9 tips og teknikker til at studere med ADHD

Hvis du har ADHD, er det vigtigt at finde et behageligt sted, hvor du kan studere og koncentrere dig. Med de rigtige teknikker vil du kunne klare udfordringen!
9 tips og teknikker til at studere med ADHD

Sidste ændring: 15 juli, 2022

Der findes forskellige metaforer til at forklare, hvad ADHD (opmærksomhedsforstyrrelses- og hyperaktivitetslidelse) er, og hvordan det påvirker en persons dagligdag. En af de hyppigste har at gøre med billedet, hvor en lille mus uophørligt løber rundt i et hjul. I den forbindelse bliver det naturligvis meget svært at studere med ADHD.

Hjernen hos en person med ADHD arbejder uafbrudt. Situationer, der på overfladen er enkle at løse, kan blive enormt komplekse.

Det er f.eks. meget vanskeligt at være opmærksom på en samtale uden at blive distraheret af noget andet. På samme måde er det dobbelt så trættende at studere på grund af selve aktiviteten og på grund af alle de tidligere omveje for at komme til at udføre den.

Ikke desto mindre er der strategier og teknikker, der er nyttige til at studere med ADHD. Lad os tage et kig på nogle af dem.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Hvorfor vil nogle mennesker ikke se folk i øjnene?

Hvad er opmærksomhedsforstyrrelse med eller uden hyperaktivitet (ADHD)?

Opmærksomhedsforstyrrelse med eller uden hyperaktivitet hindrer den optimale udførelse af de eksekutive funktioner. Det betyder, at det hindrer dem, der gør det muligt for os at holde fokus, opfylde vores forpligtelser, iværksætte og fuldføre opgaver, planlægge, organisere, træffe beslutninger og kontrollere vores impulser.

Det er grundlæggende færdigheder for livet i samfundet, især hvis vi søger at indgå i akademiske eller arbejdsmæssige miljøer. Det er dog ikke en umulig opgave at studere med ADHD. Ikke desto mindre er det sandt, at det kræver nogle ekstra strategier og forstærkninger for at kompensere for de processer eller aktiviteter, der kræver lidt mere.

De bedste tips til at studere med ADHD

Her er nogle anbefalinger, som du skal huske på for at studere med ADHD. Det er vigtigt, at de voksne, når det gælder børn, også overvejer disse teknikker for at gøre processen lettere.

Barn gemmer sig bag notesbog

At studere med ADHD kræver en ekstra indsats. For børns vedkommende skal denne indsats også komme fra de voksne, der ledsager processen.

1. Opdel dine opgaver i mindre opgaver

Ved at opdele dine opgaver bliver det lettere at fokusere og forblive opmærksom. Der findes forskellige teknikker i denne henseende, f.eks. Pomodoro-metoden, som indebærer, at du koncentrerer dig i et stykke tid (normalt 25 minutter) og hviler derefter i et stykke tid (5 minutter).

Denne vekslen giver din hjerne mulighed for at koncentrere sig og hvile uden overdrevne krav. Ud over fordelen ved at føle, at du kan markere en opgave som afsluttet, øger det din motivation og er med til at mindske den angst, der er forbundet med at sætte sig ned for at studere.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Tips og aktiviteter til studerende om udsættelse af opgaver

2. Jo tidligere, jo bedre

Vent ikke til sidst på dagen med at gennemføre en aktivitet eller til de sidste par dage med at sætte dig ned og studere. Det er bedst at færdiggøre dine opgaver gradvist.

3. Hvile

At være hyperaktiv og med hjernen ophidset hele tiden er ikke godt for dem, der har denne type lidelse. Det er meget vigtigt at søge balance, at finde øjeblikke med hvile og distraktion. På den måde kan vi få den nødvendige energi til at sidde ned og opfylde vores forpligtelser.

4. Bed om hjælp til at studere med ADHD

Hvis du f.eks. går på universitetet, og der er mange fag pr. semester, kan du måske bede om tips fra en person, der allerede har erfaring. Deres oplysninger kan hjælpe dig til at vide, hvilke fag der er vigtigst og mest krævende. På den måde kan du få et bedre overblik over dine prioriteter.

