Tomatjuice: Fordele og ulemper

Tomatjuice indeholder mange vigtige næringsstoffer. Derudover er det også rigt på antioxidanter. Her kan du lære mere om denne drik!
Tomatjuice: Fordele og ulemper
Eliana Delgado Villanueva

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Tomatjuice er en populær drik med en masse forskellige vitaminer, mineraler og antioxidanter. Den er specielt rig på lycopen, som er en kraftfuld antioxidant med store sundhedsfordele. I denne artikel kigger vi på fordelene og ulemperne ved at drikke tomatjuice.

Indhold i tomatjuice

Tomatjuice og tomater

Tomaten anbefales som regel i forbindelse med vægttab. En af dens primære fordele er dens evne til at udtømme, dens lave kalorieantal og vanddrivende effekt, som endda kan aktivere forbrændingen og derved forbrænde fedt.

Hvis du drikker det jævnligt og tidligt på dagen, kan tomatjuice hjælpe dig i gang med dagen på bedst mulig vis. Det gælder endnu mere, hvis den kombineres med en varieret og afbalanceret morgenmad!

Næringsindhold

Tomatjuice er en populær drikkevare af friske tomater. Her er næringsindholdet på 240 ml tomatjuice:

 • Kalorier: 41
 • Protein: 2 gram
 • Fibre: 2 gram
 • Vitamin A: 22 % af ADI (Acceptabel Daglig Indtagelse)
 • Vitamin C: 74 % af ADI
 • Vitamin K: 7 % af ADI
 • Vitamin B1: 8 % af ADI
 • Vitamin B3: 8 % af ADI
 • Vitamin B6: 13 % af ADI
 • Vitamin B9: 12 % af ADI
 • Magnesium: 7 % af ADI
 • Kalium: 16 % af ADI
 • Kobber: 7 % af ADI
 • Mangan: 9 % af ADI

Som du kan se, er tomatjuice meget næringsrigt og indeholder mange vigtige vitaminer og mineraler. Faktisk dækker en kop tomatjuice næsten det daglige indtag af C-vitamin og dækker 22 % af indtaget af A-vitamin som carotenoider.

Fordelene ved tomatjuice

Høj koncentration af antioxidanter

Tomatjuice er en koncentreret kilde til kraftfulde antioxidanter såsom lycopen, et cartenoid carbonhydrid, som er kædet sammen med imponerende sundhedsfordele.

Lycopen beskytter cellerne fra skade af frie radikaler og derved reducerer de oxidative processer i cellerne. Mange undersøgelser har vist, at der er sundhedsfordele at hente ved at drikke tomatjuice med højt indhold af lycopen.

Et våben mod forstoppelse

Kvinde på toilettet holder sig for maven

Forstoppelse er ikke noget, man skal tage for let på. Hvis det ikke behandles, kan det faktisk blive kronisk og føre til alvorlige sundhedsproblemer. En meget simpel måde at bekæmpe det på er ved at følge en diet, som hjælper fordøjelsen.

At drikke tomatjuice til morgenmad er en god måde at bekæmpe forstoppelse på. Tomater er rige på fibre og fungerer som et mildt afføringsmiddel. Hvis du drikker det hver dag, kan det være med til at afhjælpe dette meget almindelige problem.

Fordele for hjertekarsystemet

Det er vigtigt at bemærke, at tomater er rigtig gode for hjertet. De indeholder stærke antioxidanter, såsom lycopen og betakaroten, som reducerer risikoen for hjertesygdomme. Det er for eksempel forhøjet blodtryk og kolesteroltal eller blokader i pulsårerne (åreforkalkning).

En undersøgelse på 584 deltagere viste, at dem med en kost rig på tomater havde betydeligt mindre risiko for at få hjertesygdomme end dem uden.

Vi anbefaler: Sellerisaft: Fordele og kontraindikationer

En forstærkning af immunforsvaret

Tomatjuice hjælper også immunforsvaret med at undgå og bekæmpe infektioner, forkølelse, influenza og andre sygdomme. Tomater er rige på A-, B-, C-, D- og K-vitamin samt antioxidanter, kalium, kalcium, fosfor og jern.

Kontraindikationer for tomatjuice

Person med sår i munden

Der er dog et par ting at huske på, inden du begynder at drikke et glas tomatjuice hver morgen. Her er et par af dem:

 • Hvis du døjer med mundsår, bør du undgå tomater, da de er syreholdige. Mange personer i kemoterapi lider af bivirkningen mucositis, som giver betændelse og sårdannelse. Syreholdige fødevarer, såsom tomater, kan forværre smerterne ved denne lidelse.
 • Personer med fordøjelsesproblemer bør undgå tomater. Hvis du lider af refluks, halsbrand, mavesår eller har gennemgået en maveoperation, er det bedst at undgå dem.
 • På grund af deres kaliumindhold er tomater heller ikke gode for personer, der bør begrænse indtaget af dette mineral. Det er eksempelvis tilfældet hos patienter med nyre- eller hjertesygdomme, insulinmangel eller metabolisk acidose.
Det kan interessere dig ...
Sådan kan du dyrke tomater med kun fire skiver
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan du dyrke tomater med kun fire skiver

Tomater er en lækker frugt, der er rig på næringsstoffer. Med kun et par stykker kan du selv dyrke tomater, som du kan tilføje til din salat.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ivanova NN, Khomich LM, Beketova NA. [Tomato juice nutritional profile]. Vopr Pitan. 2018;87(2):53-64. doi: 10.24411/0042-8833-2018-10019. Epub 2018 Feb 26. Russian. PubMed PMID: 30592869.
 • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.
 • Cataño JG., Trujillo CG., Caicedo JI., Bravo Balado A., et al., Efficacy of lycopene intake in primary prevention of prostate cancer: a systematic review of the literature and meta analysis. Arch Esp Urol, 2018. 71 (2): 187-197.
 • Jacques PF., Lyass A., Massaro JM., Vasan RS., et al., Relation of lycopene intake and consumption of tomato products to incident cardiovascular disease. Br J Nutr, 2014.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.