Se disse 12 typer hårspray, og hvordan du bruger dem

Løst, opsat, glat eller krøllet hår... Uanset hvilken type hår du har, eller hvilken stil du ønsker, er der en hårspray til dig!
Se disse 12 typer hårspray, og hvordan du bruger dem

Sidste ændring: 17 september, 2022

Idéen med hårspray er at få dit hår til at se perfekt ud. Disse kosmetiske midler skiller sig ud blandt de basale produkter, der ikke kan mangle på toiletbordet. Ved at anvende lidt af dette produkt kan man få frisuren til at se mere elegant ud og holde længere.

Valget af hårspray afhænger af formålet, men først og fremmest af hårtypen. De vil være et nyttigt redskab, så længe du har den rigtige type og ved, hvordan du skal anvende den. Læs videre for at finde ud af, hvilket af disse produkter der er det rigtige for dig.

Hvad er en hårspray, og hvad er fordelene?

En hårspray er en blanding af stoffer, der gør det lettere, at få frisuren til at holde. Du sprøjter det på, og når det tørrer, holder det lokkerne på plads og beskytter dem mod vind og fugt.

Disse stylingredskaber giver bl.a. volumen, fugter og kontrollerer kruset hår. Du finder aerosoler til et ensartet og generelt udseende, men med flere kemikalier. Der findes også ikke-aerosoler, med højere vandindhold end alkohol.

Med tiden har formlerne for disse produkter åbnet op for mere naturlige ingredienser, så man undgår risikoen for at udtørre hårfibrene. Ved fremstillingen overvejer man at anvende molekyler eller polymerer i lange kæder, som støtter hårets struktur.

Hvis hårspray anvendes korrekt, giver det følgende fordele:

  • Frisuren holder længere.
  • Glans, blødhed og elasticitet.
  • Undgår konstant at skulle rette på håret.
  • Forebyggelse eller reduktion af krus.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Makeup i ét lag: Hvad handler denne skønhedstrend på TikTok om?

Typer af hårspray

Selv om der findes mange typer hårspray, er måden at bruge dem på ofte den samme. Det første, du skal gøre, er at ryste flasken i et par sekunder, før du trykker på forstøveren.

Når du trykker på ventilen, skal du holde flasken lodret og 25 til 30 centimeter væk fra dit hoved. Ellers bliver dit hår for vådt.

Det næste skridt er at rede håret ud. Man kan gøre det over to omgange, hvis du ønsker mere hold. I forbindelse med de stylede frisurer sprayer du, mens du sætter håret.

Hver spray er beregnet til at blive tilpasset hårets behov. Der findes f.eks. hårspray til varmebeskyttelse ved føntørring eller glattejern og teksturiserende spray eller gelspray.

Med hjælp fra din frisør vurderer du, hvilken hårspray der passer til dig. Til dette formål præsenterer vi dig for andre varianter af produktet.

Kvinde kommer olie i sit hår

Der findes muligheder, som ikke udelukkende er aerosoler. De har en anden anvendelse, da de skal påføres tættere på håret.

1. Grundlæggende

Den almindelige spray har ingen specielle funktioner ud over det, der er relevant for at fiksere og fugte. Det er den blanding, som du anvender ved enhver lejlighed, og som fungerer til alle hårtyper.

2. Medium hold

De særlige kendetegn ved denne hårspray er hold, volumen, elasticitet og kontrol. Medium hold er beregnet til subtile frisurer som hestehaler. Sammensætningen modstår fugt, tørrer hurtigt og forårsager ingen stivhed.

3. Styling

Denne spray ligner den grundlæggende, bortset fra at den kan bruges under og ved afslutningen af styling.

Tørringen er langsom, så efterhånden som det sker, går du videre med styling. De giver fri bevægelse, naturlig spændstighed og en glansfuldt resultat.

4. For volumen

Det er en hårspray, der ligner almindelig hårspray, med tilføjelsen af mere fylde og volumen. Teknikken går ud på at anvende i lokker, så håret får illusionen af ekstra fylde og struktur.

Denne type spray har stærke aktive ingredienser, der løfter hårstråene og giver dem volumen, men holder dem på plads.

Den korrekte påføring sker fra rødderne. Et andet trick er at spraye med hovedet nedad, så effekten opstår, når man rejser sig op igen.