Det er vigtigt at vide, at du ikke altid vil kunne klare alting. En fugl i hånden er mere værd end to i busken.

Hvis du er ved at starte dine studier, kan det at tage små første skridt hjælpe dig med at organisere dig og også hjælpe dig med at få tillid til at forstå, hvordan du skal klare dig. For høje eller urealistiske forventninger fører ofte til frustration og demotivation.

5. Giv dig selv tid

Læg ikke pres på dig selv. Det er ikke nødvendigt. Det vigtige er, at du kan nyde processen og dine valg af studier.

Tilføj ikke endnu et problem til dit liv, men tilføj tværtimod en læringsomstændighed, som du kan forbedre. Her er det også vigtigt, at du kan lære dig selv at kende og finde ud af, hvornår du fungerer bedst.

Hvis du f.eks. ved, at du har svært ved at stå tidligt op, så lad være med at sætte dig urealistiske mål, f.eks. at stå tidligt op for at lave en afsluttende gennemgang.

6. Find et sted, hvor du kan studere

Omgivelserne er også afgørende for at bevare fokus og koncentration. Derfor er det vigtigt, at du kan finde et sted med færre stimuli, hvor du kan føle dig godt tilpas, med god ventilation og gode lysforhold.

Et bibliotek kan være et ideelt sted at studere.

Kvinde på bibliotek illustrerer at studere med ADHD

Biblioteker er lukkede rum med lidt støj og færre distraktioner. De kan hjælpe en person til at koncentrere sig.

7. Lær at identificere dine foretrukne studieteknikker

Mennesker har forskellige typer intelligens. Nogle mennesker lærer således bedre, når de lytter til andre, der taler, mens andre er mere visuelle og har brug for en form for støtte eller en grafisk ressource. Derfor er det vigtigt, at du kan udforske forskellige måder at studere og fastholde information på, indtil du finder den måde, der gør opgaven lettere.

8. Vær konsekvent med din medicin

Hvis du tager medicin, er det vigtigt, at du holder fast i din behandling. Undgå at springe doser over eller øge dem for at blive roligere eller præstere bedre til en eksamen.

9. Lær afslapningsteknikker, når du vil studere med ADHD

Det er nødvendigt at lære at stoppe op og erkende, at vi har brug for en mental pause. Til det formål kan afslapnings- og åndedrætsteknikker være nyttige, da de er enkle, korte og guidede.

Du kan få succes med at studere med ADHD

Mange mennesker med ADHD føler, at det vil være en umulig mission at studere eller nå deres mål. Faktisk stiller personerne omkring dem nogle gange op for at kompensere eller udføre visse funktioner for dem for at undgå frustrationer.

Det er dog vigtigt at vide, at en person med ADHD er i stand til at gennemføre sine mål og projekter. Måske er denne vej længere eller langsommere og kræver yderligere støtte og større engagement, men det er muligt.

I samme forstand er det vigtigt at arbejde med selvværd og tryghed hos personer med ADHD samt at opbygge deres selvtillid, så de fortsat kan tro på, at de er i stand til det.

Det kan interessere dig ...
8 teknikker til at lære hurtigere
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
8 teknikker til at lære hurtigere

Takket være videnskaben og forskellige undersøgelser har vi gennem tiden fundet nye teknikker til at lære hurtigere. Her er nogle af dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Barragán-Pérez, E., de la Peña-Olvera, F., Ortiz-León, S., Ruiz-García, M., Hernández-Aguilar, J., Palacios-Cruz, L., & Suárez-Reynaga, A. (2007). Primer consenso latinoamericano de trastorno por déficit de atención e hiperactividad. Boletín médico del hospital infantil de México64(5), 326-343.
  • Llanos Lizcano, L. J., García Ruiz, D. J., González Torres, H. J., & Puentes Rozo, P. (2019). Trastorno por déficit de atención e hiperactividad (TDAH) en niños escolarizados de 6 a 17 años. Pediatría Atención Primaria21(83), e101-e108.
  • López, E. F. (2016). Entrenamiento en Mindfulness para pacientes con trastorno por déficit de atención con hiperactividad (TDAH): Una revisión descriptiva. Revista de psicoterapia27(103), 203-213.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.