Tips til et holdbart og økovenligt hjem

Nogle af de nemmeste tricks du kan anvende til at spare og få et grønnere hjem er i køkkenet.
Tips til et holdbart og økovenligt hjem

Sidste ændring: 21 maj, 2019

Vi ønsker alle at efterlade en smuk planet til vore børn og børnebørn, en verden, der er fyldt med mangfoldighed og som giver dem en smuk fremtid. I denne artikel giver vi dig nogle tips til et holdbart og økovenligt hjem.

Et sted uden forurening, så jordens grønne lunger vil garantere dens fortsatte eksistens og harmoni.

Du ved at for at opnå dette mål og undgå en umiddelbar miljøkatastrofe, skal politikker ændres, så jordens energi bliver reguleret og gøres ansvarlig for deres CO2-udledninger og kemiske affaldsprodukter.

Men der findes også små, personlige initiativer, vi selv kan tage. Ved at foretage uanselige forandringer i vores daglige liv, kan man skabe et mere holdbart hjem til at hjælpe med at passe på hele planeten.

Hvorfor ikke begynde at gennemføre disse enkle tips i dag?

1. Klimaanlæg og varmeapparater

Hvis du har central opvarmning eller køleanlæg i dit hjem, er det vigtigt at huske at anvende dem klogt. På den måde tager du dig ikke kun af klodens sundhed – vil du se nogle reelle besparelser i din månedlige energiregning:

  • Om vinteren, kan du indstille din varme til ca. 21° C.
  • Om sommeren, kan du holde din køling på omkring 24° C.
  • Og hvilken temperatur bør du indstille din vandvarmer på? Lige omkring 38 °C vil være fint.
  • For hver grad du indstiller den højere eller lavere, lover vi dig at du kan se forskellen på din regning, og dit bidrag til miljøet.

Anbefalet læsning efter “Tips til et holdbart og økovenligt hjem”:

Prøv dette naturlige gulvrengøringsmiddel med citrus

2. Hvorfor ikke få lidt mere naturlig vind og sollys?

Vindue mod det groenne

Det er ikke altid muligt for enhver husholdning at  investere en masse penge i at tilpasse hjemmet til at høre med nye energiressourcer. Vi har ikke alle har råd til at skifte vores vinduer, terrasser, eller installere solpaneler.

Men, det er rigtigt, at på lang sigt kan dette spare en masse penge på regningerne, men installationsomkostningerne er meget høje. Hvis du ikke er i stand til at foretage den slags investeringer, er her nogle få enkle tips:

3. Lav nogle grundlæggende ændringer i køkkenet

Groent hus

Nogle af de nemmeste tricks du kan anvende til at spare og få et grønnere hjem er i køkkenet.

Her er et par tips:

  • Brug din trykkoger når det er muligt, og spare tid og energi og hårdt optjente kroner.
  • Hvis du skal bruge din ovn, så prøv ikke at åbne døren for tit. Hver gang sænker du temperaturen med omkring 21 °C.
  • Hvis du skal tø noget op, så brug mikroovnen, eller hvis det er fisk, kan du simpelthen lægge den i en skål med vand. Bare tag hvad du har brug for at tø op ud af fryseren et par timer inden du skal tilberede det. Planlægning er nøglen! Det er det værd.

4. Efterlad ikke dine apparater på standby

Hvor mange gange er du skyldig i denne ene ting?  At efterlade dit TV på standby med det røde lys tændt, eller din computer, eller forstærker… Og hvad med alle de nætter, hvor du efterlader din telefon under opladning eller Wi-FI-routeren, når du ikke er hjemme?

Ingen tvivl om du har gjort det tusind gange, og disse små udgifter hover sig op på din regning. Det skader også planeten, når millioner af mennesker gør de samme fejl.

Sidst men ikke mindst, glem ikke at dette kan forkorte dine apparaters liv.

5. Sig “ja” til energisparepærer

Disse og flourocerende LED-pærer er dyre, det ved vi, men de holder op til 8 gange længere, og  bruger 80% mindre energi end traditionelle glødepærer. Så hvorfor ikke udskifte dem?

6. Vælg energieffektive apparater

Ovn - oekovenligt hjem

Som du muligvis ved, er der kommet nye apparater på markedet de seneste år, som tilhører energiklasse A++ og A+++. Ved du, hvad det betyder? Det betyder, at de forbruger op til 70% mindre energi end apparater i klasse A.

Det er en god ide at udskifte dine apparater til nogle mere energieffektive, når du har brug for dem. Det er en lille ændring, men hvis alle gjorde det, ville det være en fantastisk fordel for planeten og naturligvis resultere i et grønnere hjem.

7. Brug kun din vaskemaskine og opvaskemaskine, når du kan fylde den helt

Nogle mennesker vil lave en portion vasketøj med bare et håndklæde og en pyjamas. Det kan være du vasker 3 portioner vasketøj dagligt, som ikke er fylder maskinen, når du simpelthen kunne have kombineret dem til en fuld maskine.

Undgå at bruge forvask og vælg altid med koldt vand, når du kan. Du vil spare en masse mere på din regning!

De samme retningslinjer kan anvendes til opvaskemaskinen. Det er værd at vente, indtil du har fyldt den op med tallerkener og glas, inden du anvender dette dyre apparat.

Læs også denne artikel efter “Tips til et holdbart og økovenligt hjem”:

Derfor må dit hjem ikke være for rent

Det 8. tip til et økovenligt hjem er: Sørg for at dit hjem er godt isoleret

Tætn dine vinduer og sørg for at kulden ikke kan trænge ind ved at  bruge vejrbestandige tætningslister og tætningsmaterialer. Hvis du installerer termoruder og også husker at gøre god brug af markiser, persienner, eller noget andet, der kan hjælpe dig med at undgå at skulle tænde for varme eller klimaanlæg.

Sommetider gør disse små ændringer i dit hjem at du kan spare en masse, når det kommer til dine månedlige regninger.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.