Vaccinen mod røde hunde: Alt, hvad du behøver at vide

Røde hunde er en sygdom af viral oprindelse, som er mild hos voksne og børn. Alligevel er det nødvendigt at blive vaccineret mod den, fordi gravide kvinders fostre desværre er i alvorlig fare, hvis de bliver smittet.
Vaccinen mod røde hunde: Alt, hvad du behøver at vide
Samuel Antonio Sánchez Amador

Skrevet og kontrolleret af biolog Samuel Antonio Sánchez Amador.

Sidste ændring: 08 november, 2022

Vaccinen mod røde hunde indgår i det danske børnevaccinationsprogram. Vaccinens betydning er ubestridt, og den er derfor central i folkesundhedstiltag.

Røde hunde er en smitsom sygdom forårsaget af rubellavirus, et patogen, der tilhører den Matonaviridae familie. På grund af dens epidemiologiske betydning anslår Verdenssundhedsorganisationen (WHO), at mere end 250 millioner mennesker er vaccineret mod denne sygdom alene i Amerika.

Selv om det er en infektion, der normalt er mild hos børn og voksne, udgør den under graviditet en betydelig risiko for abort og fosterdød. Derfor vil vi fortælle dig, hvad vaccinen mod røde hunde er, og hvornår og hvorfor den er nødvendig.

Hvad er røde hunde?

Som nævnt er røde hunde en smitsom sygdom af viral oprindelse. Flere undersøgelser viser os data, der fremhæver sygdommens kliniske betydning. Nogle af dem er følgende:

  • Under epidemien mellem 1964 og 1965 blev mere end 20.000 børn født med fødselsdefekter på grund af røde hunde i USA.
  • I samme periode blev der foretaget mere end 10.000 spontane aborter hos smittede mødre.
  • WHO anser derfor denne sygdom for at være den vigtigste årsag til fødselsdefekter hos børn, der kan forebygges ved vaccination.

Ifølge Mayo Clinic er tegn og symptomer på røde hunde vanskelige at diagnosticere på grund af deres mildhed. Patienten kan opleve lav feber, udslæt, kvalme og mild konjunktivitis, selv om nogle smittede patienter ikke engang udvikler symptomer.

Overførsel mellem voksne og spædbørn sker ved direkte kontakt med den smittede persons slimhinder eller sputum. På den anden side overføres den transplacentært fra mor til barn – dvs. gennem blodbanen.

Et barn med røde hunde

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Undersøgelser viser, at vaccine mod lungebetændelse er effektiv hos ældre

Hvilke vacciner findes der mod røde hunde?

Som Centers for Disease Control and Prevention (CDC) fortæller, gives vaccinen mod røde hunde normalt som en del af en kombinationsvaccine kaldet MFR. Denne MFR-form er en blanding af tre svækkede virale komponenter.

Dette gør det muligt for immunsystemet at forberede sig på og handle effektivt mod mæslinger, fåresyge og røde hunde. Den administreres ved en kombineret anvendelse, der ofte omfatter flere injektioner.

På den anden side findes der også monovalente vacciner – dvs. unikke vacciner til denne tilstand alene. Under alle omstændigheder er det en vaccination uden alvorlige bivirkninger med en effektivitet på 95 % efter en enkelt dosis.

Hvem bør få vaccinen mod røde hunde?

Organisationen Healthy Children fortæller os, at vaccinen mod røde hunde bør gives til små børn. For at opnå den størst mulige grad af immunitet er det nødvendigt at fordele dens dosis i to tilfælde. Disse er som følger:

  1. Den første dosis: 15 måneder.
  2. Den anden dosis: Fire år.

Dette er det ideelle scenarie, men i lande, hvor sundhedsstrukturen er dårlig, gøres der normalt en primær indsats for at vaccinere alle under 40 år. Hvis dette ikke er muligt, bør kvinder i den fødedygtige alder prioriteres.

Ifølge WHO’s optegnelser bør mindst 80 % af befolkningen være immune over for røde hunde, således at de, der ikke kan vaccineres, kan beskyttes indirekte. Dette skaber en stor gruppe, der ikke er modtagelig.

Hvem bør ikke få vaccinen mod røde hunde?

Først og fremmest er det vigtigt at understrege, at vaccination er en borgerlig forpligtelse på vegne af ethvert sundt individ. Det er ikke et valg, men et ansvar.

Desværre er der imidlertid visse dele af befolkningen, som ikke kan vaccineres mod røde hunde. Følgende undtagelser er anført i de ovenstående kilder:

  • Brug af vaccinen bør undgås hos personer, der har en historie med alvorlige allergiske reaktioner på MFR.
  • Gravide kvinder kan ikke modtage vaccinen. Den kan først gives, efter at moderen har født.
  • Personer med et svækket immunsystem, enten på grund af infektioner som f.eks. HIV eller på grund af behandlinger som f.eks. kemoterapi, bør undgå denne type vaccination.

Der findes andre undtagelser, men de varierer fra sag til sag og er normalt af forbigående karakter. Medmindre andet er angivet af en læge, er vaccination mod enhver sygdom altid den bedste løsning.

Eksempel på røde hunde

Røde hunde hos voksne er normalt ikke så mærkbare som hos børn.

Mulige bivirkninger

Ifølge den spanske sammenslutning af børnelæger (AEP) er bivirkninger sjældne og milde. Mild feber kan forekomme 5 til 15 dage efter vaccinationen, selv om dette kliniske billede forsvinder af sig selv.

Patienten kan også opleve koagulationsforstyrrelser eller en episode med hævelse. Det er dog meget sjældne bivirkninger.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: HIV/AIDS-vaccine skal snart testes

Vaccinen mod røde hunde til beskyttelse af gravide kvinder

Som vi har set, er MFR-vaccinen vigtig, når spædbarnets eller den voksnes sundhed tillader det. Takket være den er forekomsten af sygdomme som f.eks. mæslinger faldet til 1 % i samfund, hvor vaccinen er udbredt.

Selv om røde hunde er en mild infektion hos børn og voksne, er fostre hos gravide kvinder i alvorlig fare, hvis de udsættes for patogenet. Derfor er det en borgerlig forpligtelse for os alle at forhindre spredningen af sygdommen.

Det kan interessere dig ...
HPV-vaccinen og mundhygiejne: Hvordan er de relateret?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
HPV-vaccinen og mundhygiejne: Hvordan er de relateret?

Der kan faktisk være en sammenhæng mellem HPV-vaccinen og mundhygiejne. Her er, hvad den nyeste forskning siger om det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.