5 typer af seksuel orientering

Hvis du kender de forskellige typer af seksuel orientering, kan det hjælpe dig med at acceptere og nyde din seksualitet mere og forhindre dig i at dømme andre.
5 typer af seksuel orientering
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er vigtigt at kende de forskellige typer af seksuel orientering, så vi alle kan forstå vores egne præferencer og respektere andres præferencer. Seksualitet og tiltrækning er to grundlæggende områder i den menneskelige udvikling. Det er nødvendigt at forbinde os på forskellige niveauer for at holde os sunde både fysisk og psykisk.

Et sundt forhold til vores seksualitet er afgørende. Det betyder, at vi bør være opmærksomme på, hvad vi kan lide, hvad der bevæger os, og hvad der vækker vores begær. Men det betyder også, at vi skal være i stand til at acceptere os selv for den, vi er, og udtrykke det naturligt.

De myter og tabuer, der har omgivet sex i århundreder, kan gøre denne vigtige opgave vanskeligere for os. Derfor skal du have en klar og sandfærdig forståelse af disse oplysninger.

Hvad er seksuel orientering?

Først og fremmest skal vi forstå, hvad seksuel orientering er, da vi ofte forveksler det med andre beslægtede begreber.

Vi kan definere seksuel orientering som den fysiske, psykologiske eller følelsesmæssige tiltrækning, som man føler over for en bestemt befolkningsgruppe af mennesker. Det er altså en stabil og varig præference for en bestemt gruppe, som vi ønsker at knytte os romantisk, følelsesmæssigt og seksuelt til.

Dernæst skal vi skelne dette begreb fra andre som f.eks. kønsidentitet, der betegner en persons subjektive og dybtgående oplevelse af sit køn. Det vil sige, at det henviser til det køn, som hver enkelt person identificerer sig med, hvilket kan være det samme som deres biologiske køn eller ej.

Man må heller ikke forveksle seksuel orientering med kønsudtryk. Dette henviser til, hvordan vi udtrykker os udadtil i form af vores adfærd og ydre fremtoning. Dette udtryk stemmer måske ikke overens med samfundets forventninger (f.eks. når samfundet betegner mænd som feminine).

Mand holder et hjerte

Typer af seksuel orientering

De forskellige typer af seksuel orientering er baseret på de forskellige præferencer, som folk har med hensyn til deres seksualitet. Nogle er velkendte og bredt accepterede, mens andre ikke får den anerkendelse, de fortjener.

Lad os se på de mest almindelige typer.

1. Heteroseksualitet: Den mest gængse af de forskellige typer af seksuel orientering

Dette er den mest almindelige type seksuel orientering og er også den mest almindeligt accepterede på et socialt plan.

Heteroseksuelle mennesker er dem, der er tiltrukket af personer af det modsatte køn, både fysisk og følelsesmæssigt. For eksempel foretrækker heteroseksuelle mænd at have romantiske og seksuelle forhold med kvinder og omvendt.

2. Homoseksualitet

Personer, der er homoseksuelle, er tiltrukket af personer af samme køn. Efter heteroseksualitet er homoseksualitet den næstmest almindelige seksuelle orientering.

Generelt bruger vi ordene bøsser og lesbiske til at tale om henholdsvis homoseksuelle mænd og kvinder.

3. Biseksualitet

Biseksualitet henviser til, når mennesker er fysisk og følelsesmæssigt tiltrukket af personer af begge køn. Desværre står biseksuelle mennesker over for visse stigmatiseringer, når de diskuterer deres seksualitet, da nogle mennesker vil sige, at det er en fase. Andre gange vil folk fortælle dem, at de bare er forvirrede.

Biseksualitet er imidlertid en lige så gyldig seksuel orientering som enhver anden. Faktisk tyder nogle undersøgelser på, at størstedelen af befolkningen er biseksuel i en eller anden grad.

4. Panseksualitet

Panseksualitet er en seksuel og romantisk tiltrækning til ethvert menneske, uanset køn eller udseende. Derfor fokuserer panseksuelle mennesker deres opmærksomhed på et individs kvaliteter og personlighed.

De er ligeglade med, om personen er mand, kvinde eller identificerer sig som ikke-binær.

5. Aseksualitet

Aseksuelle personer er personer, der ikke oplever seksuel lyst eller tiltrækning til noget køn. De har vel at mærke ingen interesse for sex eller seksuelle aktiviteter.

De kan dog føle en følelsesmæssig intellektuel eller romantisk tiltrækning til andre mennesker. Så selv om de ikke har fysisk lyst, knytter de sig følelsesmæssigt og på andre niveauer til andre. Aseksuelle mennesker kan knytte sig til mennesker af samme køn, det modsatte køn eller begge dele.

Det er vigtigt ikke at forveksle aseksualitet med cølibat eller afholdenhed.

Med aseksualitet eksisterer seksuel lyst ikke. Men i de to andre tilfælde kontrollerer eller undgår folk dette begær på grund af deres tro eller overbevisning.

Symboler for forskellige typer af seksuel orientering

Andre typer af seksuel orientering

Ud over de nævnte findes der mange andre typer af seksuel orientering. For eksempel er demiseksuelle mennesker kun tiltrukket til de personer, som de deler et stærkt følelsesmæssigt bånd med. Sapioseksuelle finder tiltrækning i en persons intelligens.

Kort sagt varierer seksuelle præferencer og smag meget, og der er et bredt spektrum.

Vi kan ikke begrænse seksualiteten til nogle få stive og uforanderlige muligheder. Fleksibilitet og accept er to væsentlige elementer for at opdage, opleve og nyde sin seksualitet uden at dømme os selv eller vores omgivelser.

Det kan interessere dig ...
Hvad er seksuel identitet?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er seksuel identitet?

Seksuel identitet, kønsidentitet og seksuel orientering er begreber, som ofte forveksles. I dag vil vi fortælle dig om dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Rieger, G., Savin-Williams, R. C., Chivers, M. L., & Bailey, J. M. (2016). Sexual arousal and masculinity-femininity of women. Journal of Personality and Social Psychology111(2), 265.
  • Prause, N., & Graham, C. A. (2007). Asexuality: Classification and characterization. Archives of Sexual Behavior36(3), 341-356.
  • Savin-Williams, R. C., Joyner, K., & Rieger, G. (2012). Prevalence and stability of self-reported sexual orientation identity during young adulthood. Archives of sexual behavior41(1), 103-110.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.