Er det godt at bruge stemmeassistenter til sundhed?

Stemmeassistenter til sundhedssektoren er blevet et nyttigt redskab til at forbedre en persons livskvalitet. Hvad er deres fordele og ulemper? Find ud af det her!
Er det godt at bruge stemmeassistenter til sundhed?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Stemmeassistenter er et teknologisk bidrag med en enorm værdi. Deres enkelhed og tilgængelighed gør dem tilgængelige for millioner af brugere i hele verden. De har også potentiale til at yde et ekstraordinært bidrag til sundhedsvæsenet.

Et af de mest interessante aspekter ved stemmeassistenterne er, at de alle leverer en teleplejetjeneste til ældre. Dette er meget nyttigt, da det bidrager til at forbedre deres livskvalitet.

Det er imidlertid en teknologi, som stadig står over for store udfordringer. Kan man overhovedet stole på de oplysninger, de giver? Har de nogen ulemper? Vi besvarer disse spørgsmål her.

Hvad er stemmeassistenter?

Stemmeassistenter er enheder, der findes i smarttelefoner. De findes også i tablets eller højttalere og kan efterlignes i alle dekorative genstande i hjemmet.

Som navnet antyder, er de stemmestyrede. Det er kun nødvendigt for brugeren at sige et nøgleord for at aktivere dem. På denne måde reagerer de på enhver anmodning, hvad enten det drejer sig om at indhente oplysninger eller at give instruktioner til at udføre en handling.

Der kræves en internetforbindelse for at kunne betjene dem. Det er således muligt at løse enhver form for tvivl, lige fra vejret til den bedste måde at tilrettelægge en diæt på. De kan også bruges til at styre genstande som fjernsynet, lyspærer, varme osv.

Stemmeassistenter til sundhed

Der findes i øjeblikket flere stemmeassistenter. Disse omfatter Googles, Amazons (Alexa) og Apples (Siri). De aktiveres henholdsvis med nøgleord som “OK Google”, “Alexa” eller “Hey Siri”. Både Googles og Alexas har forskellige funktionaliteter i forbindelse med sundhed.

Det mest interessante? De kan downloades gratis. De tilbyder en række oplysninger, f.eks. tips til fysisk aktivitet og mulige diagnoser. Især er deres mest fremtrædende sundhedsrelaterede funktioner følgende:

  • Mediktor: Dette giver en omtrentlig diagnose af, hvad en person kan have, baseret på spørgsmål og svar. Den tjener som en orientering, men erstatter under ingen omstændigheder en lægekonsultation.
  • Nagusi Bot: Det er en tjeneste, der specifikt er rettet mod ældre mennesker. Den hjælper dem med at overvinde almindelige problemer, både fysiske og psykosociale.
  • Aiva: Dette er eksperimentelt og bruges af indlagte personer til at kommunikere med sundhedspersonalet eller til at udføre aktiviteter som at tænde for fjernsynet osv. Det kræver ikke forudgående læring.
Kvinde med telefon i hånden smiler

På sundhedsområdet hjælper stemmeassistenterne med at løse alt fra ernæringsspørgsmål til mulige diagnoser.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: De 10 mobiltelefoner, der udsender mest stråling

Fordelene ved at bruge stemmeassistenter til sundhed

Brugen af stemmeassistenter til sundhed har interessante fordele. De er nemme at bruge, hurtige og praktiske. De er meget velegnede til en person, der er syg eller har begrænsninger på grund af alder eller andre forhold. Lad os tage et kig på deres mest fremtrædende fordele.

Ingen forudgående læring er påkrævet

Stemmeassistenter er meget nemme at bruge og kræver derfor ikke træning for at bruge dem. Det er nok at tale til dem, spørge dem om noget eller give dem en kommando for at få et svar. De kan bruges fra første øjeblik, uden problemer. De er ideelle til folk, der ikke er særlig fortrolige med nye teknologier.

De har automatisk indlæring

Stemmeassistenter er udstyret med de nødvendige funktioner, så de også lærer af den person, der bruger dem. Jo mere de bliver brugt, jo mere præcise resultater tilbyder de brugeren. De genkender også personens måde at tale på. Kort sagt forbedrer de deres funktionalitet, efterhånden som de bliver brugt.

