillid og hjælpe dem med at opbygge relationer. 

Hvad angår undervisning og uddannelse, er det sandsynligt, at et barn med Downs syndrom vil lære i et anderledes tempo sammenlignet med andre elever. Men læreren og forældrene kan hjælpe med dette.

Du skal altid huske på, at børn med dette syndrom oplever udviklingsfaserne på anderledes måder.

Lad dit barn med Downs syndrom deltage i forskellige aktiviteter

Barn leger med aktivitetslegetøj

Vi har alle et bestemt talent eller en specifik evne. Børn med Downs syndrom er ikke anderledes, og de kan også udvikle en speciel evne og udmærke sig på visse områder.

Disse børn kan udføre alle slags aktiviteter på effektiv vis. Det handler om at opfordre dem til at udføre aktiviteter, der lader dem udforske alle deres evner. 

1. Kunst

Musik, dans, drama og andre kunstformer kan hjælpe med at udvikle deres følelsesmæssige intelligens.

Hvis du har et barn med dette syndrom, anbefales det, at du lader dem deltage i aktiviteter såsom dans, sang eller drama. Derved kan dit barn tænke ud af boksen og samtidig lære nye ting.

2. Sport

Sportsaktiviteter gavner også et barn med Downs syndrom. Det hjælper med at forbedre deres kondition, det lærer dem om samarbejde og om at opnå mål. 

Sport, især dem, hvor der er hyppige pauser, er særdeles gavnlige. Nogle af de mest anbefalede sportsgrene er:

  • Svømning
  • Fodbold
  • Rytmisk gymnastik
  • Basketball
  • Bordtennis
  • Kampsport

3. Leg og spil

Alle børn har brug for fritid og underholdning, da det gavner deres udvikling optimalt. Derfor er det vigtigt, at børn med Downs syndrom også nyder masser af legetid.

Gennem leg kan du lære dem, hvad du har lyst til. Det er også et værdifuldt redskab, der stimulerer motivation.

Skal man være ekstra opmærksom på deres kost?

Baby med Downs syndrom rækker tunge

Ernæring er vigtigt. Børn med dette syndrom er som regel længere om at lære, hvordan man spiser modermælk eller modermælkserstatning, mens de er babyer. Således skal du være tålmodig og tilbyde barnet større incitament, så det har lettere ved at lære at tilpasse sig nye madoplevelser. 

I barndommen er det vigtigt for ethvert barn at spise en afbalanceret kost, der inkluderer alle fødevaregrupper. Men børn med dette syndrom er tilbøjelige til at være tungere, fordi de typisk er lavere, og de har det med at være mindre fysisk aktive end andre børn.

Helbred

En betydelig procentdel af børn med Downs syndrom kan lide af hjerteproblemer. Det anslås, at 45% af disse børn lider af hjertesygdomme. De har også en tendens til at lide af lungeproblemer, hvilket er grunden til, at de er mere tilbøjelige til at blive forkølet.

Selvom de kan lide af mange sygdomme, skal du ikke bekymre dig alt for meget, da alle disse sygdomme kan helbredes. Det vigtigste er forebygning. Hvis du er forælder til et barn med Downs syndrom, skal du derfor holde godt øje med deres helbred, og du skal sørge for, at de ofte kommer til lægen. 

Konklusion

For nogle familier kan det være en udfordring at opdrage et barn med dette syndrom. Men det er også en utroligt givende oplevelse. Kærlighed kan hjælpe forældre med at overkomme alle forhindringer. 

Sørg for at bruge vores gode tips og råd, så du kan sikre dit barns optimale udvikling.

Det kan interessere dig ...
Enkelhed er nøglen til børneopdragelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Enkelhed er nøglen til børneopdragelse

Børneopdragelse har ændret sig meget gennem årene. I denne artikel vil vi fortælle hvorfor enkelhed er nøglen til børneopdragelse!
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.