5. Antikrus

I en artikel i magasinet Perception står der, at høje temperaturer og høj luftfugtighed fører til mere kruset og vildt hår. Artiklen hævder, at ændringer i luftfugtigheden har en uforholdsmæssig stor indflydelse på krus.

Antikrus hårspray hjælper med at holde statisk elektricitet eller vind ude af håret. Det er ultrafleksible formler, der sikrer et friskt udseende uanset vejrforholdene.

6. Krøl

Hårsprays til krøller er ideelle, hvis dine krøller er naturlige, eller hvis du ønsker at forme dem. Alkoholfrie sprays giver den karakteristiske fleksibilitet, der er kendetegnende for krøller, så de giver et udseende af bevægelse snarere end stivhed.

For naturlige krøller anbefaler vi, at du sprayer på fugtigt hår og lader det lufttørre. På denne måde får du mere definition. Vælg sprays med fleksibelt hold, der er fremstillet på vandbasis.

7. Ekstra hold

Dette er stjernen blandt hårsprays, fordi det er formuleret til at give ekstra hold. Typisk holder disse produkter i op til 24 timer uden at få håret til at se stift ud.

8. Professionelt resultat

Det er de sprays, der anvendes til sidst. Deres sammensætning er tæt. De er lavet til at få frisuren til at holde hele dagen.

Selv om holdet er stærkt, forhindrer det ikke børstning. Denne grupper omfatter både blanke og matte hårsprays.

9. Glat

Sprays til glat hår er fremstillet til at udglatte stråene og give glans. Det er almindeligt, at de indeholder proteiner, f.eks. keratin, og naturlige elementer, f.eks. aloe vera.

Ud over vitalitet får de håret til at se organiseret ud. Påfør og sæt håret som sædvanligt.

10. Hårspray mod hårtab

Ifølge Clínica Universidad de Navarra (CUN) kan hårtab være medfødt eller erhvervet. I nogle tilfælde kan det behandles.

En hårspray mod hårtab er fremstillet med panthenol og polysakkarid, som styrker hårsækkene og forhindrer hårtab. Du kan inkludere dem i din hårplejerutine.

11. Mod glansløshed

En tekst offentliggjort af magasinet Coiffure Professionelle påpeger, at hårets glans er en konsekvens af lysets refleksion på hårstrået, og at glansløshed varierer alt efter, hvor åben eller lukket hårstrået er. Til gengæld står der, at glansløst hår er resultatet af beskadigede hårstrå.

Med en hårspray til glansløst hår får du maksimal glans, fordi den indeholder olier, der øger glans. For eksempel kokosolie.

Vi tror, at du måske også vil kunne lide at læse denne artikel: Noni til hår: Hjælper det med at stoppe overdrevent hårtab?

12. Hårspray til ødelagt hår

Hårspray til hår, der har en tendens til at knække, har nærende og fugtgivende stoffer, der styrker hårstråene og forhindrer brud.

Anbefalinger for anvendelse af hårspray

For at opnå den bedste effekt ved påføring af hårspray er det nødvendigt at kontrollere, at der ikke er nogen hindringer i forstøveren, når man trykker på den. I så fald skal du skille redskabet ad, så du kan rense ventilen med varmt vand.

Det hjælper på udseendet, hvis du kører fingrene gennem håret, mens du sprayer produktet, da det sikrer, at det dækker alle områder. På vanskelige eller små områder kan du kæmme igennem med en tandbørste.

Derudover er det vigtigt at holde afstand mellem flasken og hovedet. På den måde spredes stoffet i stedet for at klumpe sig sammen.

Kvinde anvender hårspray til krøller

Afstanden mellem beholderen og håret er afgørende for, hvor godt stoffet fordeles.

Sådan vælger du den bedste hårspray

Den rigtige hårspray er den, der opfylder hårets behov. Når du vælger, skal du overveje fleksibilitetsfaktoren, så håret kan bevæge sig uden at blive tungt. Men hvis du ønsker at fiksere håret, er den professionelle eller den med ekstra hold at foretrække.

Tag også hensyn til indholdet af flygtige organiske forbindelser (VOC/LVOC), som er gasser, der udledes af produktet, og som kan have negative sundhedsvirkninger, som anført af det amerikanske miljøbeskyttelsesagentur.

Afslutningsvis er det tilrådeligt at give spray med naturlige ingredienser en chance. Tjek etiketterne og rådfør dig med din frisør for at finde frem til de mest gavnlige elementer for dit hår.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.