De giver mulighed for stemmekommunikation

Det faktum, at de kun kræver stemmeinteraktion, gør dem meget alsidige. Der er ikke behov for at røre ved noget, og der er ikke behov for at udføre nogen proces. Man skal bare tale til dem. Dette er fantastisk for personer, der er synshandicappede eller har begrænset mobilitet. Det er også godt for personer, der ikke er vant til at bruge teknologiske enheder.

De giver ubegrænset information

Stemmeenheder er en uendelig kilde til information. De gør alle de data, der findes på internettet, tilgængelige. Desuden giver de et meget hurtigt svar. Det eneste, du skal gøre, er at spørge dem, og på få sekunder får du svar på dine spørgsmål.

Stemmeassistenter er nyttige i nødstilfælde

De tilbyder også muligheden for at foretage et nødopkald. I tilfælde af en ulykke eller behov for hjælp er det nok at bestille dem til at kommunikere med alarmcentralen eller et familiemedlem til at foretage opkaldet. Dette er uvurderligt i farlige situationer.

De forbedrer den mentale sundhed

Et af de mest slående aspekter ved stemmeassistenter er, at de bidrager til at forbedre den mentale sundhed. En undersøgelse foretaget af Universitat Pompeu Fabra viste, at denne teknologi var nyttig til at motivere brugerne til at udvikle sig og føle større personlig tilfredshed.

Faktisk hjalp den til at reducere flere negative følelser som frygt, skyld, afsky eller nervøsitet. Den fremmede også udøvelsen af sunde vaner og strategier til at nå personlige mål.

Interaktion med sundhedspersonale

Stemmeassistenter har udviklet funktioner, der har til formål at lette kommunikationen mellem patienten og lægen. I mange tilfælde er det muligt at anmode om en lægeaftale eller sende relevante data, der er opnået under konsultationer. Interaktionen i forbindelse med indlagte patienter er også på vej frem.

Mulige ulemper ved stemmeassistenter i sundhedssektoren

Selv om stemmeassistenter udgør et stort fremskridt og leverer uvurderlige tjenester, er de ikke uden ulemper. Især én fortjener særlig opmærksomhed. Ifølge forskning offentliggjort i Annals of Family Medicine giver disse enheder ikke altid kvalitetsoplysninger.

Selv om de har kapacitet til at indsamle en lang række oplysninger, ved de ikke, hvordan de skal skelne mellem oplysninger af højeste kvalitet og oplysninger, der er upålidelige. På den anden side har det vist sig, at de ikke altid tilbyder tilstrækkelig hjælp i visse tilfælde, f.eks. i forbindelse med selvmordsforsøg.

Desuden er der en tendens til, at de udgør en form for krænkelse af privatlivets fred, da de lytter til data, som derefter anvendes til kommercielle formål.

Ældre person med telefon bruger stemmeassistenter

Selv om stemmeassistenter hjælper med at svare på alle slags spørgsmål, er oplysningerne ikke altid helt pålidelige.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse:10 nøgler til at koble af fra mobiltelefonen

Afsluttende anbefalinger

Stemmeassistenter til sundhedssektoren er kommet for at blive. Det er kun naturligt, at de vil fortsætte med at udvikle sig og yde bedre og bedre service. Det er meget sandsynligt, at de i en ikke alt for fjern fremtid vil blive integreret i sundhedsvæsenet og give mulighed for en mere effektiv opfølgning af behandlinger.

Det er kun et spørgsmål om tid, før de begynder at tilbyde mere personlig pleje. Deres teknologi vil helt sikkert blive forbedret med tiden for at sikre mere pålidelige oplysninger og blive en kontinuerlig kilde til data om vores sundhedstilstand.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Laura Aymerich-Franch, Iliana Ferrer, Investigating the use of speech-based conversational agents for life coaching, International Journal of Human-Computer Studies, Volume 159, 2022, 102745, ISSN 1071-5819, https://doi.org/10.1016/j.ijhcs.2021.102745. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1071581921001634).
  • Hong, G., Folcarelli, A., Less, J., Wang, C., Erbasi, N., & Lin, S. (2021). Voice Assistants and Cancer Screening: A Comparison of Alexa, Siri, Google Assistant, and Cortana. Annals of family medicine, 19(5), 447–449. https://doi.org/10.1370/afm.2713.
  • Vidal, E., Acuña, J., Rosas, D., & Castro, E. (2020). Asistente de voz autónomo: Un soporte de adherencia a tratamientos médicos. Rev. Ibérica Sist. Technol. Inf, 105-113.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.